alzheimer

Alzheimer Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Alzheimer (alüminyum hastalığı) özellikle 65 yaşından sonra ortaya çıkan, bunamanın (demansın) izlendiği bir hastalıktır. Alzheimer, tüm bunama ile giden hastalıkların %50-75’ini oluşturmaktadır.

 Bilgi:  1989’da bu hastalığa yakalananların beyin hücrelerinde normalin 4 katına kadar aluminyum fazlalığı tespit edilmiştir.  Özellikle, beynin hafızayla alakalı hippocampus bölgesindeki hücrelerde bu birikim çok fazla olarak bulunmuştur. Bu yüzden (alüminyum hastalığı) olarak ta bilinmektedir.

Alzheimer hastalığı beynin düşünme, hafıza ve dil bölümlerini etkiler. Hastalığın başlangıcı sinsidir ve yıkım genellikle yavaştır. Günümüzde hastalığın sebebi bilinmemekte ve şifası bulunmamaktadır.
Alzheimer hastalığının adı, 1906 yılında alışılmadık bir akıl hastalığından öldüğü düşünülen bir kadının beyin dokusundaki değişiklikleri betimleyen Dr. Alois Alzheimer’dan gelmektedir. Bu değişiklikler bugün Alzheimer hastalığının karakteristik anormal beyin değişiklikleri olarak bilinmektedir.
Alzheimer hastalığı, toplumun bütün gruplarını etkiler ve sosyal sınıf, cinsiyet, etnik grup ya da coğrafi bölge ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca, Alzheimer hastalığı yaşlılar arasında daha sıklıkla görülmekle birlikte genç insanlar da bu hastalıktan etkilenebilmektedirler.

Alzheimer Belirtileri Nelerdir?

Alzheimer hastasında

  • hafıza kaybı
  • kişilik ve davranış değişiklikleri
  • düşünme ve yorumlama yeteneklerinde bozulma
  • konuşurken doğru kelimeleri bulmakta güçlük
  • bazı işleri doğru sırayla yapmakta zorlanma gibi belirtiler görülür.

Hastalarda düşünme, hatırlama, okuma, yazma, yeni bilgiler öğrenme ve karar verme gibi konularda bazı problemler olabilir. Araba kullanma, para harcama, günlük olayları yorumlama konusunda zorlanabilir. Kendi kendine giyinme ve yıkanma da bir süre sonra sorun haline gelebilir. Bu belirtiler zamanla daha da kötüleşirse de, kötüleşmenin hızı hastadan hastaya farklılık gösterir. Ancak hastalık ilerledikçe günlük yaşamı sürdürmek giderek zorlaşır ve hasta zaman içinde tamamen başkalarına bağımlı hale gelir.

Alzheimer hastalığı ve diğer demans hastalıklarında konuşma (kelime bulmakta zorlanma, düzensiz konuşma, tekrarların artması vb.) ve anlama bozuklukları sık görülür. Bu durum hastalarla konuşarak iletişim kurmayı güçleştirir. Hastaların hatalarından sıkıntı duyması durumu daha da güçleştirir. Hastaya gülümseme, omuza bir dokunuş gibi güven ilişkisini sağlayan iletişim yollarının kullanılması büyük önem kazanır.

Demanslı hastalarda davranış değişiklikleri beklenen bir durumdur. Hasta, hafıza kaybı gibi zihinsel yeteneklerindeki bozulma ve kendine duyduğu saygının giderek azalması nedeniyle çevresine karşı bazı şüpheler geliştirir.

Demanslı hasta zaman zaman hırçın ve saldırgan olabilir. Bu tepki, kendisini güvenlikte hissetmemesi veya yeni olaylar ve insanlarla karşılaşması gibi birçok nedene bağlı olabilir. Hastanın bu tarz suçlamalarının arttığı dönemlerde güvenini kazanmak için sıcak, anlayışlı bir tavırla yaklaşılmalıdır.

  • Hastanın yeteneklerinde meydana gelecek olan değişiklikler, hasta yakınlarının yaşam tarzında da bazı değişimleri gerektirebilir. Hastanın yaşamı basitleştirilmeli, rahat bir ev ortamı hazırlanmalıdır. Hastanın ailesine, arkadaşlarına, doktoruna ve bakımıyla ilgilenecek kişilere güvenmesi sağlanmalıdır. Hasta, günlük yaşamın düzenlenmesi ve mali konuların çözülmesi gibi bazı sorumlulukları onlara aktarmak durumunda kalabilir.
  • Eşiniz ya da bir yakınınız Alzheimer hastası ise ve siz ona bakmak durumundaysanız öncelikle bunun bir hastalık olduğunu kabul etmelisiniz. Alzheimer hastalığı, kişinin hayatında bazı değişikliklere neden olacaktır. Olacakları önceden bilmek, bunlara hazırlıklı olup önlem almaya yardımcı olabilir. Hastalığın kabullenilmesi sorunları çözmeye başlamanın ilk adımını oluşturacaktır.

Alzheimer Tedavisi

Maalesef tedavisi mümkün değildir, şu anda Alzheimer hastalığı için herhangi bir iyileştirici tedavi bulunmamaktadır. Ancak, Alzheimer hastasının olduğu kadar hastanın bakımını üstlenen kişinin de üzerindeki yükü azaltmak için yapılabilecek çok şey vardır. Daha fazla bilgi için doktorunuza, sosyal hizmetler uzmanına ya da diğer sağlık uzmanlarına danışabilirsiniz.

Bazı ülkelerde hafif ve orta şiddetli arası Alzheimer hastası olan kişiler için birtakım ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar tedavi sağlamamakla birlikte Alzheimer hastalığının semptomlarını gösteren kimi hastalara yardımcı olabilir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir