Sigaranın Göze Verdiği Zararlar

Sigaranın Göze Verdiği Zararlar Nelerdir?

Sigaranın Göze Verdiği Zararlar Nelerdir? Birçok zararı olduğu bilinen sigaranın, doğal göz merceği ve retina hücrelerini etkilediği için ilerleyen yıllarda görme kaybına neden olan katarakt ve sarı nokta hastalığına da yol açabilir.

Sigara Gözde Kanser Etkisi Yapıyor

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD- sarı nokta hastalığı) sigara içmenin göz sağlığı üzerinde oluşturduğu en önemli tehdittir. Sarı nokta hastalığı ile sigara içme arasındaki ilişki, sigara içme ve akciğer kanseri riski arasındaki ilişki kadar güçlüdür, ancak çok fazla bilinmemektedir.

Makula (sarı nokta) retinanın merkezidir; makulayı baktığımız yeri görmekte kullanırız. Makula hasta olduğunda okuma, araba kullanma, yüzleri seçme, televizyon seyretme vb. fonksiyonlarımız etkilenir. Sarı nokta hastalığı 65 yaş üzerindeki kişilerde en önde gelen görme azlığı nedenidir. Sigara içiminin de ayrıca YBMD (yaşa bağlı makula dejenerasyonu)’yla ilişkili olduğu bildirilmektedir. Sebepler tam olarak anlaşılamasa da sigara içiminin bu hastalığın önlenmesinde kontrol edilebilen tek faktör olduğu kanıtlanmıştır.

Ayrıca sigara, maruz kalma miktarına bağlı olarak, sigara içmeyenlerde de benzer tehlike oluşturmaktadır. Sigara içilen ortamı solumakla alınan toksinler kan akımı bozukluğuna, kılcal damarda tıkanıklıklara, dolayısıyla göz sağlığı için esas olan maddelerin göze ulaşımının kesilmesine neden olur. Sonuçta oluşan serbest radikal adlı zararlı kimyasal maddeler sağlıklı hücrelerde normal fonksiyonun aksamasına ve gözde hastalığa yol açar.

Sigaranın Risk Oluşturduğu Göz Hastalıkları

Katarakt: Amerika ve ingilterede yapılan detaylı ve çok katılımlı çalışmalarda sigara içen gruptaki insanların daha fazla katarakt olduğu ve sigaraya yeni başlayan grup insanlarda ise katarakt oluşumunun hızlandığı görülmüştür.

Glokom: Sigara içimi ayrıca damarların büzüşmesine sebep olarak göz basıncının artışına ve optik sinire zarar veren glokom hastalığına sebep olmaktadır.

Gravesoftalmopati: Bu durum sıklıkla tiroid hastalığı ile birlikte görülür; gözün hareketlerini kontrol eden kaslarda bozukluk ve gözün öne doğru itilmesi ile sonuçlanır. Sigara kullanımının tiroid hastalığına yakalanma riskini artırdığı gösterilmiştir.

Diabetik Retinopati: Çalışma sonuçları diabetik retinopati ile sigara içimi arasında direkt bir bağlantı göstermese de tüm uzmanlar hastalığın ilerlemesinin durması için sigarnın bırakılması gerekliliğinde hem fikirdirler.

Sigara kullanmayı bırakmanın zor olduğu gerçektir, ancak diğer zararlarının yanı sıra gözünüzde neden olduğu hasarı önlemek için bu zorluğun üstesinden gelmemiz gerekir. Sigaranın içindeki kimyasal maddeler (400 tane kadar) kana karıştıktan sonra göze zarar vermeye başlarlar.

Tütün dumanının içindeki maddeler konjunktiva denilen gözün etrafındaki ince membrandan enflamasyona yol açarak kızarıklık ve sulanmaya yol açabilirler.

Amerika ve İngiltere de yapılan detaylı ve çok katılımlı çalışmalarda sigara içen gruptaki insanların daha fazla katarakt olduğu ve sigaraya yeni başlayan grup insanlarda ise katarakt oluşumunun hızlandığı görülmüştür.
Sigara içinde ayrıca YBMD (yaşa bağlı makula dejenerasyonu)’yla ilişkili olduğu bildirilmektedir. sebepler tam oalrak anlaşılaması da sigara içiminin bu hastalığın önlenmesinde kontrol edilebilen tek faktör olduğu bilinmektedir.

Çalışma sonuçları diabetik retinopati ile sigara içimi arasında direkt bir bağlantı göstermese de tüm uzmanlar hastalığın ilerlemesinin durması için sigaranın bırakılması gerekliliğinde hem fikirdirler.

Sigara içimi ayrıca damarların büzüşmesine sebep olarak göz basıncının artışına ve optik sinire zarar veren glokom hastalığına sebep olmaktadır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir