muzik dinleme

Yüksek Sesle Müzik Dinlemenin Zararları

Kulaklıkla uzun süre yüksek sesle müzik dinlemenin kulakta duymayı sağlayan organların tahrip olmasına yol açar. Özellikle rock türü müziklerin kulaklıkla yüksek sesle dinlenmemesi geerekli.

İngiltere’de yapılan bir araştırma, uzun zaman kulaklıktan müzik dinlemenin işitme kaybının 30 yıl çabuklaşmasına yol açabileceğini gösterdi. Bu nedenle uzmanlar, kulağın içine giren kulaklıkların kullanılmaması ve sesin yüzde 60 düzeyinin aşılmaması, müzik dinlemenin süresinin 60 dakikayı geçmemesi tavsiyelerinde bulundu.

Ses şiddetini ve dinleme süresini aşıyorsanız işitme kaybı yaşayabilirsiniz

Yüksek sesle müzik dinlemek amacıyla kulaklık kullanılması, erken yaşlarda işitme kaybı için bir risk faktörü olabilmektedir. Kullanıcıların bu riski en aza indirebilmesi için bazı önlemler alması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar, 85 desibel şiddetindeki seslere 8 saatten fazla maruz kalınmasının kulak sağlığına zararlı olduğunu göstermektedir. Bu süreler 88 desibel için 4 saat, 91 desibel için 2 saat ve 100 desibel için 15 dakika şeklinde örneklendirilebilir. Taşınabilir müzik dinleme cihazlarının maksimum ses seviyeleri 120 desibel ses düzeyinin üzerine çıkabilmektedir. Bazı araştırmalarda, kulaklıkla 1 saat süreyle yüksek seviyelerde müzik dinleyen çocuklarda yapılan işitme testlerinde 5-10 desibel geçici işitme kayıpları gözlendiği belirtilmektedir.

  • Uzun süre kulaklıkla müzik dinlemek kulak kirini artırır
  • Kulakta dolgunluk ve tıkanıklık hissi verir
  • Almanya Münster’de ve Japonya Okazaki’de yapılan araştırmalara göre bu şekilde müzik dinlemek kesinlikle sesleri algılama kalitesini geri dönüşümsüz olarak azaltıyor
  • Sürekli kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemek diğer seslerin algılanmasını baskılayan ağlara zarar verebilir. Bu nedenle seslerin gürültüden ayırt edilmesinde kayıp gerçekleşir

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir