10:40 am - Salı Ocak 13, 2020

Antifriz Nedir?

82 Görüntüleme Yönetici 0 Yorum
Tweet
antifreeze

Sıfır derece ve altında radyatör suyuna veya başka alanlarda kullanılan suyun donmasını önleyen kimyasal madde. Antifriz ayrıca otomobil radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak amacıyla da kullanılır. Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için % 33 ile % 50 arasında antifriz kullanımı tavsiye edilmektedir. Karışım yaparken sert sulardan kaçınılması gerekiyor. Çünkü sert sular antifrizin içindeki koruyucu katıkların etkisini azaltıyor. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve distile edilmiş su kullanılması tavsiye ediliyor.

Antifiriz sadece soğuk havalarda değil 4 mevsim kullanılmalıdır. Çünkü antifirizin içinde etilen glikol bulunur ve bu madde suyun donma derecesini düşürürken kaynama derecesini de yükseltir. Dolayısıyla antifiriz sıcak havalarda da motora fayda sağlar.

Antifiriz, radyatördeki suyun kireçlenmesini önleme özelliğine de sahip olduğu için bu suyun motor bloğunu paslandırmasını da engeller. Aksi durumda ilerleyen zamanlarda motor tıpalarında su kaçakları ve su pompası arızaları görülebilir. Bu nedenle antifirizin her mevsim hem dizel ve hem de benzinli araçlarda kullanılması gerekir.

Hangi tip antifriz kullanılmalıdır (Organik /İnorganik)

Araçlarda kullanılan antifrizin hangi tip olduğunu anlayabilmek kolay değildir. Bu noktada antifrizin rengi kesinlikle yardımcı olmamaktadır. Amerikan menşeli araçlarda genellikle yeşil veya turuncu, Avrupa ve Uzak doğu menşeli araçlarda mavi veya kırmızı,Japonya menşeli araçlarda ise genellikle kırmızı renkte antifriz bulunmaktadır. Ayrıca antifrizin su ile karışım miktarı da nihai karışımın rengini etkilemektedir. Bundan dolayı renk üzerinden yorum yapmak sağlıklı değildir. Burada şunu belirtmekte fayda var: Pembe renkli antifriz (B12) yeşil renkli antifrizlere göre ısıyı daha iyi taşırlar. Bir diğer farkı fosfat içermediği için yeni nesil alüminyum motor kapaklarını korozyon ile aşındırmaz ve de en güzeli sistemde hafif bir sızıntı olduğunda hava ile temas ederek o noktada kurur ve gözle tespit edilmesini sağlar.

Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
HATA BİLDİR
Yorumunuz?
Yanıtla