Koklear İmplant Nedir? Markaları, Özellikleri

Koklear implant (cochlear implant), işitme sinirine doğrudan elektriksel uyarım sağlayan bir biyonik kulaktır. Koklear implant, kulak arkası ses işlemcisinin topladığı ses dalgalarını dijital kodlara dönüştürerek, kafa derisinin altına ameliyatla yerleştirilen implant sayesinde iç kulağa iletir ve işitme sinir liflerini doğrudan uyararak duymayı sağlar. Her iki kulakta ileri düzeyli ila ağır işitme kaybı olanlar, işitme cihazlarından gerçek bir işitme faydası alamayanlar, konuşma gelişiminde ilerleme kaydetmeyen çocuklar tarafından kullanılan koklear implant, aynı zamanda ilerleyen yaşlarda işitme kaybına uğrayan yetişkinler tarafından da kullanılabilir.

Bir koklear implant kulağın hasarlı kısmını atlayarak, sesi doğrudan işitme sinirlerine yollar, böylelikle sesin ve konuşmanın daha net bir şekilde anlaşılmasını sağlar.

Uluslararası İstatistikler: Üretciler tarafından bildirilen verilere göre aralık 2012 itibarıyla dünya genelinde 324.000 işitme engelliye implant takılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde yetişkinlerde 58.000 çocuklarda ise 38.000 cihaz takılmıştır.

Koklear İmplant Nasıl Takılır?

Koklear implant cihazı 2 parçadan oluşmaktadır. İç parçası ameliyat ile takılmaktadır. Alıcı kısmı kemik üzerine yerleştirilir ve elektrot kısmı koklea (salyangoz) içine gönderilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 1 saat sürmektedir. Hastanede tahmini yatış süresi 2 gecedir. Bir hafta gün aşırı pansuman yapılır. Eriyebilen dikişler kullanıldığı için dikiş alınmasına gerek kalmamaktadır. Bir hafta içinde ameliyat bölgesi tamamen iyileşmektedir. Ameliyattan sonra yaklaşık 3 hafta sonra dış parça takılmaktadır. Dış parça ameliyata gerek olmadan normal işitme cihazı gibi kulak arkasına yerleştirilir.

cochlear implant

Koklear İmplant Nasıl Çalışır?

  1. Kulak arkasında veya vücutta taşınan bir ses işlemcisi sesi yakalar ve dijital koda dönüştürür. Ses işlemcisinde tüm sisteme güç sağlayan bir pil bulunur.
  2. Ses işlemcisi dijital olarak kodlanmış sesi başınızın dışındaki bobin üzerinden implanta iletir.
  3. İmplant dijital olarak kodlanmış sesi elektrik darbelerine dönüştürür ve koklea (iç kulak) içine yerleştirilmiş elektrot dizinine gönderir.
  4. İmplant üzerindeki elektrotlar kokleada bulunan işitme sinirini uyarır, işitme siniri darbeleri beyne gönderir ve bunlar beyinde ses olarak algılanır.

Koklear İmplant Ne Zaman Kullanılmalıdır?

İşitme engelli olarak doğan çocuklara 0-5 yaş arasında erken yaşta tanı ve cihazlama yapılması halinde çok daha iyi sonuç veriyor. Erken yaşta gerçekleşen operasyonlar sonucunda çocuklarda konuşma yetisi daha hızlı gelişirken uyum sağlamada minimum zorluk yaşanıyor.

Doğuştan işitme kaybı olan çocuklar 5 yaşından önce tercihen 3 yaştan önce Koklear İmplant olurlarsa en büyük yararı elde ederler.Birçok merkez 1 yaşından itibaren implant uygulamaktadır.Önemli olan dil gelişim dönemini geçirmeden bebeğin işitmesini sağlamaktır.
Konuşma ve dil hafızasını hala muhafaza edenler Koklear İmplant’tan daha çok yarar elde edebilirler.
Ne kadar uzun süre ileri derecede işitme kaybı ile yaşanmışsa, implant’tan yarar elde etme de o kadar azalacaktır.
Koklear İmplant, işitme kaybı sadece iç kulakta bir sorundan kaynaklananlar ve işitme cihazları ile yeterli konuşma bilgisi alamayanlar için uygundur.

Koklear İmplantın Yararları Nelerdir?

  • Koklear implantla, işitme cihazıyla olduğundan daha iyi işitme
    Yapılmış bir çalışmada, koklear implant kullanan kişilerin %80’lik bir cümle algılama ortalaması elde ederken, bu oranın işitme cihazı kullananlarda %10 olduğu gösterilmiştir.
  • Gürültülü ortamlarda işitmeye daha iyi odaklanabilme
    Bu da, toplantı masaları, restoran veya diğer kalabalık mekânlarda insanlarla sohbet edebilmeyi sağlar.
  • Koklear implanttan önce işitemedikleri sesleri yeniden işitme.
  • Alarmları, kendilerine seslenen kişileri ve yaklaşan araçları işitebildiklerinden, kendilerini günlük hayattadaha güvende hissetme.
  • Telefonda konuşma ve işitme
  • Müzikten keyif alma
Koklear İmplant Markaları ve Ürünlerin Özellikleri

Biyonik kulaklar Advenced Bionics, Cochlear, ve Med-el tarafından üretilmektedir. Ülkemizde bu 3 firmanın ürünleri SGK tarafından karşılanmaktadır. Sosyal güvenlik kurumu genelde bu ürünlerin bir alt modellerini karşılamaktadır bu yüzden eğer imkanınız varsa fark ücretini ödeyerek en son çıkan daha teknolojik koklear implantı kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Fark ücreti için firmalarla iletişim kurabilirsiniz.

ADVANCED BIONICS COCHLEAR MED-EL
Mülkiyet: Sonova Cochlear Prof. Erwin Hochmair ve Dr. Ingeborg Hochmai
Ülke: AB: 1993 ABD
SONOVA: 1947 İsviçre
1981 Avustralya 1977 Avusturya
ABD Patentleri: 475 451 170
Tahmini Pazar Payı: %20 %50 %30
Güncel İmplant: HiRes 90K Advantage
HiRes 90k
CI512 Contour Advance
CI522 Slim Straight
CI24RE Contour Advance (CA), Straight (ST)
CI24R Double Array
SYNCHRONY
CONCERT
SONATA
Maksimum Uyarım Oranı: 83.000 PPS 32.000 PPS 51.000 PPS
Kanallar: 16 (120 sanal) 22 12
Elektrodlar: 16 22 24
Elektrod Sürücüler: 16 1 12
Maksimum Aynı Anda Kullanılabilen Elektrod: 4 1 1
Veri Hızı: 49 MHz, 1Mb sec 5 MHz, 0.5Mb sec 12 MHz, 0.6Mb sec
MR Çekimi: 1.5 Tesla 1.5 Tesla 1.5 Tesla
Garanti: 10 Yıl 10 Yıl 10 Yıl
Güncel Ses İşlemcisi: Naida CI Q90 Nucleus 6 CP910 – CP920 Sonnet
Uzaktan Kontrol: Naida CI Q 90
MyPilot
Nucleus 6 sistemi
CR230 ve CR210
FineTuner
Giriş Dinamik Mesafe: 80 db 45 db 75 db
Battery (Güç) Uyarısı: Var Var Var
Led – Işık: Var Var Var
Pil Ömrü: Naida Powercel

110: 17 saat

170: 27 saat

230: 36 saat

Zinc air: 56 saat

AAA: 183 saat

Nucleus 6
Compact: 18 saat
Standard: 31 saat
Zinc-air: 60 saat
SONNET
2 zinc-air: 60 saat
RONDO
3 zinc-air: 90 saat
FM: Var Nucleus 6: Var Var
Bluetooth: Var Nucleus 6: Var Var
Wireless İkili Kontrol: Naida: Var

Neptune: Yok

Yok Yok
Veri Kaydı: Naida: Var

Neptune: Yok

Nucleus 6: Var Sonnet: Var

Rondo: Yok

Ürün özellikleri en son veriler baz alınarak hazırlanmıştır. Firma buna itiraz ediyorsa tarafımıza bildirdiğinde güncellenir.

NOT: Bu yazıyı firmaların reklamını yapmak için hazırlamadım. İleri derece (90 db) işitme engelli olarak dünyaya gelen kızım için yaptığım araştırmaları (tam ekranda ve sade bir şekilde) benim gibi kararsız kalan anne-babalar için hazırladım. Kızım henüz 15 aylık ve ameliyat olmayı bekliyor biyonik kulakların özelliklerini karşılaştırdım ve buna göre bir seçim yapmayı düşünüyorum. Özel eğitim kurumu (iştme merkezleri), odyometristler ve cihazı satan bayiler tam bir karmaşaya yol açmakta, ilişkili oldukları üreticilerin ürünlerine yönlendirmekte ve rakip firmaları kötüleyebilmektedirler. Bunlara aldırış etmeyin ve sağlıklı bir karar için diğer ebeveynlerden tavsiyeler alın ve sizde benim gibi araştırın. Çocuğumuz ömrü boyunca bu cihazla yaşayabilir bu yüzden iyi bir seçim yapmak onun için çok faydalı olacaktır. Doktorunuz bu ameliyatı yaptığında eğer siz cihaz seçimini yapmazsanız devletin karşıladığı cihazı kullanılacaktır. Tabiki bu kullanılan cihazlar firmaların çıkardığı son cihazlar değildir. İmkanınız varsa mutlaka fark ücretini ödeyin ve en son çıkan ürünü kullanın.

Cihaz seçimindeki sorular, sorunlar ve önerilerinizi lütfen yorum olarak ziyaretçilerle paylaşın. Tecrübeleriniz implant seçimi yapıldığında kullanıcılara kolaylık sağlayabilir.

One comment

  1. Paylaştığınız bilgiler için çok teşekkür ediyoruz. Bizimde çocuğumuza implant takılması gerektiği söylendi. Cihaz seçimi yapabiliyormuşuz bir kaç kişiye sorduk cochlear dediler genel özellikleri ile de önde görünüyor bu yüzden bizde nucleusu alacağız.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir