Bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü almalarını (başka katı ve sıvı gıdalar ve su almadan) ve yedinci aydan itibaren katı ve lapa ek gıdalara başlanılmasını önermektedirler. İlk 6 aydan sonra ek gıda verilmesi kabul edilebilir olsa da, emzirmeye iki yaşına kadar devam edilmesi önerilmektedir.
Emzirme, yeni doğan ve bebeklik döneminde çocuk sağlığını ve gelişimini etkileyen en önemli faktördür:
- Anne sütünün besin değeri yüksektir ve bebeğin tüm beslenme gereksinimini sağlayacak içeriğe sahiptir. Bebek için hem içerdiği besin maddeleri hem de kolay, temiz ve pratik olması nedeniyle idealdir.
- Bebeğin anne sütünü sindirmesini sağlayan enzimler de anne sütünde mevcuttur. Anne sütü alan bebekte sindirim sorunları görülmez
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yeni doğan bebeğin bağışıklık henüz tam gelişmemiştir. Anne sütünde vücut direncini artıran maddelerin bebeğe geçmesi bebeğin gelişmekte olan bağışıklık sistemine destek olur ve bebeği enfeksiyonlardan korur.
- Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde ishal ve solunum yolu enfeksiyonu görülme sıklığı emzirilmeyen bebeklere göre azalmıştır.
- Anne sütüyle beslenme şeker hastalığı görülme riskini azaltır
- Anne sütü alan bebeklerin ileri yaşamlarında kilolu veya şişman olma olasılığı daha düşüktür.
- Emzirme anne ve bebek arasında yakın sevgi dolu ilişki sağlar.
- Emmenin yarattığı anne-bebek bağı bebeğin zeka gelişimini destekler.
- Çene diş gelişimini iyi yönde etkiler.
- Büyüme faktörleri, organ ve doku olgunlaşmasını sağlar.
- Bebeğin ruhsal, bedensel ve zekâ gelişimine yardımcı olur.