Aselsan’dan Dünyada Bir İlk: İnsansı Kamera
Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi kuruluşu ASELSAN, dünyanın ilk “insansı kamerası”nı tasarlayacak.
Aselsan, Bilişsel ve Algısal Kameralar Projesi ile AB’nin gömülü bilgisayar sistemleri geliştirmeye yönelik çalışmalarını desteklemek için oluşturduğu ARTEMİS programından yararlanmayı başaran ilk Türk kuruluşu oldu. 2,7 milyar avro bütçeli ortak teknoloji girişimi ARTEMİS, Aselsan’ın Bilişsel ve Algısal Kameralar (Cognitive and Perceptive Cameras) adlı projesini fonlamaya değer buldu.
ARTEMİS fonundan, 1,2 milyon avro bütçeli proje ile yararlanacak Aselsan, çok çekirdekli mikro işlemcileri içinde barındıracak dünyanın ilk insansı kamerasını üretecek.
Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kahramangil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu proje ile bilişsel ve algısal bir gözetim sisteminin geliştirilmesini amaçladıklarını belirterek, bu kapsamda karmaşık görüntü işleme algoritmalarını çok çekirdekli mikroişlemcilerle paralel olarak çok yüksek hızda çalıştırabilen bir kamera sistemi geliştireceklerini söyledi.
Birden çok kameranın konuşlandığı ortamlarda, bu kameraların birbirleriyle anlamlı bilgi alışverişinde bulunabileceğini ve ortamın özelliklerine göre işlevselliklerini dinamik olarak değiştirebileceğini ifade eden Kahramangil, şöyle konuştu:
“Akıllı kamera sistemlerini bir adım ileriye götüren bu kameralar, akustik sensörlere entegre olarak yalnızca görüntü değil ses sinyallerini de değerlendirerek, ortama ilişkin durumsal farkındalık bilgisini otomatik olarak çıkarabilecek ve kullanıcılara sunabilecek. Hem hava hem de yerdeki hareketli platformlarda kullanılabilecek. Hem görünür ışık hem de kızılötesi sensörleri barındıran bu sisteme eşdeğer yeteneklere sahip bir kamera dünyada şu anda hiçbir ülkede bulunmuyor.”
Your comment?