bonzai

Bonzai Nedir? Bonzainin Zararları Nelerdir?

Bonzai Nedir? Bonzainin Zararları Nelerdir? – Sentetik esrar (Sentetik THC, Bonzai, Jamaican, Jamaican Gold vb..), esrara benzer etkilere neden olan sentetik bir psikoaktif maddedir. Bonzai, Jamaican Gold, Spice, Jamaican gold extreme, black magic, black mamba, K2 adları ile anılır. Kurutulmuş, parçalanmış bitki ve kimyasal ekler zihin değiştirici etkiden sorumludur.

Bonzainin değişik bitkilerden elde edilen doğal bir madde olduğu şeklinde yanlış bir bilgi kullananlar arasında kabul görmektedir. Oysa bu yanlış bir bilgidir. En yaygın kullanılan ismi ile bonzai bazı kurutulmuş bitkileri ihtiva eder, ancak yapılan analizler aktif etken maddenin sentetik kannabinoid olduğunu göstermektedir.

Dikkat: Bonzai içerdiği zehirli maddeler ile içen kişiyi tam anlamıyla zehirler ve ölüme bile yol açabilir.

Uzun bir süre bonzai, Jamaican (cameyikın) olarak bilinen madde internet kanalı ile temin edilmiştir. Ancak yüksek bağımlılık potansiyeli olan ve hiçbir tıbbi yararı olmayan bu madde 2011 yılında yasadışı maddeler sınıfına alınmış ve alınması, satılması, kullanılması ve bulundurulması suç kapsamında değerlendirilmiştir.

Bonzai kullanımı gençler arasında giderek yaygınlaşan bir maddedir. Bu maddenin bitkisel yani doğal olduğunu düşünmeleri, kimyasal içeriği ve zararlı etkileri konusunda yeteri kadar bilgiye sahip olmamaları ilk denemede etkili olabilmektedir.

Bonzainin Zararları Nelerdir?

Bonzai, sentetik ot olup ciddi psikolojik zararları olan bir uyuşturucu türüdür. Sentetik kimyasalların Bonzai’nin üzerine sıkılmasıyla (emdirilmesiyle) marijuana etkisi sağlandığı iddia edilmektedir. K2 ve Spice olarak marka adlarına sahip olan bu madde, Türkiye’de Bonzai otu olarak biliniyor. Bonzai ağacının marijuana ile ilgisi aslında yoktur ve zararlı kimyasaların sıkılmasından ötürü ciddi psikolojik problemlere yol açabilmektedir. Bu uyuşturucunun üretilmesindeki amaç yasal yollardan ülkelere ihraç etmektedir. 2004 yılında Avrupa’da boy gösteren Bonzai, uyuşturucu etkilerinden ötürü bir çok ülkede yasaklandı. Marijuna’nın içinde bulunan THC maddesine ek olarak JWH-018, JWH-073, CP-47,497, JWH-200, ve cannabicyclohexanol kimyasallarını barındırmasından ötürü Amerika’da da uyuşturucu kategorisine alındı. Bu uyuşturucu hakkında ciddi araştırmalar yapılmamış olmasına karşın, ilk sentetik cannabinoidsleri üreten Profesör John W. Huffman şöyle diyor: “Bunu kullanan kişiler aptaldır! Ne gibi etkileri olacağını kimse bilemez!” Özellikle JWH-018 adlı kimyasalın metabolizmaya etkisi ve zehirlilik derecesi bilinmediği için Bonzai içmenin ölümle sonuçlanabileceği gerçeğini unutmamak gereklidir. 2010 yılında Amerika’da 11,406 kişi bu uyuşturucu yüzünden acil servise götürülmüştür. Kullanan kimyasalların kalite kontrolünden geçmemesi ve zehirli olması yüzünden marijuana ile kıyasla çok daha tehlike ve zararlı bir uyuşturucudur. Bonzai ağacını kullanarak ve üzerine kimyasallar sıkarak üretilen bu uyuşturucunun sentetik ot olduğunu lütfen unutmayın. Yani bonzai bir marijuana değildir. Bonzai yasal bir bitki olduğu için yetiştirilmesini engelleyen bir kanun yoktur. Bonzai’nin marijuana gibi ağır bir kokusu olmadığı için de yetiştirenleri yakalamak genellikle çok zordur. Özellikle alkol ile kullanımı ciddi sonuçlar doğurabildiği gibi ertesi gün baş ağrıları da saatlerce sürebilir. JWH-018 kimyasalından ötürü marijuana ile kıyasla açlık hissi duyulmaz. Halüsinasyon, panik atak, kusma, aşırı heyecan ve göz bebeklerinin şişmesi semptomları içindedir. 2012 yılında aktris Demi Moore bu uyuşturucuyu kullandığı ve kriz geçirdiği için hastaneye kaldırılmıştır. Polisi arayan görgü tanığı Demi Moore’un içtiği otun kokusu olmadığını bildirmişti.

Bonzai, Jamaican gibi sentetik esrar kullanımına bağlı acil tıbbi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle kalp ve dolaşım sisteminde ortaya çıkan kalp atım hızında aşırı artma (çarpıntı), bazı vakalarda kısa süreli bilinç yitimi gibi merkezi sinir sistemine ilişkin tablolar ve aşırı endişelilik hali, ölüm korkusu gibi kaygı-anksiyete belirtileri nedeniyle acil servislere başvurular olmaktadır. Bu belirtiler ile bonzai kullanımı arasında bağlantı kuramayan hastalar, yasadışı olması nedeniyle hekime eksik bilgi vermekte ve yeterli müdahalelerin yapılması gecikebilmektedir.

  • Bağımlılık
  • Çekilme belirtileri
  • Kalp atım hızında artma, çarpıntı
  • Ağızda kuruma
  • Kusma
  • Huzursuzluk
  • Akıl karışıklığı
  • Varsanılar
  • Kan basıncında artma
  • Kalp krizi

Bonzainin Beyin Üstündeki Etkileri

Algıda değişme, gevşeme ve yükselmiş duygudurum gibi esrara benzer etkiler doğurduğu bildirilmiştir. Bazılarında aşırı endişe, şüphecilik ve varsanılar gibi psikotik belirtiler bildirilmektedir. Aşırı endişe, şüphecilik ve varsanılar ortaya çıktığında gerçeği değerlendirme yetisi bozulmakta, çeşitli kazalara yol açarak yaşamı tehdit eden ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.

Bonzainin beyin üstündeki etkileri ile ilişkili yeterli bilimsel çalışma yoktur. Bunun bir nedeni de bonzai adı ile satılan maddenin kimyasal içeriğinin değişkenlik göstermesidir. Bu değişik içerikler nedeni ile maddenin ortaya çıkardığı etki önceden kestirilememektedir. Bonzainin içindeki bazı maddeler reseptörlere daha kuvvetle bağlanmakta ve kullanan kişinin beklediği etkilerden belirgin olarak farklı etkiler ortaya çıkabilmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir