11:20 am - Cuma Ocak 10, 2019

    Çipli Nüfus Cüzdanı, Yeni Çipli Kimlik Kartı Özellikleri

    Yazar: | 01 Ocak 2018 | 0
    cipli-kimlik-kartı

    Kimlik kartlarının 2018 yılından itibaren 3-4 yıl içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılması öngörülüyor. Proje ile şu yöneliklerin getirilmesi hedefleniyor: Kimlik kartı ile vatandaş farklı belge, kart vb. taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek. T.C. Kimlik No uygulamasında olduğu gibi tek kart-tek şifre dönemine geçilecek. Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek. e-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri vb.) kimlik kartı ile erişilebilecek. Kimlik kartı seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Kimlik Kartı, elektronik imza olarak kullanılabilecek. Kimlik kartı, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacak. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği denetimi kolay ve güvenli bir şekilde yapılacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık vb.) asgariye inecek. Sağlayacağı güvenli kişi doğrulaması nedeniyle e-Devlet hizmetlerinin niteliği ve sayısı artacak.

    Yeni tip Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı uygulaması ilk olarak Bolu ilimizde 220 bin adet dağıtıldı ve pilot projesine başlandı. Çipli olacağı belirtilen nüfus cüzdanları biyometrik olarak parmak izi verileri yer alacak.

    1. Kimlik kartı ile vatandaş farklı belge, kart vb. taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek.
    2. T.C. Kimlik No uygulamasında olduğu gibi tek kart-tek şifre dönemine geçilecek.
    3. Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek.
    4. e-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri vb.) kimlik kartı ile erişilebilecek.
    5. Kimlik kartı seyahat belgesi olarak kullanılabilecek.
    6. Kimlik Kartı, elektronik imza olarak kullanılabilecek.

    Kimlik kartı, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacak. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği denetimi kolay ve güvenli bir şekilde yapılacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık vb.) asgariye inecek. Sağlayacağı güvenli kişi doğrulaması nedeniyle e-Devlet hizmetlerinin niteliği ve sayısı artacak.

    Filed in: Donanım, HABER

    Yorum yok.

    Bir yanıt bırak