Ekinezyanın faydaları, ekinezya (Kirpi Otu – Koni Çiçeği) kuru toprak ve ovalar ile seyrek ormanlık arazilerde doğal olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir.
1950’den beri yapılan araştırmalara göre, bitkide bakteri, mikrop ve virüslere karşı oldukça etkili olan maddeler bulundu. Bu maddelerin başlıcaları; echinacoside, poli-sakkaritler (polysaccharides), poli-asetilenler (polyacetylenes), gliko-proteinler (glycoproteins), kafeik asit türevleri (Cichoric Acid), tri-glikosid (triglycoside), betain, seskiterenler (sesguiterpenes), karyofilen (caryophylene) dir. Bitki bu maddelere ek olarak bakır ve demir mineralleri ile tanenler, protein, yağ asitleri ve A, C, E vitaminleri de içermektedir.
Ekinezya’yı ilk kullanmış olanlar ise Amerika yerlileridir. Genellikle Ekinezya bitkisi yılan ve çok zehirli olan böceklerin sokması sonucunda kullanırlar.
Ekinezya Faydaları
- Ekinezya’yı C vitamini ile birlikte kullanırsanız soğuk algınlığına engel olur.
- Baş ağrıları içinde faydalı bir bitkidir Ekinezya.
- Öksürük gidericidir
- Yılan ve zehir taşıyan böcekler soktuğu zaman ekinezya kullanılır.
- İyi bir yara iyileştiricidir. İyileşmeyi hızlandırıcıdır.
- Kemoterapi görmekte olan hastalar, vücut dirençlerini arttıran ekinezya’yı kullanmalıdır.
- Egzama hastalığına da fayda sağlar.
- Sivilce ve akneleri geçirme yönüyle de ekinezya faydalıdır.
- Sedef hastalığının da geçmesinde etkilidir.
- Bağışıklık güçlendiricidir.
Ekinezya Çayı Nasıl Kullanılır?
Önerilen kullanım şekli : 2-3 hafta kullanıp ara verilmesi tavsiye edilmektedir. Bazı kaynaklarda da en fazla 8 hafta kullanılması önerilmektedir. Hiç ara verilmeden sürekli kullanımı tavsiye edilmemektedir. Günde 1 ila 3 poşet çay kullanılır.
Yine ekinezya çayı da 15 gün kullanıldıktan sonra ara verilmeli.
Ekinezya bitkisiyle ilgili yapılan çalışmadalarda çelişkili sonuçlara ulaşılmıştır. Ekinezyanın sıvı olarak kullanıldığı üç çalışmada bitkinin etkili olduğu, tablet olarak kullanıldığı beş çalışmada ise etkisiz olduğu tespit edilmiştir.
Ekinezya Zararları
- Bağışıklık sistemi rahatsızlıkları olanlar kullanmamalıdır.
- Kalp aritmisi için kullanılan amiodarone içeren ilaçlar ve karaciğere hasar veren ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
- Multiple skleroz, lupus, romatoid artirit ve tüberküloz gibi sağlık sorunları olanlar hekim onayı olmadan kulanmamalıdır.
- Papatyaya karşı alerjisi olan kişiler kullanmamalıdır.
- Bağışıklık baskılayıcı ve anksiyete ilaçlarıyla bir arada alınmamalıdır. Genel olarak da herhangi sentetik bir ilaç kullanırken doktora danışmadan bitkisel ilaç alınmamalıdır. Bazı durumlarda etkileşime girme durumu sözkonusudur. Kirpi otu da bazı ilaçlarla etkileşime girerek bazı insanlarda alerjik belirtilere neden olmaktadır.
- Hamilelerin kullanması pek önerilmemektedir.