Kordon Kanı Nedir? Kordon Kanı Bağışı Nedir?
Kordon Kanı Nedir? Plazentayla çocuğu birbirine bağlayan kordonun kan damarlarında bulunur. Kan, yetişkinlerdeki periferik kan ve kemik iliğindekine benzer kök hücreler içerir. Kordon kanı ile elde edilen kök hücreler yetişkinlerin kök hücreleri gibi transplantasyon için kullanılabilir.
Anne rahmindeki bebek ile anne arasında göbek bağı ve plasenta (eş) bulunur. Göbek bağı ve plasenta, gebelik boyunca anne ile bebek arasında oksijen ve diğer maddelerin taşınmasını sağlar. “Kordon kanı” bebek doğduktan sonra göbek bağı ve plasentada kalan kandır. Önemli bir kök hücre kaynağı olan kordon kanı, geçmişte doğumdan sonra kesilen göbek bağı ve plasentayla çöpe atılmaktaydı. Bugün kordon kanı, ileride kullanılmak üzere toplanıp saklanabilmektedir.
Kordon Kanı Bağışı Nedir?
Doğumdan ve çocuğun göbek kordonunun bağlanmasından sonra plazenta, göbek kordonu ve içindeki kana artık ihtiyaç duyulmamakta ve genelde kullanılmadan atılmaktadır.
Göbek kordon kanı, hayat kurtarmak için kullanılabilecek eşsiz özelliklere sahiptir.
Bebeğinizin doğumundan sonra, göbek kordonunda ve plasentada az miktarda kan kalır. Kan kök hücrelerini içeren bu kan, bu kök hücrelerin nakledilmesi yoluyla, hayatı tehdit eden hastalıklara yakalanmış kişilerin tedavi edilmesinde kullanılabilir. Bu özellikle lösemiye ve diğer kan hastalıklarına yakalanmış çocuklar için geçerlidir. Bu hastalıklar şu anda kemik iliğinden kan kök hücrelerinin nakledilmesi ile tedavi edilmektedir, ancak göbek kordon kanı daha iyi bir seçenek sağlayabilir.
Bebeğinizin göbek kordonu kanını bağışlamak tamamen gönüllülük esasına dayanmaktadır ve yasal vasinin/vasilerin onayını gerektirmektedir.
Kordon Kanı Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Bazı kanser tipleri, bağışıklık yetmezlikleri, metabolik ve genetik hastalıklar günümüzde kök hücre nakli ile tedavi edilmektedir. Yakın zamana kadar kök hücre kaynağı olarak kemik iliği veya dolaşan kan kullanılırken bugün kök hücre nakli gereken 70’den fazla hastalığın tedavisinde kordon kanı da kullanılmaktadır. Bugüne kadar yapılan araştırmalar, kök hücrelerin yakın gelecekte birçok hastalıkta hasarlı doku ve organlara yeniden fonksiyon kazandırmak amacıyla (rejeneratif tıp) kullanılabileceğini göstermektedir.
Bu amaçla kalp hastalıkları, parkinson ve alzheimer gibi beyin hastalıkları, Siroz ve Crohn gibi karaciğer ve bağırsak hastalıkları, diyabet gibi hormon hastalıklarında hücre bazlı tedaviler için araştırmalar hızla devam etmektedir.
Yorumunuz?