Kuzu kulağı

Kuzu Kulağının Faydaları ve Zararları

Kuzu kulağının faydaları, kuzu kulağı (ekşi kulak, ekşimik, turşu otu, oğlak kulağı) 60 cm’ye kadar boylanabilen bitki, karabuğdaygiller familyasındandır. Kuzu kulağı, gölge ve nemli yerleri sevmekte ve ekşimsi bir tadı bulunmaktadır. Yurdumuzun hemen hemen her yerinde yetişmektedir. İçerik olarak bol miktarda potasyum içermekte ve vitamin olarak A, B, C vitaminlerine sahiptir.

Kuzu kulağı ile çok lezzetli yemekler pişirebilir, salatalarda kullanabilirsiniz. Böylece hem beslenmenizi sağlar, hem de doğal olarak kendi sağlığınıza yatırım yapmış olursunuz. Kuzukulağı bitkisin verdiği doyumsuz lezzetlerin yanı sıra birçok faydası da bulunmaktadır.

Nemli havalar, killi ve kumlu olan toprağı severler. Tarla, çayır, meralar ile ağaç gölgeleri yetiştiği yerlerdir. Ekşi ve mayhoş tadıyla Kuzu Kulağı bahar mevsiminde yetişmektedir. Çiçeğe geçmeden toplanması gerekir. Kuzu Kulağında C vitamini bolca bulunur. Çiğ olarak ya da salatalar ve çorbalarda kullanılabilir.

İdrar söktürücü, böbrekleri çalıştırıcı, bağırsakları yumuşatıcı ve kabızlığı giderici etkileri olan kuzu kulağı, ateşi düşürür ve kanamayı durdurmaya yardımcı olur. İskorbit hastalığına faydalı olan kuzu kulağı, safra kesesi için de büyük fayda sağlar. Kuzukulağının yaprakları haşlanarak suyla hazırlanan karışım diş ağrılarını dindirir. Mide şişliğini giderir. Kanı temizleyici özelliği de bulunan kuzukulağı, cilt hastalıklarına da iyi gelir. Ciltte bulunan lekeler, çıbanlar, sedef hastalığı, egzama gibi deri hastalıklarına karşı kuzu kulağından faydalanmak için hasta bölgeye kuzu kulağı lapası sürülür.

Kuzu Kulağı Kullanım Şekli:

Bir litre sıcak suya 30-50 gr. kadar bitki kökü konulup 15–20 dakika kadar yavaş yavaş kaynatılır. Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir.

Kuzu Kulağı Faydaları

  • İdrar sökücüdür. Böbrekleri çalıştırır.
  • Kuzu kulağı mide şişkinliğini giderir.
  • Bedeni güçlendirir.
  • C vitamini açısından zengin olduğu için skorbüt hastalığının iyileşmesinde yardımcı olur. Skorbüt diş etlerinin çekilmesi hastalığına verilen isimdir.
  • Diş etlerindeki hastalıklar, diş etindeki kanamalar ile diş eti çekilmelerine de kuzu kulağı çok yararlıdır.
  • Kuzu kulağı bağırsağı yumuşatıp, müshil etkisi yaparak kabızlığı önler.
  • Safra kökünün safra sökücü özelliği bulunmaktadır.
  • Kuzu kulağı çayı ateş düşürücüdür.
  • Yapraklarından lapası yapıldığı zaman çıbana iyi gelir.
  • Güneş yanıklarında da aynı şekilde lapası yapılarak kullanılır.

Kuzu Kulağı Zararları

Kuzu Kulağının romatizma hastaları, Gut rahatsızlığı ve böbrek hastaları tarafından kullanılmaması gerekir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir