Araştırmacılar, menopoz dönemindeki kadınlarda bazı özel besin ögeleri gereksinmesine işaret etmekle birlikte genelde sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve kalsiyumdan zengin; enerji, kafein ve yağdan fakir bir beslenmenin gerekliliğini kabul etmektedirler. Diyetin mineral ve vitamin içeriği de yeterli olmalıdır.
Her öğünde, dört besin grubundaki besinler birlikte (“süt grubu”, “et grubu” -yumurta-kuru baklagiller, “taze meyve ve sebzeler grubu”, “ekmek ve tahıl grubu besinler”) aynı öğünde bireyin gereksinmesine uygun miktarlarda tüketilmelidir. Yine farklı öğünlerde aynı besin grubundan farklı besinler seçilerek çeşitlilik sağlanmalıdır. Böylece besin öğesi olan ve olmayan tüm öğelerin vücuda alınması sağlanmış olur. Besin öğesi olmayan fitokimyasalların (karotenoidler, flavonoidler, isoflavonoidler, polifenoller vb.) birçok kronik hastalıkların oluşumuna karşı koruyucu etkisinin olduğu bilinmektedir. Kuru baklagillerden özellikle soyada bulunan östrojen benzeri maddelerin (fitoöstrojenler), osteoporoza karşı koruyucu etkisinin olduğu düşünülmektedir. Menopoz sonrası kadınlarda besin çeşitliliği sağlanarak aşırı yağ ve tuz tüketimi de azaltılmış olacaktır.
Menopozda tüketmeniz gereken yiyecekler;
- Badem fındık ve ceviz(her gün bir avuç kadar)
- Menopozun altın yiyeceği kuru baklagillerdir. (Nohut, fasulye, barbunya, yeşil mercimek) Bunlar protein içerir. Kolestrol içermezler. Menopoz semptomlarını hafif atlatmak için haftada bir kez olsa tüketmeliyiz.
- Yoğurt
- Su(günde 10 bardak su) Yazın 2.5 litreye çıkartabilirsiniz.
- Pekmez( Pekmezin içine 1 tatlı kaşığı tahinde karıştırıp yemek oldukça faydalıdır.)
- Mercimekli köfte (Porsiyona dikkat ederek en fazla 6 adet)
- Pazı
- Yeşil Yaprak sarması
- Süt
- Yumurta
- Meyveler (Yeteri miktarda)
- Sarımsak ve soğan