nezle

Nezle Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Nezle (Soğuk Algınlığı) Burun içindeki ince zarın, üst solunum yollarının virütik iltihaplanmasıdır. Nezle, yılın her mevsiminde görülebilen, değişik virüslerle oluşabilen, kırıklık, burun akıntısı ve öksürük gibi belirtilerle seyreden, en fazla bir hafta on gün içinde kendiliğinden iyileşen bulaşıcı bir hastalıktır. Nezle bütün dünyada yaygındır. Ilıman iklim kuşağında daha çok görülür. Mevsimlerin değiştiği zamanlarda, ani ısı değişiklikleri ile nezle görülme sıklığı artar. Bu nedenle en fazla görüldüğü mevsim sonbahardır. Herkes yılda ortalama bir iki kez nezle geçirebilir.

Hastalığa yakalanma yaş ve cinsle ilgili değildir; fakat çocuklar erişkinlere oranla daha duyarlıdırlar. Nezle, hapşırık ve öksürük ile havaya yayılan virüslerin başka bir insan tarafından solunmasıyla bulaşır. Virüs alındığından birkaç saat sonra nezle belirtileri başlayabilir. Halsizlik, hafif baş ağrısı, hafif bir ateş, öksürük, gözlerde kızarma, yaşarma, üst solunum yollarında yanma hissi ve burun akması en önemli belirtilerdir. Normal şartlarda bir hafta on gün içinde geçen hastalık sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre gibi komplikasyonlara neden olursa iyileşmesi zorlaşır ve uzar.

Saman Nezlesi Nedir?

Ot veya bitki tozlarının neden olduğu bir çeşit alerjik hastalıktır. Tıp dilinde pollenosis veya alerjik rinit denir. Daha ziyade, çiçeklerin açtığı aylarda görülür. Hastada şiddetli aksırmalar, burun tıkanıklığı, gözlerde kızarma ve sulanma, fazla miktarda berrak burun akıntısı ve öksürük görülür. Tedavinin ilk şartı, çiçeklerin açtığı sıcak ve rüzgarlı günlerde kırlara gitmemek ve güneş gözlüğü kullanmaktır.

Çocuklarda Nezle

Anne ve babalar kış aylarında çocuklarını kalın ve sık giydirerek koruyacaklarını düşünürler. Oysa soğuk algınlığının üşütme ile bir bağlantısı yoktur. Çocukları korumak için mümkün olduğunca soğuk algınlığı olan kişilerden uzak tutmak yararlıdır. 3 aydan küçük bebekleri soğuk algınlığından korumanın en iyi yolu, odanın sık sık havalandırılması, kalabalıktan kaçınılması ve hijyen kurallarına uyulmasıdır. Yetişkinlerde ve yaşça daha büyük çocuklarda hafif geçebilecek soğuk algınlığının, bebekleri daha ciddi etkileyebileceği unutulmamalıdır.

Hapşırık veya öksürükle yoluyla yayılan damlacıklarla bulaşır. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, kuru öksürük, halsizlik ve vücut ağrıları genel belirtilerdir. Bazı çocuklarda çok hafif bir ateş görülebilir. Ancak, ateş 38 derecenin altındadır.

Virüs enfeksiyonun neden olduğu bu rahatsızlığın giderilmesinde antibiyotikler etkisizdir. Soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiğin hiçbir yararı yoktur. Çocuğun dinlenmesi, rahatlatıcı ve ağrı kesici ilaçlar ile oda havasının nemlendirilmesi ve bol sıvı alımı önerilir. Üşütmeye karşı bağışıklık kazanılmaz. Ancak çocuk büyüdükçe bu rahatsızlığa giderek daha az yakalanacaktır. Rahatsızlık genellikle bir hafta içinde iyileşir.

Bebeklerde Nezle

Nezle, bebekler ve çocuklar arasında en çok rastlanan hastalıklardan biridir. Akciğerlerin veya kulakların etkilenme tehlikesi yüksek olduğundan bebeklerde ve çocuklarda görülen soğuk algınlığı daha ciddiye alınmalıdır.

Nezle hafif sayılabilecek bir hastalık olmasına karşın, özellikle bebeklerde huzursuzluğa ve sıkıntılara yol açar. Bu durumun en büyük sebebi, bebeklerin burunlarını temizleyememeleri ve ağızdan nefes almakta zorlanmalarıdır. Bebeklerde soğuk algınlığının ilk belirtileri, çoğunlukla burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı olarak görülerek, başlangıçta şeffaf olan daha sonra koyulaşıp sarı veya yeşil bir hal alan burun salgısıyla anlaşılır. Diğer belirtileri ise; 37,8 ºC civarında hafif ateş, hapşırma, öksürme, iştahsızlık, huzursuzluk ve uykuya dalmada zorlanmadır.

Eğer bebek burun tıkanıklığı yüzünden beslenme sorunları yaşıyor ise, plastik bir burun aspiratörü ile burnu temizlenmelidir. Bu teknik bebeğin ilk 6 ayında fayda sağlar. Bebek büyüdükçe, bu yöntemin kullanılmasına engel olmaya çalışacaktır. Eğer bebeğin burun salgısı oldukça yoğun ise, doktor tavsiyesi ile kullanılan tuzlu damlalarla bu yoğunluğun çözülmesi sağlanabilir. Sabun ve temiz suyla yıkanıp, durulanan bir damlalıkla beslenmeden 15-20 dakika önce her bir burun deliğine tuzlu damlalardan ikişer damla damlatılmalıdır. Hiçbir şekilde içerisinde tıbbi ilaçlar bulunduran burun damlaları kullanılmamalıdır.

Grip ve Soğuk Algınlığı Arasındaki Farklar

Çoğu zaman grip ile nezleyi karıştırırız bazen de eşanlamlıymış gibi kullanırız veya aynı şey olduğunu zannederiz. Oysa grip de nezle de farklı hastalıklardır.

Grip aniden başlayan ve kendini çoğu zaman yüksek ateş çıkar. Bulaşıcıdır, salgın haline gelebilir. Nezle virüsle meydana gelir, hafif atlatırız. Nezle gibi ayakta atlatmak kolay değildir.

Grip olan kişi kendisini çok daha halsiz ve bitkin hisseder. Her yeri ağrıyormuş hissine kapılır. Nezlede ise belirtiler genelde burun akması, halsizlik, göz yaşarması şeklinde olur.

Bu iki hastalık için de Antibiyotik kullanımı yararsızdır. Nezle olan da, grip olan da, bol bol istirahat etmeli, bol Sıvı tüketmeli, özellikle Bitki çaylarıyla vücudu desteklemelidir.

Grip olan kişiler ağrılar ve ateş için ağrı kesici, ateş düşürücü alabilir. Nezle de ilaç kullanımı pek gerekli değildir aslında.

Nezle Belirtileri
  • Erken dönemde boğazda kaşıntı hissi
    ve sık hapşırma
  • Burun tıkanıklığı, burun akması
  • Balgamsız öksürük. Bu öksürük özellikle geceleri artar
  • Hafif ateş. İlk iki gün yüksektir
  • İştahsızlık
  • Hafif ishal
  • Huzursuzluk
Nezle Tedavisi
  • Bol sıvı gıda alınmalıdır
  • Hastalığı yaymamak için başka kimselerden uzak durulmalıdır
  • Aşırı giyinmekten kaçınılmalıdır
  • Sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır
  • Burun tıkanıklığını gidermek için burun açıcı spreyler (dekonjestanlar) kullanılır
  • Ağrı ve ateş için ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır

Aşağıdakilerden herhangi biri varsa vakit kaybetmeden hekime başvurunuz.

  1. Ateşiniz 38.5’nin üstündeyse
  2. Nefes darlığınız varsa
  3. Yeşil veya sarı renkte balgam çıkıyorsa
  4. Nezle 14 günde geçmediyse

Nezleden Nasıl Korunuruz?

Maalesef henüz aşısı olmayan bu durumdan korunmada hijyen önlemleri ön plandadır. Hasta kişilerin, en fazla bulaştırıcı olduğu dönem olan, belirtiler başladıktan sonraki 3-4 gün boyunca hassas kişilerle temas etmemesi önerilir.

  • Burun silindikten sonra el yıkama alışkanlığı çok önemlidir
  • Aksırık ve öksürükle virüs yakın çevreye yayılabilmektedir. Hasta kişilerin etrafında bulunmamak bu açıdan önemlidir
  • Aksırık ve öksürük sırasında ağız ve burun, kolla kapatılmalıdır
  • Hastayken ev halkı aynı havluyu kullanmamalıdır
  • Yüksek doz C vitamini ve çinko kullanımının koruyucu etkisi gösterilememiştir

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir