hamile kadin

Hafta Hafta Hamilelik ve Bebek Gelişimi (Görüntülü)

Hafta Hafta Hamilelik ve Bebek Gelişimi (Görüntülü): Anne karnında gebeliğin ilk 10 haftasına embriyonal dönem denir. 10 haftadan doğuma kadar olan döneme fetal dönem denir. Embriyonal dönemde bebeğin bütün organlarının oluşumu tamamlanır. Fetal dönemde bu organlar gelişir ve olgunlaşır. Anne karnında geçen her hafta bebeğin organ ve fonksiyonları hızla gelişir. Anne karnında gelişimini tam olarak tamamlamadan doğan (erken doğum) bebeklerde solunum sıkıntısı gibi bazı problemler gelişir bu nedenle yoğum bakım ünitesi gerekebilir. Anne karnındaki gelişimini çok az tamamlamış bebeklerin ise anne karnı dışında yaşama şansı hiç yoktur, ortalama olarak 24 haftadan önce doğan bebeklerde durum böyledir. Bu nedenle gebelik (hamilelik) boyunca anne karnında geçirilen her bir hafta bile bebek gelişimi açısından çok önemlidir.

Hamilelik ve Anne Karnında Hafta Hafta Bebek Gelişimi

1 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

Gebelik haftaları son adet tarihinizin ilk gününden başlayarak sayıldığı için gebelik rahime yerleştiğinde 4 haftalık olur. O yüzden 4 haftadan öncesinde rahimde bir gebelik veya bebek varlığından söz edilemez dolayısıyla bir haftalık hamilelik görüntüsünden de söz edilemez.

En son görülen adetten 2 hafta sonra yumurtlama olduğu için döllenme bu günlerde oluşur. Bu yüzden gebeliğin 1. veya 2. haftası denilen günlerde aslında henüz hiçbir gebelik yoktur. 3. hafta döllenme ve rahime doğru yol alma ile geçer. Ancak 4. haftada rahime gebelik ulaşır ve buraya yerleşir. Ultrasonla görülmesi 5. – 6. haftaları bulur.

Bu nedenle gebelik haftaları 4’ten başlayarak sayılır, 1, 2 veya 3 haftalık gebelikten söz edilemez.

Örneğin ayda bir adet gören ve en son 1 ağustosta adet gören bir anne adayı 1 eylülde görmesi gereken adetini göremeyince hamile kaldığından şüphelenir. Bu esnada muayene veya hamilelik testleri ile hamile olduğu saptanırsa 4 haftalık hamile olduğu söylenir (1 haftalık değil). Çünkü hamilelik haftaları son adet tarihinin ilk gününden sayılarak hesaplanır.

2 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

Hamilelik haftaları 4. haftadan başlayarak sayılır. Bu nedenle bir, iki veya üç haftalık hamilelikten söz edilmez. Bunun sebebi hamileliğin “son görülen adetin ilk gününden” sayılarak hesaplanmasıdır. Bu nedenle hamilelik rahime yerleştiğinde ve adet gecikmesi farkedilen ilk günlerde 4 haftalık olur. Dolayısıyla iki haftalık hamileliğin görüntüsünden de sözedilemez.

3 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

Gebelik haftaları 4. haftadan başlayarak sayılır. Bu nedenle bir, iki veya üç haftalık gebelikten söz edilmez. Bunun sebebi hamileliğin “son görülen adetin ilk gününden” sayılarak hesaplanmasıdır. Bu nedenle hamilelik rahime yerleştiğinde ve adet gecikmesi farkedilen ilk günlerde 4 haftalık olur. Dolayısıylaa 3 haftalık gebeliğin görüntüsünden de sözedilemez.

4 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

Gebelik 4 haftalık olduğunda yani en son adet kanamasının ilk gününden itibaren 4 hafta süre geçtiğinde rahim içerisine gelmiş ve yerleşmiş olur, bu haftadan önce rahim içerisinde gebelik görülmez.
4 haftalık gebeliğin boyu gözle veya ultrasonla görülemeyecek kadar küçüktür, yaklaşık 1 mm boyundadır. Kalp atışları da bu haftada görülemez ve duyulamaz. Plasenta (bebeğin eşi) bu ilk haftalardan itibaren gelişmeye başlar, daha ileri haftalarda bebeğin beslenmesinden sorumlu olacaktır.

hamilelik 4 hafta

5 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

Beş haftalık gebelikte bebeğin boyu 1-3 mm civarındadır. Kilosundan bahsetmek henüz mümkün değildir. Ultrason ile görülebilir, kalp atışları bazen duyulabilir. Bebeğin beyin, kalp-damar ve sinir ve diğer organ sistemleri gelişmeye başlar.

hamilelik 5 hafta

6 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

Altı haftalık gebelikte bebeğin kalp atışları rahatlıkla ultrason muayenesinde duyulabilir ve görülebilir. Bebeğin boyu çok küçük 4-6 mm kadardır. Kilosundan bahsetmek henüz mümkün değildir. Bebeğin solunum ve sindirim sistemini oluşturacak ilk yapılar belirginleşir.

6. haftada bebeğin göbek kordonu oluşur. Gözler, kulaklar ve ağız boşluğu belirmeye başlar. Bebeğin beyni gelişmeye ve aktivite göstermeye başlamıştır. Bebeğin ileride kol ve bacaklarını oluşturacak tomurcuklar şimdiden belirginleşmeye başlar.

hamilelik 6 hafta

7 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

Yedi haftalık gebelikte bebeğin boyu 7-8 mm civarındadır yani yaklaşık olarak bir pirinç tanesi kadardır.

Bebeğin kol ve bacakları şekillenmeye devam eder ancak henüz tam olarak vücuttan ayrı kol, bacak ve parmaklar oluşmamıştır. Beyin, omurga, büyük damarlar, göz ve barsak, böbrek, karaciğer gibi organlar gelişmeye başlamıştır. Gözler kafanın yan taraflarından ön tarafına doğru hareket etmeye başlar ve göz kapakları gelişmeye başlar. Kol ve bacaklara ait kemik yapılar gelişmeye başlar ancak henüz tam olarak oluşmamıştır. Bebeğin genital (kız – erkek) yapısını oluşturacak kabartı belirginleşir ancak henüz cinsiyeti anlaşılacak kadar gelişmemiştir.

hamilelik 7 hafta

8 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

Sekiz  haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık bir buçuk santimetredir (1.5 cm), kilosu henüz 1 gram kadardır.

Sekizinci haftada bebeğin kol ve parmakları, dirsekleri şekillenmiştir. Bacak tomurcukları büyümeye başlar, ayak çentikleri oluşmaya başlar. Parmak araları hala birbirine yapışıktır. Yüz, göz, burun ve kulaklar şekillenmeye devam eder. Damakların altında ileride dişleri oluşturacak olan tomurcuklar bu kadar erkenden oluşmaya başlar. İleride testis veya overleri (yumurtalık) oluşturacak olan iç genital yapılar gelişmeye başlar. Bebeğin sırt kasları omurga etrafında belirginleşmeye başlar. Kemikler sertleşmeye başlar. Anne ve bebeği birbirine bağlayan göbek kordunu ve içerisindeki damarlar işleve başlar.

hamilelik 8 hafta

9 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

Dokuz haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık 2 cm, ağırlığı 2 gram kadardır.

9. hafta embriyonik dönemin son haftasıdır. Bundan sonra fetal dönem başlayacaktır ve embriyo onuncu haftadan sonra fetus olarak adlandırılacaktır.
Dokuzuncu haftada bebekte kemik ve kıkırdak dokular oluşmaya başlar. Gözler gelişir, dil oluşmaya başlar. Bebeğin el parmakları görülebilir seviyede gelişmiştir ancak henüz çok kısa ve hala ördek ayağı gibi bitişik şekildedir. İç genital organlar erkek cinsiyette testis, kız cinsiyette yumurtalık (over) olacak şekilde oluşmuştur ancak bebeğin cinsiyeti henüz söylenemez. Daha önceki haftalarda ilk oluşum aşamasında bebeğin göbek kordonu etrafından dışarı doğru çıkmış olan barsaklar artık karın içerisine doğru göç etmeye başlar. Bebek bu haftada ilk defa içme işlemini gerçekleştirir ve ilk içtiği içecek amnion sıvısıdır (bebeğin içerisinde bulunduğu su). Bebeğin refleksleri gelişir, örneğin bu haftalarda ultrason muayenesinde rahim duvarına dokunulursa bebek hareket etmeye başlar. 9. haftada kalp kapakları, retina ve burun ucu oluşmaya başlayan diğer yapılardır.

hamilelik 9 hafta

10 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

On haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık 3 cm, ağırlığı 4 gram kadardır.

Bu haftaya kadar bebeğe embriyo denirken bu haftadan sonra artık fetus diye adlandırılır, 10. haftadan sonraki döneme fetal dönem denir.
10. haftada bebek artık rahim içerisinde amnion sıvısı içinde hareket etmeye başlar ancak anne henüz harketlerini hissedemez, ultrason ile hareketler görülebilir. El ve ayak eklemleri, diz, dirsek, parmaklar oldukça şekillenmiştir. Henüz bu kadar erken haftada bile bebek eline dokunan bir cismi tutma refleksini edinmiştir. Dış kulak ve üst dudak şekillenmiştir. Bu haftada gerçekleşen en ilgi çekici olaylardan birisi bebeğin kuyruk kısmının düzleşerek görünmez hale gelmesidir. Bebek nefes alıp verme hareketleri yapar, bunu hava ile değil amnion suyu yutarak yapar ve ilk defa idrar yapmaya başlar.

hamilelik 10 hafta

11 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

11. gebelik haftasında bebeğin uzunluğu yaklaşık 4 cm kadardır, ağırlığı 7 gram kadardır. Bebeğin kafasının büyüklüğü boyunun yarısı kadardır.

Bebeğin organ ve dokularının gelişimindeki en kritik süreç bitmiştir çünkü ilk 10 hafta bebek gelişiminde en kritik ve en hassas dönemdir, ilaç ve toksik maddelere karşı bebeğin en hassas olduğu dönemdir.

Bu haftaya kadar bebeğe embriyo denirken bu haftadan itibaren artık fetus diye adlandırılır, 11. haftadan doğuma kadar olan döneme fetal dönem denir. Bu haftalarda bebek ve anne rahmi arasında kan dolaşımı başlar ve plasenta (bebeğin eşi) görev yapmaya başlar. Bebeğin kalp, damar sistemi, beyin, sinir sistemi, iskelet sistemi işlevsel hale gelmiştir. Bebek 11. haftadan itibaren fetal dönemin başlamasıyla artık hızlı büyüme  ve olgunlaşma sürecine girer ve doğuma hazırlanır. Bebeğin el ve ayak tırnakları gelişmeye başlar, saç folikülleri oluşur.

hamilelik 11 hafta

12 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

12. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 5 cm, ağırlığı 15 gram kadardır.

Bu haftada bebeğin bütün organları şekillenmiştir, oluşmuştur. Oluşmuş bütün bu organlar doğuma kadar büyümeye devam edecektir. El ve ayak parmakları birbirinden ayrılmıştır. (ördek ayağı gibi yapışıktı daha önce). Tırnaklar oluşmaya devam eder, henüz tam olarak oluşmamıştır. Bebeğin erkek veya kız olmasına bağlı olarak dış genital organları şekillenmeye başlar, bir iki hafta içerisinde ultrason ile ayırt edilebilecek hale gelir. Bu haftada düşük gibi nedenlerle çıplak gözle görülebilen bebeklerin cinsiyeti anlaşılabilir ancak ultrason ile henüz anlaşılamaz.

Gebelikte her bir 3 aylık döneme trimester denir, gebelik dönemi 3 trimester’dan oluşur. 12. hafta bittiğinde gebeliğin ilk trimesteri bitmiş olur.

hamilelik 12 hafta

13 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

13. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık olarak 7 cm, ağırlığı 20 gram kadardır.

Bebeğin gözleri daha önce birbirinden uzakken bu haftada birbirine yaklaşmaya başlar, kulaklar normal yerlerine doğru ilerler ve bebeğin yüzü normal insan yüzüne benzemeye başlar. Bebeğin ses telleri oluşmaya başlar. Bu haftada bebeğe yakından bakılabilse cinsiyeti dış genital organlarına bakarak söylenebilecek kadar gelişmiştir. Bu haftalarda ancak çok gelişmiş ultrason cihazları ile cinsiyeti tahmin edilebilir, daha net görülebilmesi için bir kaç hafta daha büyümesi gerekecektir. Bu haftada bebeğin karaciğerinden safra sıvısı salgılanabilir, pankreas bezinden insülin üretimi başlamıştır. Bebeğin damaklarının aştında 20 adet dişi oluşmuştur. Bebek içerisinde bulunduğu amnion sıvısını yutar ve tekrar idrar olarak çıkartır, idrar da amnion sıvısına karışır.

hamilelik 13 hafta

14 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

14. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 9 cm, ağırlığı 45 gram kadardır.

Ondördüncü haftada bebek nefes alıp verme hareketlerine başlar. Nefes alıp vermesi hava ile değil amnion suyu ile olur. Bebek amnion sıvısını akciğerlerine alır ve sonra tekrar ağzından dışarı atar, bu şekilde solunum egzersizleri yapar. Bebeğin boynu uzar ve çenesi göğsünden uzaklaşmaya başlar. Bebek ellerini kollarını hareket ettirmeye başlar. Bebeğin kalp atışları dopler cihazı ile duyulabilir. Bebeğin sindirim sistemi sanki yediği yiyecekleri sindirir gibi hareket etmeye başlar. Bebeğin çok ince tırnakları vardır. Bebek bu haftalarda baş parmağını emebilir. Bebeğin kemik iliği kan hücreleri üretir.

hamilelik 14 hafta

15 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

15. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 10 cm, ağırlığı 70 gram kadardır.

Onbeşinci gebelik haftasında bebeğin bütün cildini lanugo denen incecik tüyler kaplamaya başlar ve bunların gelişmesi 26. haftaya kadar sürer. Lanugo denilen ince tüyler bazı yeni doğan bebeklerin yüz ve kulaklarında görülebilir. Bebek bu haftalarda parmağını emmeye başlar. Bebeğin kemikleri sağlamlaşmaya başlar. Bebeğin cildi henüz çok incedir. Bebeğin dilindeki tat tomurcukları gelişmiştir. Annenin yediği besinlerdeki çeşitli tatlar rahimdeki amnion sıvısına geçebilir ve bebek bu tatları az da olsa alabilir. Bebeğin göz kapakları bu haftalarda sıkıca kapalıdır, hamileliğin son 3 ayına kadar kapalı kalacaktır.

hamilelik 15 hafta

16 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

16. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 11 cm, ağırlığı 100 gram kadardır.

Onaltıncı haftada anne bebek hareketlerini hissetmeye başlayabilir ancak özellikle ilk gebeliklerde bu daha geç olabilir ve 20. haftayı bulabilir o yüzden henüz hareketleri hissetmiyorsanız telaş etmemelisiniz. Bebeğin bacakları artık kollarından daha uzundur ve sık sık hareket eder ,artık hareketleri daha koordine ve güçlüdür. Bebeğin hareket edebileceği rahim içerisindeki alan artık daha geniştir. Bebeğin tırnakları iyice gelişmiştir. Bebek kafasını artık dik tutabilir. Bebeğin kız veya erkek cinsiyeti bu haftalarda genellikle ultrason ile tespit edilebilir.

hamilelik 16 hafta

17 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

17. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 13 cm, ağırlığı 140 gram kadardır.

Onyedinci haftadan itibaren bebeğin cilt altı dokusunda yağ depolanması artar ve bebek daha hızlı kilo almaya başlar. Bu yağ depolanması bebeğin ısı regülasyonu açısından önemlidir. Bebek yutkunma, gözünü açıp kapama, emme gibi refleksleri yapabilir. Dışarıdan gelen yüksek sesler bebeğin hareket etmesine neden olabilir.

hamilelik 17 hafta

18 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

18. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 14 cm, ağırlığı 200 gram kadardır.

Onsekizci haftada bebeğin ellerinde ve ayaklarında parmak izleri ve katlantılar oluşmaya başlar. Mekonyum (bebeğin ilk dışkısı) barsaklarında birikmeye başlar bunu doğumdan sonra dışarı atacaktır. Erkek bebeklerde prostat bezi gelişmeye başlar. Bebek bu haftalarda hıçkırabilir, tekme atabilir, yutabilir. Bebek hareketleri bu haftada anne tarafından  çoğunlukla hissedilir.

hamilelik 18 hafta

19 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

19. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 15 cm, ağırlığı 250 gram kadardır.

Bebeğin cildinini kaplayan lanugo tüylerine verniks kazeoza denilen kaygan madde eklenir. Verniks kazeoza denilen beyaz peynirimsi madde bebeğin bütün cildini kaplar ve bebeğin cildini içinde bulunduğu sudan korur. Bebekler doğduğunda bu beyaz verniks kazeoza maddesi üzerlerinde görülür. Bir insan bir kaç saat bile su içerisinde kaldığında cildi buruşmaya başlar, 9 ay su içerisinde kalan bebeğin cildinde buruşma olmamaktadır verniks maddesi sayesinde. Lanugo denilen ince tüyler bazı yeni doğan bebeklerin yüz ve kulaklarında görülebilir.   Plasenta (bebeğin eşi) büyümeye devam eder ve bebeğin beslenmesini sağlar. Eğer bebek kız ise yumurtalıklarında primitif yumurta hücreleri oluşmaya başlamıştır. Bebek REM uykusuna geçer ve bu nedenle uykusunda rüya görebilir diye tahmin edilmektedir.

hamilelik 18 hafta

20 Haftalık Gebelik (Hamilelik)

20. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 25 cm, ağırlığı 300 gram kadardır.

Yirminci hafta ile gebelik süreci yarıya ulaşmış olur. Bebeğin saçları uzamaya başlar, lanugo denen ince tüyler bütün vücudunu kaplar. Kız bebeklerde rahim (uterus) oluşmaya başlar. Bebek akciğerlerini alıştırmak için soluk alıp verme hareketleri yapar. Bebeğin kulakları tamamen gelişmiştir ve rahim içerisinde annesinin damarlarından ve barsaklarından gelen sesleri duyabilir, dışarıdan gelen kuvvetli sesleri de duyabilir.

hamilelik 20 21 hafta

SONRAKİ 20 HAFTALIK SÜREÇ İÇİN TIKLAYIN

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir