2:36 pm - Cuma Temmuz 9, 1192

Jinekomasti Nedir? Nedenleri Nelerdir?

49 Görüntüleme Yönetici 0 Yorum
Tweet
Jinekomasti

Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Nedir? Jinekomasti genel olarak erkelerin yüzde 40’ın da görülebilen bir durumdur. Bazı erkeklerde tek göğüste, bazı erkeklerde iki göğüste birden görülebilir. Erkeklerde göğüs büyümesinin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, bazı ilaçların kullanılmasının erkeklerde göğüs büyümesine sebep olduğu düşünülmektedir.

Jinekomasti Nedenleri Nelerdir?

Jinekomasti testosteronun östrojen karşısında azalması ile tetiklenir. Testosteronu azaltan ya da etkilerini azaltan durumlar ve östrojeni arttıran durumlar bu azalmaya neden olabilir. Pekçok durum hormon dengesizliğine sebebiyet verebilir.

Doğal hormon değişiklikleri
Testosteron ve östrojen hormonları erkek ve kadınlarda cinse özgü özelliklerin oluşumunu kontrol eder. Testosteron vücutta tüylenme ve kas kitlesi gibi erkeksi özellikleri kontrol eder. Östrojen ise göğüslerde büyüme gibi kadınsı özellikleri kontrol eder.

Çoğu kişi östrojenin kadınlara özgü bir hormon olduğunu düşünür; ancak az miktarlarda olsa da erkekler de bu hormonu üretir. Östrojen düzeyleri yüksek ve testosteron düzeyleriyle dengesiz olan erkeklerde jinekomasti oluşur.

  • Bebeklerde Jinekomasti Erkek bebeklerin yarısından fazlası anne vücudunda maruz kaldıkları östrojenin etkisiyle büyük meme ile doğarlar. Genelde, şişen göğüs dokusu doğumdan iki ya da üç hafta sonra kaybolur.
  • Ergenlikte Jinekomasti Ergenlikteki hormon değişikliklerine bağlı olarak gelişen jinekomasti görece yaygındır. Pekçok durumda, şişen göğüs dokusu altı ay ile iki sene arasında tedaviye ihtiyaç duyulmadan kaybolur.
  • Erkeklerde Jinekomasti Jinekomasti prevalansı 50 ile 80 yaş arasında en yüksek değerlerine ulaşır. Dört erkekten en az biri etkilenir.

İlaçlar
Pekçok ilaç jinekomastiye sebebiyet verebilir. Aşağıdakiler gibi:

  • Prostat büyümesi, kanser ya da diğer durumlar için kullanılan anti-androjenler. Örneğin flutamide, finasteride (Proscar) ve spironolactone (Aldactone).
  • Anabolik steroidler ve androjenler.
  • AIDS ilaçları Yüksek düzeyde aktif antiretroviral terapi tedavisi(HAART) gören HIV-pozitif erkeklerde jinekomasti gelişebilir. Diğer HIV ilaçlarına göre Efavirenz (Sustiva), jinekomastiyle daha yakından ilgilidir.
  • Diazepam (Valium) gibi anti-anksiyete ilaçları.
  • Trisiklik antidepresanlar.
  • Antibiyotikler.
  • Cimetidine gibi ülser ilaçları.
  • Kanser tedavisi ( kemoterapi).
  • Digoxin(Lanoxin) ve kalsiyum kanal blokerleri gibi kalp ilaçları.

Uyuşturucu ve Alkol
Jinekomastiye sebep olan maddeler aşağıdakileri içerir:

  • Alkol
  • Amfetamin
  • Marijuana
  • Eroin
  • Metadon

Sağlık Durumları
Pekçok sağlık durumu hormonların normal dengesini etkileyerek jinekomastiye neden olur. Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • Hipogonadizm. Klinefelter sendromu ve hipofiz yetersizliği gibi normal testosteron üretimine müdahale eden durumlar jinekomastiye sebebiyet verir.
  • Yaşlanma. Özellikle kilolu erkeklerde yaşlanma sırasındaki hormon değişiklikleri jinekomastiye neden olur.
  • Tümörler. Testisler, adrenal bezler ve hipofiz bezindeki tümörler kadın-erkek hormon dengesizliklerine neden olur.
  • Hipertiroidizm. Tiroid bezi bu durumda tiroksin hormonunu çok fazla üretir.
  • Böbrek yetmezliği. Düzenli hemodiyaliz tedavisi görenlerin yaklaşık yarısı hormonal değişikliklere bağlı jinekomasti ile karşı karşıya kalır.
  • Karaciğer yetmezliği ve siroz. Karaciğer problemlerine bağlı hormonal dalgalanmalar ve siroz ilaçları jinekomasti ile ilişkilidir.
  • Beslenme bozukluğu ve açlık Vücut yeterli beslenmeden mahrum bırakıldığında, testosteron düzeyi düşer fakat östrojen düzeyi sabit kalır; bu durum hormonal dengesizlik oluşturur. Normal beslenmeye devam edilse bile jinekomasti oluşabilir.

Jinekomasti Ameliyatı İçin Uygun Adaylar

Jinekomastiyi düzeltme ameliyatı, yetişkin yaştaki her sağlıklı erkeğe uygulanabilmektedir. Çok fazla alkol tüketen, obez olan erkeklerde jinekomasti estetik ameliyatının yapılmaması daha doğru olur. Bu sebeple öncelikle kilo vermek, alkolü bırakmak daha doğru olur.

Jinekomasti Estetik Ameliyatının Planlanması

Jinekomasti estetik ameliyatı olmak istiyorsanız, doktorunuzla yapacağınız ilk görüşme çok önemlidir. Doktorunuz jinekomastinin sebeplerini araştıracak, örneğin karaciğer fonksiyonlarınızı kontrol edecek, östrojen içeren ilaçlar kullanıp kullanmadığınızı soracaktır. Bunun yanında ender de olsa memogram veya göğüs röntgeni görmek isteyebilir.

Jinekomasti Estetik Ameliyatı Hazırlığı

Doktorunuz jinekomasti estetik ameliyatı öncesinde size yeme, içme, ilaç kullanımı hakkında bilgiler verecektir. Sigara içiyorsanız ameliyattan en az 2 hafta önce sigarayı bırakmanızı tavsiye edecektir. Çünkü sigara kullanımı hem ameliyat öncesinde hem de ameliyat sonrasında istenilen başarıya ulaşmayı engellemektedir.

Jinekomasti Estetik Ameliyatının Yapılışı

Jinekomasti estetik ameliyatı hastane ortamında genel anestezi veya gerekli görülürse lokal anestezi ile yapılabilir. Ortalama 1,5 sat sürecek olan jinekosmati estetik ameliyatı sonrasında bir gece hastanede kalmanız gerekebilir. Göğüslerdeki büyümenin asıl nedeni fazla beze dokusu ise fazlalık olan doku kesilerek alınır. Bu kesi uygulaması liposuction yöntemi ile birlikte yapılabilir.

Jinekomasti Estetik Ameliyatından Sonraki Süreç

Jinekomasti Estetik Ameliyatından sonra birkaç gün sıkıntı çekebilirsiniz. Bu geçici bir durumdur ve süreci daha rahat atlatmak için doktorunuz size bazı ağrı kesiciler ilaçlar önerecektir. Ameliyat sonunda iki hafta kadar şişlik ve morluklar olabilir. İki hafta sonunda bu sorunda ortadan kalkacaktır. Bu iki hafta boyunca elastik bir basınçlı giysi giymeniz önerilir. Atılan ameliyat dikişleri 1 ila 2 hafta içinde alınır. Ameliyatı sonrasındaki 3-4 hafta boyunca ağız egzersizlerden uzak durmalı ve göğe gelebilecek darbelere karşı temkinli olmalısınız. 6 ay kadar bir süre güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmanız gerecektir. Jinekomasti ameliyatının sonuçları kalıcıdır ancak istenilen başarıya ulaşmak için özellikle ameliyat sonrasındaki süreçte doktorunuzun tavsiyelerine harfiyen riayet etmelisiniz.

Güncellendi : 2 Temmuz 2020
Loading...
5/5 - 1
You need login to vote.
HATA BİLDİR
Yorumunuz?
Yanıtla