Kafkasya’da Tehlikeli Gök Cisimleri İzleniyor
Kafkasya’da dünya için tehlikeli gök cisimleri üzerinde monitoring uygulayacak sistemin işletilmesine hazırlıklar yapılıyor.
Rusya Bilimler Akademisine bağlı Özel Astrofizik gözlemevi temelinde geliştirilen monitoring sistemi Karaçay-Çerkez Cumhuriyetinde bulunuyor. İlgili çalışmalarda Kazan Üniversitesi ve Kazan’daki “Parallaks” şirketi ile işbirliği gerçekleştirildi. Uzmanlara göre dünyada buna benzer başka bir monitoring sistemi yok. Haziran ayının başlarında yüksek çözünürlüklü kameralarla asteroid ve uzaydan gelebilen diğer tehlikeli “konuklar”ın izlenmesine başlanacak.
Geniş açılı otomatik gözlem sisteminin resmi adı,Mini-MegaTORTORA. Geniş olanaklara sahip olan bu sistem, dünyadan yüz binlerce kilometre ötedeki nesnelerin bulunduğu yeri saptamak olanağını veriyor. Özel Astrofizik gözlemevinin yöneticilerinden Grigoriy Beskin, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte şunları anlattı:
Monitoring sistemini 9 ayrı objektif oluşturdu. Her objektif hızla yerini değiştiren düz ayna, renkli filtreler ve polaroidler ve yüksek çözünürlüklü alıcı ile donatıldı. Gökyüzü gözlemlenirken saniyede 10 görüntü elde ediliyor. 8-9 saat içinde yarımküre tarayıcılar vasıtası ile kontrol edilebilir. Doğaldır ki böyle kontrol sırasında pekçok değişken olaylar, bu arada yıldızlardaki parlamalar, aşırı yeni yıldızların patlaması vs. kaydedilebilir.
2018 Şubatında Çelyabinsk bölgesinde beklenmeden bir meteoritin Yere düşmasınden sonra böyle tehlikeli nesnelerin vaktinde keşfedilmesi sorunu tüm keskinliği ile ortaya çıktı. Astronomlar büyük asteroidlerin bulunduğu yeri saptayabiliyorlar. Çelyabinsk meteoriti gibi “ufak” gök taşları kontrol edilemiyor. Mini-MegaTORTORA sistemi sayesine bu işi yapmak mümkün olacak. Bu sistem her hangi bir gök cismini “gördükten” birkaç saniye sonra bunu incelemeye başlayacak. Grigoriy Beskin sözüne devamla şunu söyledi:
İki çalışma rejimi var. Engin alanda monitoring rejimi ve tüm objektiflerin odağı olan kayıtlı olay konulu araştırmalar rejimi. Her objektifte filtre ve polaroid var. Bu sayede kaydedilen nesnenin ışınımını farklı objektifler vasıtası ile izlemek, bu nesnenin renkleri ve polarması hakkında bilgiler elde etmek mümkün oluyor. Bunun önemi büyük. Çünkü uçan meteoriti izlemekle kalmayıp bunu incelebileceğiz.
Sözü geçen tüm akıllı aygıtlar,kapağı otomatik olarak açılan bir nevi hangara yerleştirildi. Yeni monitoring sistemi insan katılmadan çalışıyor. Belirli programa uygun olarak monitoring robotlar vasıtası ile gerçekleştiriliyor. Bulutluluk derecesini belirleyen düzeneklerle donatılan sistem hangarın kapağının açılıp açılmaması gereği hususunda bizzat karar veriyor. Mini-MegaTORTORA, dünyadaki tüm monitoring sistemlerinden üstündür. Özel Astrofizik gözlemeinin temsilcisi şunu söyledi: Diğer sistemler saniyede bir kayıt yaparken monitoring sistemimiz saniyede 10 kayıt yapıyor. Bu, meteorlar gibi büyük hızla uçan gök cisimlerini izlemek olanağını veriyor. Tabii “uzay konukları” üzerinde azami kontrolün uygulanması ve tüm gözyüzünün aralıksız olarak gözlemlenmesi için bir tek monitoring sistemi az geliyor. Grigoriy Beskin’in söylediğine göre Rusya’nın topraklarında en az 20 böyle monitoring sistemi kullanılmalıdır.
Kaynak: Rs Fm
Your comment?