Koklear implant (Beyin Sapı İmplantı, Biyonik Kulak) hasarlı iç kulağın fonksiyonunu yerine getiren bir elektronik tıbbi cihazdır. Koklear implant, kulak arkası ses işlemcisinin topladığı ses dalgalarını dijital kodlara dönüştürerek, kafa derisinin altına yerleştirilen implant sayesinde iç kulağa iletir ve işitme sinir liflerini uyararak duymayı sağlar. Her iki kulakta ileri düzeyli ila ağır işitme kaybı olanlar, işitme cihazlarından gerçek bir işitme faydası alamayanlar, konuşma gelişiminde ilerleme kaydetmeyen çocuklar tarafından kullanılan koklear implant, aynı zamanda ilerleyen yaşlarda işitme kaybına uğrayan yetişkinler tarafından da kullanılabilir.
Bir koklear implant kulağın hasarlı kısmını atlayarak, sesi doğrudan işitme sinirlerine yollar, böylelikle sesin ve konuşmanın daha net bir şekilde anlaşılmasını sağlar.
Koklear İmplant Nasıl Takılır?
Koklear implant cihazı 2 parçadan oluşmaktadır. İç parçası ameliyat ile takılmaktadır. Alıcı kısmı kemik üzerine yerleştirilir ve elektrot kısmı koklea (salyangoz) içine gönderilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 1 saat sürmektedir. Hastanede tahmini yatış süresi 2 gecedir. Bir hafta gün aşırı pansuman yapılır. Eriyebilen dikişler kullanıldığı için dikiş alınmasına gerek kalmamaktadır. Bir hafta içinde ameliyat bölgesi tamamen iyileşmektedir. Ameliyattan sonra yaklaşık 3 hafta sonra dış parça takılmaktadır. Dış parça ameliyata gerek olmadan normal işitme cihazı gibi kulak arkasına yerleştirilir.
Koklear İmplant Nasıl Çalışır?
- Kulak arkasında veya vücutta taşınan bir ses işlemcisi sesi yakalar ve dijital koda dönüştürür. Ses işlemcisinde tüm sisteme güç sağlayan bir pil bulunur.
- Ses işlemcisi dijital olarak kodlanmış sesi başınızın dışındaki bobin üzerinden implanta iletir.
- İmplant dijital olarak kodlanmış sesi elektrik darbelerine dönüştürür ve koklea (iç kulak) içine yerleştirilmiş elektrot dizinine gönderir.
- İmplant üzerindeki elektrotlar kokleada bulunan işitme sinirini uyarır, işitme siniri darbeleri beyne gönderir ve bunlar beyinde ses olarak algılanır.
Koklear İmplant Ne Zaman Kullanılmalıdır?
İşitme engelli olarak doğan çocuklara 0-5 yaş arasında erken yaşta tanı ve cihazlama yapılması halinde çok daha iyi sonuç veriyor. Erken yaşta gerçekleşen operasyonlar sonucunda çocuklarda konuşma yetisi daha hızlı gelişirken uyum sağlamada minimum zorluk yaşanıyor.
Doğuştan işitme kaybı olan çocuklar 5 yaşından önce tercihen 3 yaştan önce Koklear İmplant olurlarsa en büyük yararı elde ederler.Birçok merkez 1 yaşından itibaren implant uygulamaktadır.Önemli olan dil gelişim dönemini geçirmeden bebeğin işitmesini sağlamaktır.
Konuşma ve dil hafızasını hala muhafaza edenler Koklear İmplant’tan daha çok yarar elde edebilirler.
Ne kadar uzun süre ileri derecede işitme kaybı ile yaşanmışsa, implant’tan yarar elde etme de o kadar azalacaktır.
Koklear İmplant, işitme kaybı sadece iç kulakta bir sorundan kaynaklananlar ve işitme cihazları ile yeterli konuşma bilgisi alamayanlar için uygundur.
Bilgi: Aralık 2010 itibariyle dünyada 219.0000 kişiye koklear implant takılmıştır.
Koklear İmplantın Yararları Nelerdir?
- Koklear implantla, işitme cihazıyla olduğundan daha iyi işitme
Yapılmış bir çalışmada, koklear implant kullanan kişilerin %80’lik bir cümle algılama ortalaması elde ederken, bu oranın işitme cihazı kullananlarda %10 olduğu gösterilmiştir. - Gürültülü ortamlarda işitmeye daha iyi odaklanabilme
Bu da, toplantı masaları, restoran veya diğer kalabalık mekânlarda insanlarla sohbet edebilmeyi sağlar. - Koklear implanttan önce işitemedikleri sesleri yeniden işitme.
- Alarmları, kendilerine seslenen kişileri ve yaklaşan araçları işitebildiklerinden, kendilerini günlük hayattadaha güvende hissetme.
- Telefonda konuşma ve işitme
- Müzikten keyif alma