Vajinismus (vaginismus), kadınların cinsel ilişkiye girememesidir. Cinsel ilişkiye giremiyorum diyen birçok kadın vajinismus hastası olduğunu bilmez. Vajinismus, vajina çevresindeki kasların sürekli veya aralıklarla istem dışı sıkılaşmayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Erkek penisini vajinaya sokmaya çalışması sırasında vajinanın dış kısımlarını çevreleyen pelvis kaslarında aralıklarla veya sürekli biçimde istem dışı kasılmalar görülür ve bu kasılmalara, girişe ilişkin ağrı korkusu ve kaygılar eşlik eder. Bunun yanısıra, vücudun çeşitli bölgelerinde, hatta tüm bedende kasılmalar, bacakların kapanması, titreme, çarpıntı, terleme, bulantı, kusma, fenalık hissi ve ağlama eşlik edebilir. Vajinadaki kasılma çoğu kadında cinsel birleşmeye izin vermez. Daha az sayıda olguda ise zorlamayla giriş olabilir ancak birleşmeler ağrılı ve acılı olarak sürer. Çoğu zaman cinsel birleşmeyi olanaksız kılan bu kasılmayı kadın kendi isteği ile yapmadığı gibi, bir uzaman desteği olmadan da kurtulamayabilit. Bu durum cinsel ilişkiyi tamamen durdurabilir ve durumunda evlilik sonlandırmaları ile sonuçlanabilir.
Vajinismusta etkili olan pelvik taban kaslarına pubococcygeus kas grubudur. Bu kaslar üretradan anüse kadar bir hat çizer ve idrara çıkma, cinsel ilişkide bulunma, orgazm ve doğuma kadar birçok bedensel işlevde rol oynar. Normal şartlarda bu kaslar cinsel ilişki sırasında oldukça esneyebilme özelliğine sahiptir. Cinsel ilişki sırasında kadın eğer korku ve endişe yaşamıyorsa, istek ve uyarılması da yeterli düzeydeyse penisin büyüklüğüne göre kaslar esner ve cinsel birleşme rahatlıkla gerçekleşir. Vaginismus olan kadınlar da ise istem dışı vajinal reflex ortaya çıkar ve spazmlar vajina girişini daraltır.
Kasılmalar, cinsel birleşme dışında jinekolojik muayene esnasında ve vajina içine tampon yerleştirme durumlarında da ortaya çıkabilir. Öte yandan vajinismus; fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak ifade edilebilir.
Bilgicik: Dünya genelinde yaklaşık her 1.000 kadının 2’si vajinismus sorunundan etkilendiği tahmin edilmektedir. Türkiye’de ise her 10 kadının 1’inde görüldüğü tahmin edilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise vajinismus, kadının olmasını arzu ettiği halde, penis, parmak veya başka bir objenin vajinal girişini sağlamak konusunda sıkıntı yaşaması, genellikle eşlik eden kaçınma, kas kasılmaları ve ağrı beklentisi, korkusu, deneyimi olması şeklinde tanımlanmaktadır.
Vajinismuslu Kadınlarda Gerdek Gecesi
İlk gece (gerdek gecesi) başarısız olan çift sorunun geçici olduğunu ve daha sonraki günlerde kendiliğinden çözüleceğini düşünür. Fakat daha sonra da sorun devam edince kadında kadınlığında eksiklik olduğu düşüncesi, üzüntü, sıkıntı, gerginlik, her şeyin daha kötüye gideceği korkusu ve ardından suçluluk duyguları ortaya çıkmaya başlar. Erkek ise eşi tarafından istenmediği, reddedildiği duygularına kapılmaya başlar. Zamanla sertleşme yetersizliği olur. Erkeğin duyguları öfke ve kırılganlık arasında gidip gelir. Birçok çift bu ilk gecede yaşanan sıkıntıları kimseyle paylaşmaz ve herhangi bir uzmana danışmaz. Sorunla karşılaşan çiftlerin çoğu bu sorunun ismini dahi çoğu zaman internette ‘cinsel ilişkiye giremiyorum’ aramalarından ulaşır ve vajinismus olduğunu o zaman anlar.
Vajinismus Ne Kadar Yaygındır?
Vajinismusun yaygınlığı ile ilgili çelişkili veriler varsa da, ülkemizde ve diğer geleneksel kültürlerde batılı ülkelere göre daha yaygın olduğu bilinmektedir. Genellikle birleşemeyen çiftlerin yardım aradığı, ağrılı acılı birleşebilen hafif vajinismus olgularının tedavi başvurusunda bulunmadığı göz önüne alındığında gerçek oranları saptamak daha da zorlaşmaktadır. Türkiye’de cinsel sorunları saptamak amacıyla yapılan toplumsal bir taramada, %54 kadının ilk birleşme denemesinde korku, acı hissi ve kaçınma davranışı tanımladıkları ve cinsel birleşmenin gerçekleşmediği saptanmıştır. Bu kadınların % 17’sinin halen birleşemediği ya da birleşmede sorunlar tanımladığı tespit edilmiştir. Türkiye’de cinsel tedavi merkezlerine vajinismus nedeniyle başvuran hastaların oranı ise % 62.2-75.9 arasındadır. Batılı ülkelerde ise vajinismusun görülme sıklığı % 1-6’dır.
Vajinismusu olan kadınlar yaş, eğitim, sosyoekonomik ve sosyokültürel durum, kırsal veya kentli olma açısından belirli bir farklılık göstermezler. Bunun nedeni, cinsel eğitimin ve bilgilenmenin bireyin genel eğitim seviyesine göre değil, toplumun ve kültürün diretmeleriyle şekillenmesidir.
Vajinismus sorunu yaşayan kadınlar vajinalarının penisi alamayacak kadar küçük olduğunu veya vajina girişinin kapalı olduğunu zanneder ya da kızlık zarının çok kalın olduğunu ve cinsel birleşme denemelerinde de bu yüzden çok büyük güçlük yaşayacaklarını düşünürler. Bunlar vaginal kasların spazm durumundayken sanki girişe kapalıymış görüntüsü vermesinden kaynaklanan hatalı düşüncelerdir. Gerçekte, vaginismuslu kadınların bedeninde cinselliği yaşaması için hiçbir fiziksel engel yoktur; genital bölgeleri tamamen normaldir.
Vajinismus yaşayan kadınların birleşme dışındaki eylemler için cinsel istekleri vardır, uyarılma yaşayabilir ve cinsel yakınlıktan zevk alabilirler. Ancak vajinismus uzun süre devam ederse, cinselliğe karşı ilgi tümüyle
Vajinismusun, öncelikle fiziksel bir engelden dolayı (disparoni veya benzeri durumlar için) olup olmadığı araştırılır. Bu araştırmada jinekologa veya ilgili alanda uzman kişilere başvurulur. Fiziksel bir engelin olmadığı tespit edildikten sonra psikoloji ve terapi konusunda uzman olan kişilere başvuruda bulunulur ve hastalığın kesin tanısı konulur.
Vajinismusun Nedenleri Nelerdir?
Fiziksel Nedenler
- kalın kızlık zarı
- vajinanın dar olması
- vajinanın girişinde veya çevresindeki yaralar
- vajina yokluğu
Psikolojik Nedenler
- Yorgunluk ve depresyon
- İlişki sorunları
- Cinsel kimlik bozukluğu yani eşcinsel özdeşleşme
- Cinsel bilgi eksiklikleri
- Geçmişte cinsel tacize veya tecavüze uğrama
- Kızlık zarının yırtılması sırasında korkunç bir acı duyulacağı fikri
- Ağrı ve acı duyulacağına dair korku ve inanışlar
- Ağrı eşiğinin düşük olması
- Utanma ve cinsel duygulardaki baskılanma
- Pasif, bağımlı yada aşırı anlayışlı koca
- Cinsel uyarılmada problemler
- Cinsel isteksizlik
- Cinsel organın giriş yerinin bilinmemesi
- Çocukluktan kalma korkular
- Cinsellik konusunda yerleşmiş yanlış ön yargılar
- İlk cinsel ilişki sırasında kadının canının fazla yanması
- Vajinanın içine herhangi bir şey giremeyecek kadar ufak olduğuna dair yanlış inançlar
- Cinsel ilişkinin çok ağrılı olacağı yanlış bilgisi
- Bilinçdışında yaşanan suçluluk, ayıp, günah gibi fiziksel, kültürel, dinsel ve ahlaki korkular
- Ağrılı bir jinekolojik muayene
- Simgesel olarak zihninde aşırı büyütülen penis yüzünden çok acı çekme veya parçalanma korkuları
- Geçmişte genital bölgeye gelen bir darbe yada travma
- Hamile kalma korkusu
- Uygun olmayan veya istenmeyen bir birliktelikte eşten sakınma
Vajinismus çok nadir durumlar dışında psikolojik nedenli bir sorundur. Bilinçaltına yerleşmiş kötü düşünceler ve olumsuz koşullanmalar bu soruna yol açar. Bilgi eksiklikleri veya kulaktan dolma yanlış bilgiler, hatalı inanışlara ve cinsel ilişkinin korkutucu, acı verici olarak algılanmasına neden olur.
Yetersiz cinsel eğitim, katı ahlaki değer yargıları ile yetiştirilmiş olmak, cinselliği ayıp, günah, pis bir şey olarak algılamak, kızlık zarı veya cinsel birleşme ile ilgili kulaktan dolma yanlış bilgilerin etkisinde kalmak, kaygı düzeyinin yüksek olması, gebe kalma korkusu, olumsuz cinsel deneyimler, kötü çocukluk yaşantısı veya sorunlu ana-baba ilişkisi, aşırı kontrollü kişilik özellikleri, duygusal bağlanma güçlükleri, güven eksikliği ve eşle iletişim sorunları sıklıkla rastlanan nedenlerdendir.
Vajinismus, cinselliğin kirli ve kötü bir şey olarak görüldüğü bir savunma tepkisidir. Yani kadın, bilinçdışında, saldırgan ve tehditkar olarak algıladığı erkekle birleşmeyi reddeder. Vajinismuslu kadınlar annelerinin, kendisini ve çocuklarını korumaktan aciz, çaresiz ve bağımlı olduğunu düşünürler ve cinsel ilişkiyi annenin bu zavallılığıyla özdeşleşme çağrışımı yaptığı için, ilişkiye girmemeyi en iyi savunma olarak algılarlar. Sonuçta, vajina istem dışı kasılır, cinsel birleşme olanaksız hale gelir.
İlk Gece Hakkında Anlatılan Hikayeler (Yanlışlar)
Evlenmeden önce ilk cinsel deneyim ile ilgili abartılı ve yanlış bilgiler kişilerin bilinçaltı düzeyini olumsuz yönde etkiliyor. İlk gecenin çok zor geçeceği, yırtılma- parçalanmanın olacağı, aşırı miktarda kanama ve ağrı olacağı, ilk gecede kilitlenme ile rezil olma olasılığının olduğu gibi düşünceler kişinin birleşme anı geldiğinde adeta bir panik atağa benzer şekilde korkuya kapılmasına ve kendisini aşırı düzeyde kasmasına neden oluyor. İlk gece ile ilgili anlatılan bu şehir efsanelerine ‘Cinsel Mitler’ yani, cinsellikle ilgili hurafeler adı veriliyor. Pek çok hikaye çocukluk çağından itibaren kulaktan kulağa dolaşarak genç zihinleri dolduruyor. Vajinismusun en sık sebepleri arasında duyulan bu ilk gece hikayeleri yer alıyor.
Cinsel Taciz
Çocukluk veya genç kızlıkta ortaya çıkan cinsel taciz, tecavüz, ensest veya cinsel suistimaller de vajinismusa neden olabiliyor. Tabi ki, ‘yaşanan her taciz vajinismusa sebep olacaktır’ diye bir genelleme yapmak da mümkün olmaz.
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
- Vajinismusun en temel belirtisi, cinsel birleşme sırasında kişinin istem dışı panik atak benzeri bir durum yaşamasıdır. Bilinci açık olsa da kadın kontrolünü yitirir.
- Sanki kişi bilinç dışı tarafından negatif bir hipnoz transı haline girmiştir. Ve hep aynı şey söylenir ’Elimde değil, istiyorum ama yapamıyorum.
- Penisin vajinaya girişinin ağrılı ya da zor olması.
- Çiftin rahatsız, hatta imkânsız penetrasyon (penis vajina birlikteliğini içeren cinsel birleşme) yaşaması,
- Cinsel ilişki sırasında yaşanan yanma, gerginlik ve batma hissi.
- Hiçbir belirgin nedeni olmayan cinsel ağrılar.
- Jinekolojik muayene esnasında zorlanma veya izin vermeme.
- Cinsel ilişki sırasında bacaklarını kapatma, eşini itme, kaçmaya çalışma davranışları.
- Vücudun diğer kas gruplarının (bacak, kol, bel, vb.) ilişki sırasında spazmlar yaşaması.
- Başarısızlık ve ağrı endişesi nedeniyle seksten kaçılması, şeklinde yaşanır.
- Cinsel ilişki esnasında acı çekileceğine dair şiddetli korku yaşama.
Vajinismus Tedavisi
Kişinin vajinismus olduğu tanısı kesinleştikten sonra bu konuda uzman doktor veya psikologlarca gerçekleştirilir. Nedeni psikolojik olduğu için genellikle standart bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, tamamen kişiye özel, doktor veya uzman tarafından belirlenen terapi ve egzersizlerle yapılmaktadır. Psikolojik olmayan vajinismus problemlerinde cinsel ilişkiye imkân vermeyen yapısal nedenler cerrahi işlemler ile halledilebilir. Bu sebeple vajinismus hastalığı olan kişiler jinekolog tarafından muhakkak değerlendirilmedir. Vajinismus rahatsızlığının %90 nedeni psikojeniktir. Çoğunlukla tedavilerde davranışsal ve bilişsel yaklaşım tercih edilir. Yeni tedaviler arasında zihinsel iyileşme teknikleri (E.F.T hipnoterapi) yer almaktadır. Bilişsel yaklaşım olarak kişiye genital organları hakkında bilgi verilmesi, cinsel ilişki ile açıklayıcı bilgi verilmesi yer alabilir. Kegel egzersizleri hakkında bilgi verilerek vajinada bulunan PC kası üzerinde denetim sağlanabileceği öğretilmelidir. Bilişsel programlar aynı zamanda erkek eşler üzerinde de uygulanmalıdır. Bu konu üzerinde erkeklerde de bilgi eksikliği vardır ve cinsel ilişki sırasında bu nedenler engel olabilmektedir. Erkeklerdeki ürolojik sebeplerde vajinismusa neden olabilir. Bu sebeple erkek eşler ile görüşme yapılmalıdır. Hastaların farklılıklar göstermesine rağmen yaygın olan birkaç tedavi yöntemi aşağıdaki gibi sınıflandırılabilinir.
- sadece bilgilendirme
- davranışsal tedavi
- çocukluk dönemi ve anne baba ile ilişkileri içeren dinamik tedavi
- hipnoz ve telkin
- kişiye özel karma bir tedavi yöntemi
Görüşme ve danışmanlıkla düzelen hafif olgular olduğu gibi uzun süreli tedavi gerektiren zor vakalar da olabilir. Çift terapisi dışında bazı vakalarda bireysel görüşmeler ya da grup terapileri uygulanabilir. Cinsel terapi yöntemleriyle tam düzelen olgularda, terapistin onayıyla sonlandırılan tedaviler sonrası yineleme beklenmez.
Uygulanan Diğer Tedavi Yöntemleri
Himenin Alınması: Çoğu vajinismuslu kadınlar, kızlık zarlarını almakla sorunun üstesinden geleceklerini sanıyor veya yönlendiriliyorlar. Ancak kızlık zarının alınması ile sorun daha da artabilir. Çoğu zaman zarın alınması nedbe dokusu oluşmasına ve dolayısıyla daha çok ağrıya neden olur. Çok ender durumlarda rijit ve kalın himen varsa cerrahi olarak alınabilir. Ancak bu işlem de vajinismusun iyileşeceği anlamına gelmez.
Psikoterapi: Gevşeme öğrenilmesi gereken bir beceridir. Gevşemeyi bilmeyen birine bunu söylemekle sonuç alınamaz. Bu nedenle psikoterapi tek başına etkin tedavi metodu değildir. Gevşemeyi bilmeyen birinde başaramama korkusu ankisiyeteye neden olur. Dolayısıyla kalp atışları artar, kaslar gerilir, soluma yüzeyselleşir ve tansiyonun yükselmesine neden olur. Vajinismus, pelvik tabanı kaslarının istem dışı kasılması sonucu oluştuğu için tedavide bu kasların gevşemesine yönelik olmalıdır.
Vajinismus İçin Uygulanan Egzersizler
Gevşeme Egzersizleri
Bu egzersizde önce duş alınır, eşle birlikte yatakta yan yana sırt üstü yatılır. Derin nefesler alıp verilir. Ayak uçlarınızdan itibaren sırasıyla boynunuza kadar tüm kaslar kasıp gevşetilir. Günde en az 20 dakika yapılmalıdır.
Duyu Odaklı
Cinsel terapi döneminde her gece yatakta, uyumadan önce, gözler kapalı bir şekilde eşle cinsel birliktelik hayal edilir, buna “fantezi modellemesi” denir. Hayalin gerçekmiş gibi yaşanması önemlidir.
Vajinismus Tedavisinde Parmak Egzersizleri
Cinsel terapide danışan çiftin ve terapistin birlikte aşması gereken üç önemli tabu vardır. Bunlar:
- Vajene bir şey girmesi tabusu ( Kişinin kendi parmağını vajene sokması )
- Vajene bir başkasının bir şeyinin girmesi tabusu ve ( Eşin parmağının vajene sokulması )
- Vajene penis girmesi tabusu
Cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan panik atağın küçük çaplı bir benzerini yaşatmak ve bununla başa çıkmayı öğretmek için öncelikle hasta kendi parmaklarıyla egzersizlere başlar, daha sonra eşinin parmağı ile egzersize devam edilir. Parmak egzersizlerinde amaç; vajinanın genişleyebilir bir organ olduğunun kişiye gösterilmesidir.
Egzersizler sırasında yapay kayganlaştırıcılarkullanılabilir. Parmak egzersizlerine geçmeden önce vajinanın nasıl bir organ olduğunun görülmesi için bir ayna karşısında incelemesini içeren ayna tutma egzersizleri yapılır. Daha sonra cinsel terapist tarafından çifte vajinanın çok küçük olduğu konusundaki korkunun hayal ürünü olup gerçeklere dayanmadığı, vajina duvarlarının son derece esnek olduğu, buradan doğum sırasında bir bebeğin kafasının çıkabildiğine göre penisinizin de kolayca geçebileceği izah edildikten sonra, “egzersiz sırasında herhangi bir aşamada rahatsızlık hissederseniz bir sonraki aşamaya geçmeyin ve neyin rahatsızlık verdiğini anlamaya çalışın”, “vajinal kasların sıkıştığını hissettiğinde biraz ara verin” önerilerinden sonra aşağıdaki “parmak egzersiz programı” uygulanır. Bu program kendi parmaklarıyla bireysel ve eşinin parmaklarıyla eşli egzersizi şeklinde iki aşamadan oluşur. Bireysel parmak egzersizi kadın için en zor olanıdır, fakat bunu bir kez başarırsa, diğer aşmalar daha kolay gelişecektir.
Bireysel Parmak Egzersizleri
- Parmak egzersizi öncesi gevşeme egzersizi yapın. Egzersiz boyunca da gevşek olmaya ve gevşekliği korumaya çalışın.
- Öncelikle bebek yağını elinize ve vajinanıza sürün. Bir elinizle klitorisinizi bulun, belli bir ritimde ve basınçta okşayın. Diğer elinizle göğüslerinizi veya hoşunuza gidecek bir başka bölgenizi okşayın
Uyarıldığınızı düşündüğünüzde vajeninize deliğine dokunun. Parmaklarınızı vajen deliğinin etrafında daire hareketleri yaparak uyarıya devam edin. - Sulanma olduğunda iyice kayganlaştırılmış serçe parmağınızın ucunu ilk boğuma kadar sulanmış vajeninize sokun. Kendinizi rahat ve gevşemiş hissedene kadar orada tutun ve bekleyin. Daha sonra daire hareketi yapın.
- Rahatsanız ikinci boğuma kadar sokun. Yine bir süre bekleyin ve daire hareketi yapın.
- Hala rahatsanız tamamını sokun, bekleyin ve daire hareketi yapın. Hiç rahatsızlık duymayana kadar egzersize devam edin.
- Aynı egzersizi daha kalın bir parmak olan orta parmakla tekrarlayın.
- Aynı egzersizi işaret ve orta parmaklarınızı birleştirerek iki parmakla tekrarlayın. Daha sonra eşli egzersize geçin.
Eşli Parmak Egzersizleri
- Egzersiz öncesi eşinizle birlikte gevşeme egzersizi yapın.
- Eşinizle sevişin, onun sulanmasını sağlayın.
- Bebek yağını elinize ve eşinizin vajinasına sürün. Bir elinizle klitorisini bulun, belli bir ritimde ve basınçta okşayın. Diğer elinizle eşinizin göğüslerini veya hoşuna gidecek bir başka bölgesini okşayın.
- Uyarıldığını düşündüğünüzde vajen deliğine dokunun, parmaklarınızı vajen deliğinin etrafında daire hareketleri yaparak uyarıya devam edin.
- Sulanma arttığında işaret parmağınızı ilk boğuma kadar eşinizin vajenine sokun. Eşiniz kendini rahat ve gevşemiş hissedene kadar orada tutun ve bekleyin. Daha sonra daire hareketi yapın.
- Eşiniz rahatsa ikinci boğuma kadar sokun. Yine bir süre bekleyin ve daire hareketi yapın.
- Hala rahatsa tamamını sokun, bekleyin ve daire hareketi yapın.
- Eşinizden gevşemesini ve vajinasını çevreleyen kasları sıkıp gevşetmesini isteyin. Parmağınızın sıkıldığını hissedin. Eşinizin de parmağınızı sıktığında içinde hissetmesini isteyin.
- Sonra parmağınızı çok yavaşça ileri geri hareket ettirin ve hızınızı eşinizi rahatsız etmeyecek kadar arttırın
- Daha sonra aynı egzersizi işaret ve orta parmaklarınızı birleştirerek iki parmakla tekrarlayın. Daha sonra penis egzersize geçin.
- Birkaç hafta yapılan parmak egzersizlerinden sonra sınırlı penis girişi egzersizine geçilir. Sınırlı penis girişi egzersizinde kadının tamamen uyarılmış olmasından ve ekstra kayganlaştırıcı kullanıldıktan sonra, onun istediği kadar yavaş ve nazik olarak hareket etmesine imkan veren kadının üstte olduğu pozisyon seçilir. Başlangıçta fazla sert girmeyip penisin vajinasında bulunmasından kaynaklanan duygulara alışması sağlanır. Bu amaçla önce penis başı vajenin içine yerleştirilir.
Sınırlı Penis Girişi Egzersizleri
- Egzersiz öncesi eşinizle birlikte gevşeme egzersizi yapın.
- Eşinizi öpüp okşayın sulanmasını sağlayın.
- Bebek yağını elinize ve eşinizin vajinasına sürün. Bir elinizle klitorisini bulun, belli bir ritimde ve basınçta okşayın. Diğer elinizle eşinizin göğüslerini veya hoşuna gidecek bir başka bölgesini okşayın.
- Uyarıldığını düşündüğünüzde vajen deliğine dokunun, parmaklarınızı vajen deliğinin etrafında daire hareketleri yaparak uyarıya devam edin.
- Sulanma arttığında sırt üstü yatın. Eşiniz üste dizleri bedeninizin her iki tarafında olmak üzere diz çökmesini sağlayın.
- Eşiniz rahatsa penis başını biraz aşağı doğru indirerek vajenin girişine yerleştirin.
- Hala rahatsa tamamını penis başını vajene sokun ve bekleyin.
- Herşey yolundaysa eşinizden kalçasını ileri doğru hareket ettirerek penisinizi tamamen içine almasını isteyin ve yine bekleyin.
- Eşinizden gevşemesini ve vajinasını çevreleyen kasları sıkıp gevşetmesini isteyin. Penisinizin sıkıldığını hissedin. Eşinizin de penisinizi sıktığında içinde hissetmesini isteyin.
- Sonra eşinizden kalça hareketleri ile çok yavaşça ileri geri hareket etmesini isteyin ve eşinize hızını kendini rahatsız etmeyecek kadar arttırması yönünde telkinde bulunun.
- Daha sonra aynı egzersizi her gün tekrar edin.
Sık Yapılan Hatalar
- Alkol, kas gevşetici veya sedatif ilaçlar kullanmak, lokal anestezik pomatlar sürmek, kızlık zarının operasyonla alınması, uykuda veya hipnoz altında veya muayenehane koşullarında ilişkiye girme denemeleri, çocuk sahibi olunca geçer düşüncesi ile veya cinsel ilişkiyi gerçekleştirme umudunu kaybederek tüp bebek uğraşları içine girmek vb. sorunu çözmediği gibi büyümesine yol açmaktadır.
- Yaşadığınız bu sorun kesinlikle psikolojik bir durumdur, çiftler ne yapacaklrını bilmedikleri için yanlış olan birçok yola başvurmaktadırlar.
- Bize büyü yapılmış, bizi bağlamışlar, evimizde muska var gibi güşüncelere asla kapılmayın bu piskolojinizi daha da bozacaktır. (Çiftler bu düşüncelerle büyücüler, falcılar gibi din istismarcılarına başvurup para tuzağına düşmektedirler)
- Bazı internet sitelerinde yer alan sprey ile uyuşturmak, narkoz vererek uyutmak gibi çok yanlış yöntemler bu olayı çok daha kötü hale getirecektir.
- Bazı özel hastaneneler, kişiye özel odalarda belden aşağı uyuşturarak cinsel birleşmeyi önermektedir, kesinlikle kabul etmeyin bu bir çözüm değildir.
- Tedaviyi bu alanla ilgilenen Psikoloji uzmanları çok kolay çözmektedir. Bulunduğunuz ilde bu alanlarla ilgilenen mutlaka birileri vardır. Sadece onlara başvurunuz çözümü başka yerde aramayın.