2:36 pm - Cumartesi Temmuz 9, 1334

Kulak Kireçlenmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

48 Görüntüleme Yönetici 0 Yorum
Tweet
Kulak Kireçlenmesi

Kulak Kireçlenmesi Nedir? Otoskleroz (Kulak Kemiğinde Kireçlenme) İç kulağa ait olan kemik duvarının bozulmasıyla birlikte, iç kulak girişinde yeni bir kemik ortaya çıkar ve bu kemikle birlikte üzengi kemikçiği kireçlenip etkisiz hale gelir. Bu duruma kulak kireçlenmesi adı verilir.

İç kulağa ait olan kemik duvarının bozulmasıyla birlikte, iç kulak girişinde yeni bir kemik ortaya çıkar ve bu kemikle birlikte üzengi kemikçiği kireçlenip etkisiz hale gelir. Bu duruma kulak kireçlenmesi adı verilir.

Kulak kireçlenmesinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat yapılan araştırmalar sonucunda kalıtımsal olduğu görülmüştür. Kulak kireçlenmesi durumu ağırlıklı olarak, 20 ile 40 yaş arasından görülmektedir. Bununla beraber erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen bir rahatsızlık olduğu bilinmektedir. Kulak kireçlenmesi eğer tedavi edilmezse çok ciddi boyutlara varabilen bir hastalıktır. İşitme kaybına yol açabilir.

Kulak kireçlenmesinin en temel belirtilerinden birincisi, kulak çınlamasıdır. Bununla beraber, kulaklardan biri ya da ikisinde görülen ağır ilerleyen işitme kaybı da, kulak kireçlenmesinin temel belirtileri arasında yer almaktadır. Bazı durumlarda bir kulak diğerine oranla daha az duyabilir. Bu durumda da kişinin uzman bir hekime görünmesinde fayda vardır. Daha çok kuru, akıntı olmayan ve ağırsız işitme kaybı sorunlarıyla hastalık kendini belli etmektedir. Çok nadir görülse de kişi de hafif bir dengesizlik hali de yaratabilmektedir.

Kulak kireçlenmesi eğer tek kulakta yaşanıyorsa, ortamdaki işitmede sınırlı bir kayba yol açmaktadır. Eğer her iki kulakta da varsa hem ortam işitmesinde hem de iletişimde ciddi kayıplara yol açmaktadır. Sonuç itibariyle bakıldığında kulak kireçlenmesi ciddi bir rahatsızlıktır ve vakit kaybeden uzman bir hekime danışmakta büyük fayda vardır.

Kulak Kireçlenmesi Belirtileri

  1. Orta kulak kireçlenmesinin temel belirtisi, tek kulağı ya da her iki kulağı birden etkileyebilen,  yavaşça ilerleyen işitme kaybıdır. İşitme kaybının şiddeti değişebilir.
  2. Hastalık genellikle 20 yaş civarında başlamasına rağmen, 15- 45 yaş aralığında da görülebilir.
  3. Hastaların %75’inde, kireçlenme ile gelişen kulak çınlaması; %25-30unda ise denge problemleri, baş dönmesi, titreme ve diğer devinimsel algı problemleri oluşabilir.
  4. Hastalık kadınları, erkeklerden iki kat daha fazla etkilemektedir.
  5. Orta kulak kireçlenmesi rahatsızlığı olan kadınların işitme kaybı yüzdesi, hamilelik sırasında artmaktadır.
Güncellendi : 2 Temmuz 2020
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
HATA BİLDİR
Yorumunuz?
Yanıtla