Mide Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Mide Kanseri, çoğunlukla mukus üreten hücrelerde başlayan ve mide çeperinde oluşan genelikle kötü huylu olan bir kanser türüdür. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte Helicobacter pylori adı verilen ve mide ülseri yapan bakterinin etkisi bu hastalıkta ön plandadır. Ayrıca genetik faktörler, beslenme biçimleri de kanser oluşumunda etkilidir.
Mide Nedir?
Mide, sindirim sisteminin bir parçasıdır. Diyaframın (akciğerlerin tam altındaki kas tabakası) tam altında kalır. Midenin üst kımı özofagusa (yemek borusu) bağlıdır. Midenin diğer ucu, ince bağırsağın ilk kısmına (duodenum’a) bağlıdır. Mide üç ana bölümden oluşur. Üst kısmına “fundus” denir. Orta kısmına midenin gövdesi denir. Alt kısmına ise “antrum” veya “pilor” denir. Midenin her iki ucunda sfinkter adı verilen birer vana vardır. Yemek borusu ve midenin üst kısmı arasındaki valf kardiyac sfinkter olarak adlandırılır. Midenin alt kısmı ve duodenum arasındaki valfe pilor sfinkter denir. Midenin çeşitli işlevleri vardır.
Mide Kanseri Ne Kadar Yaygın?
Her yıl yaklaşık 7500 vaka teşhis edilir. Her 100 kanser tanısına karşılık olarak 2 mide kanseri teşhisi (% 2) bulunmaktadır. Erkeklerde kadınlara nazaran hemen hemen iki kat daha fazla teşhis edilir.
Tıpkı diğer kanser türleri gibi mide kanseri de yaş ilerledikçe daha sık görülür. Her 100 olgudan 95 kadarı (% 95) 55 yaş ve üzeri kişilerde teşhis edilir.
Helicobacter Pylori Enfeksiyonu
Helicobacter pylori, son birkaç yıl içinde çok araştırılmış bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu bakteriyel enfeksiyon midenin alt bölümünde kanser riskini yaklaşık 6 kat artırır. Bu enfeksiyonun cagA pozitif Helicobacter pylori denen belirli bir tipi kanser riskini daha da artırabilir.
Milyonlarca insan bu bakteri ile enfekte olmasına rağmen çoğu kanser olmadığından mide kanserinin oluşmasında başka faktörlerin de devrede olduğunu söyleyebiliriz. Beslenme ve sigara kullanama HP bakterisi ile etkileşime geçtiğinde kansere neden oluyor olabilir. Ayrıca bu bakteri ağır kronik atrofik gastrit (SCAG) denen hastalığa yola açabilir, bu da mide kanserine neden olabilir. SCAG hastalarında midenin hem alt ve hem de üst kısmında mide kanseri riski bulunmaktadır..
Mide Kanseri Belirtileri
- İştahsızlık,
- Yemekten sonra aşırı şişkinlik hissi,
- Mide yanması,
- Üst karın bölgesinde rahatsızlık,
- Kilo kaybı,
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- Hazımsızlık,
- Kan kusma veya dışkıda kan,
- Katranımsı,kötü kokulu dışkı,
- Kansızlık belirtileri (solgun görünüm ve yorgunluk)
- Aşırı kan kaybına bağlı olarak gelişen şok gibi belirtileri vardır.
Mide kanseri belirtileri peptik ülser belirtilerine benzerdir.
Mide Kanseri Tedavisi
Bu hastalığın tedavisi, kanserin cinsine ve hangi evrede teşhis edilmiş olduğuna bağlıdır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki mide kanserinden kaynaklanan belirtiler peptik ülser belirtilerine benzer. Ancak peptik ülser tedavisinde kullanılan H2 blokerleri, antiasitler ve ülser kaplama maddesi içeren ilaçlar mide kanseri tedavisinde kullanılmaz, belirtileri yok edemez.
UYARI: Yorumlarda link kullanmayınız. Link içeren yorumlar otomatik olarak spam kabul edilmektedir.