Saç Neden Beyazlar? Tüm canlılar, zaman içerisinde yaşlanırlar ve vücutlarındaki bazı değişiklikleri engelleyemezler. İnsanların ilerleyen yaşlarında derileri buruşmaya ve saçları beyazlamaya başlar. Bunun nedenini öğrenmeden önce biraz saç telimizden bahsetsek iyi olur.
Saçımız iki bölümden oluşur kök ve gövde olarak.Gövde deriden saç ucuna kadar olan yere denir. Kök saçın çıktığı noktadır. Saçı besleyen ve renk veren maddeler burada oluşmaktadır. Saça rengini veren maddeye melanosit denir. Saç kökünde melanosit üretimi oldukça saçlarımız olan rengi ile uzamaya devam eder. Yirmili yaşlarımızı geride bırakırken melanosit üretimi azalmaya başlar. Üretim yavaşladıkça yeni çıkan saçlara renk verememeye başlar ve yeni saç telleri beyaz çıkmaya başlar. Derimizde aynı şekilde, belirli bir yaştan itibaren vücut yeni hücreler üretmeyi bırakır. Hücre yenilenmesi yavaşladıkça deri buruşur ve saçlarda beyaz çıkmaya başlar.
Beyaz saç her zaman gizemli bir şey olagelmiştir. Elbette, insanlar yaşlandıkça saçları beyazlar, herkes bunu bilir. Ama yakın zamana kadar kimse beyaz saçın neden yaşlanmanın yaygın bir “yan etkisi” olduğunu gerçekten anlamıyordu. Beyaz saçın stres gibi sebepleri etrafında her türlü inanç bulunuyor.
Araştırmacılar Beyaz Saç Konusunda Anlaşamıyor
Beyaz saçın kaynakları hakkında bu kadar az şey bilmemizin sebeplerinden biri kimsenin onu gerçekten çözememiş olması. Ama şimdi yaşlanan ve genç görünmekle ilgilenen birçok insanla birlikte beyaz saçı keşfetmenin olur durumu epey ikna edici hale geliyor. İşte keşfedilenler:
Hidrojen Peroksit Saçı Beyazlatabilir
Yaşlandıkça saçınızdaki hidrojen miktarı artar. Çünkü (ister inanın ister inanmayın) hidrojen peroksit vücudunuzda doğal olarak üretilir. Saçınızdaki seviyeler onu ürettiğinde (illa ki) normal saç renginizi açar ve sizi beyaz saçla bırakır.
Hidrojen Peroksit Neden Oluşur ve Saçı Beyazlatır
Vücudunuzda bir enzim (katalaz) genelde hidrojen peroksiti parçalar. Ama yaşlandıkça vücudunuz gitgide daha az hidrojen peroksit üreterek hidrojen peroksit fazlası bırakır.
Beyaz Saçı Geriye Döndürmek
Saçın neden beyazladığını artık bildiğimize göre beyaz saç için “tedavi” geliştirme ihtimalleri daha olası hale geliyor. Hidrojen peroksidi parçalayan enzimlerin etkinliğini artırırken melanin (saça rengini veren pigmentin) üretimini destekleyerek beyaz saç geçmişte bırakılabilir.