Serviks Kanseri (Rahim Ağzı Kanseri) Nedir? Kadın rahmi gövde ve rahim ağzı kısımlarından oluşur. Rahim ağzı rahmin doğum sırasında genişleyerek bebeğin çıkmasını sağlayan kısmıdır. Bu kısmı oluşturan hücrelerin anarmal bölünmesi ve üremesi sonucunda rahim ağzı kanseri oluşur.
Rahim ağzı kanseri, jinekolojik tümörler içinde sağlıklı kadınlarda yapılan düzenli tarama ile önlenebilen yegane kanserdir. Uygulaması oldukça kolay olan Pap-smear testi rahim ağzında kanserleşme eğilimi olan hücrelerin saptanmasını sağlar. Bu hücrelerin kanserleşmeden tedavisiyle tam iyileşme mümkün olur.
Rahim ağzı kanseri oluştuktan sonra lenf bezlerine, çevre organlara ve kan damarları yardımı ile uzak organlara yayılabilirler.
Risk Elementleri
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında bulunan AIDS virüsü ( HIV ) ve insan papilloma virüsü ( HPV ) enfeksiyonları serviks kanseri oluşumunda önemli risk faktörlerindendir. Sigara kullanımı, çok sayıda kişiyle cinsel temas, cinsel hayatın erken yaşlarda başlaması diğer risk faktörleridir.
Rahim Ağzı (serviks) Kanseri Tipleri
İki temel rahim ağzı kanseri türü vardır. Bunlar:
- Yassı (skuamöz) hücreli kanser
- Adenokarsinoma
Bu kanser türleri, kanserli olan hücre tipinin adıyla anılmaktadırlar. Yassı (skuamöz) hücreler serviksin dış yüzeyini (ektoserviks) kaplayan düz, cilt tipi hücrelerdir. Yassı (skuamöz) hücreli kanser servikal kanserin en yaygın tipidir.
Adenomatoz hücreler mukus üreten bez hücreleridir. Serviks; serviksten rahime kadar uzanan pasaj içine dağılmış olan bu bez hücrelerine sahiptir (endoservikal kanal).
Adenokarsinoma ise bu bez hücrelerinin kanseridir. Yassı (skuamöz) hücreli kansere kıyasla daha nadiren görülür, ancak son yıllarda daha yaygın görülmeye başlanmıştır. 1/10 ve 1/20 arasında servikal kanser vakası adenokarsinomadır ve serviksin yassı hücreli kanseri ile aynı şekilde tedavi edilmektedir.
Serviks Kanseri Belirtileri
Cinsel temas sırasında kanama veya ağrı, anormal vajinal akıntı veya kanama, bel ve kasık ağrıları ve kötü kokulu vajinal akıntı en sık belirtileridir
Serviks Kanseri Tedavisi?
Hastalığın yaygınlığı tedavinin şeklini belirler. Hastalığın evresine göre cerrahi, radyoterapi, radyoterapiyle eşzamanlı kemoterapi veya sadece kemoterapi uygulanabilir. Cerrahi tedavi yerleşimi rahim ağzı bölgesinde sınırlı tümörlerde uygulanır. Bu girişim tümörün boyutuna göre küçük cerrahi tekniklerden (biopsi), tüm rahim, rahim ağzı ve lenf bezlerinin alındığı (histerektomi ve lenfodenektomi) büyük cerrahi tekniklere kadar değişmektedir.
Radyoterapi rahim ağzı kanserinin her aşamasında uygulanabilen tedavi yöntemidir.Rahim ağzında sınırlı tümölerde cerrahi veya radyoterapi ile şifa oranları benzerdir. Ayrıca radyoterapinin etkisini arttırmak amacıyla radyoterapiyle birlikte kemoterapi uygulanabilir. Bu durumda radoterapinin yanetkileri artabilir.
Erken Teşhis Mümkün Müdür?
Cinsel yaşamın başladığı yaştan itibaren kadınlar her yıl düzenli olarak kadın-doğum uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Düzenli aralıklarla rahim ağzı ve hazne akıntısından alınan örnekler patolog tarafından incelenir. Bu sayede kanser oluşmadan önce veya çok erken evrede tanı koymak mümkündür. Erken tanı konan hastalar tamamen iyileşir.