6:32 pm - Cuma Ocak 1, 2023

Araba Nasıl Yapılır? – Video

872 Görüntüleme Yönetici 0 Yorum
Tweet
araba nasıl yapılır

Araba Nasıl Yapılır: Otomobil yapım aşamaları birçok bölümden oluşur ve çoğunlukla fabrikalarda makineler tarafından titizlikle yapılır.

Araba (Otomobil) Yapım Aşamaları

1: Pres
Çelik rulolar, özel şekillerde düz plakalara dönüştürülür. Metal plakalar, pres hattında rahat şekil alabilecek geometrilerde kesilirler.

İki hat halinde yerleştirilmiş olan preslerde kesilmiş metal plakalar, kalıplar arasında üzerlerine basınç uygulanarak şekillendirilirler. Büyük parçalar, yüksek kapasiteli ilk hatta, küçük olanlar da daha düşük kapasiteli ikinci hatta şekillendirilirler.

2: Kaynak
Press fabrikasında üretilmiş olan parçalar, burada hassas bir şekilde birleştirilmektedirler. Bazı operasyonlar robotlar tarafından yapılmaktadır. Yüksek kaliteli parçalar, yüksek kaliteli işgücü sayesinde kaynak fabrikasında birleştirilmektedirler. Hassas kalıplar, hataya elvermeyecek şekilde parçaları birleştirmektedir. Üretilen gövdenin ölçümlere gönderilmeden önceki son kaynak işlemleri, yüksek teknolojiye sahip robotlar tarafından yapılmaktadır.

3: Boya
Kaynak fabrikasında üretilmiş olan gövdeler (Sedan, Wagon, Verso) boya fabrikasına sadece boyanmak için değil, aynı zamanda uzun ömürlü olmalarını sağlayacak kaplamaların yapılması için giderler.
ED Kaplama işlemi öncesinde, bir takım temizleme işlemlerinden geçerler. Bir süre ED havuzunda kalan gövdeler, ardından fırına girerler. Kaplama, yalıtım ve dayanıklılık işlemlerinin ardından tekrar fırına girerler. Bundan sonraki aşama ‘ilk kat’ dır. Bu, ultraviyole güneş ışınlarına karşı mukavemet için yapılır. Ardından araba, tekrar fırına gönderilir. Ardından, araç boyanır. Boya atıkları titiz yöntemlerle toplanır.

4: Montaj
Boyanmış gövdeler montaj fabrikasına girerken, gerekli diğer parçalar da ‘tam zamanında’ prensibine uygun olarak montaj istasyonlarına ulaşır. Değişik modellerin aynı hatta üretilmesi sırasında dengeli üretime büyük önem verilmektedir. Japonca “Heijunka” teriminde ifade edildiği şekliyle, zor işler ve kolay işler makina ve insanları zor bir durumda bırakmayacak şekilde dengelenmelidirler.

Arabalar montaj fabrikasına girer girmez, “manifest” adı verilen ve araç ile ilgili tüm özellikleri anlatan bir kağıt üzerlerine yerleştirilir. Araçlar ana hatta ilerlerken, mükemmel bir senkronizasyonla alt parçaların üretildiği hatlar üzerinde de parça üretimine başlanılır.
Alt parçalar gövde ile “tam zamanında” buluşur. Bu işlem ne erken ne de geç gerçeklekleşir. Tedarikçilerden gelen küçük parçalar da aynı şekilde “tam zamanında” istasyona ulaşır. Üretim kontrol lojistik grubu tarafından organize edilen işlemler sayesinde, istasyon kenarında sadece az bir emniyet stoğu bulundurulur.

Video İzle

Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
UYARI: Yorumlarda link kullanmayınız. Link içeren yorumlar otomatik olarak spam kabul edilmektedir.
Bir Cevap Yazın