Balık yağı, omega-3 yağ asitleri ‘esansiyel’ yani temel yağ asitleri olarak bilinir. Balık yağı vücudunuzda üretilmediği için mutlaka besinlerden almanız gerekir. Pek çok formu bulunan bu yağ asitlerinin anahtar görev yapanları EPA (Eicosapantaenoik asit) ve DHA’dır (Docosahexaenoik asit). Esansiyel olan bu yağ asitlerinin yeterli miktarda alınamaması başta kardiyovasküler bozukluklar olmak üzere birçok hastalığı beraberinde getirecektir.
Balık Yağı Faydaları Nelerdir?
- Beyin gelişimi, görme işlevinin oluşumu, kan pıhtılaşmasının önlenmesi ve iltihabi hastalıklarını iyileşmesinde yardımcıdır.
- Kalp hastalığı için risk faktörü olan trigliserit düşürücü etki gösterir, besinlerin kontrolünde de önemli rol oynar ve vücut için zararlı yağların zararını engeller.
- Balıktaki omega-3 yağ asitleri kalp krizi riskini azaltır.
- Vücudun enerji üretimine katkıda bulunur.
- Balık yağı açısından zengin bir beslenme yorgunluğu giderir.
- Kavrama gücünü ve hareket kabiliyetini artırır.
- Konsantrasyon yeteneği üzerinde çok olumlu adımları vardır.
- Ayrıca balık yağı takviyeleri depresyon ve şizofreni belirtilerini hafifletir.
- Endişe, hüzün ve uyku problemlerini azaltır.
- Balık yağında bulunan EPA, süte eklenebilir. Bu tür sütler, gebe ve çocuklar için uygundur.
- İyi saflaştırılamamış balık yağı A vitamini de içerdiğinden gebeler için uygun değildir.
Balık yağını kimler tüketebilir?
Balık yağı piyasada bulunan bir üründür. Bebeklerden tutun yaşlılara kadar oldukça geniş bir yaş aralığında tüketimi yapılır. Kadın ya da erkek ayrımı yapılmaz. Özellikle bu besin konusunda eksiklik yaşayanlar kullanmalıdır. Kalp hastalıklarında doktorlar yazmaktadır. Balık yağının yan etkileri de vardır. 3000 miligramdan fazla tüketilmemelidir. Hangi markayı seçmek konusunda da uzman doktora başvurmanız önerilir. Çünkü bazı ürünlerde civa gibi sağlığa zararlı maddeler de bulunmuştur. Aşırı miktarda tüketimi size zarar verir.
Balık yağı kilo aldırır mı?
Balık yağı kilo almanıza yol açmaz çünkü kilo almaya sebep olan kalorinin fazla alınmasıdır. Harcadığınızdan daha fazla kalori alırsanız bu sizde kilo yapar. Balık yağının iştah açmadığını tersine tokluk hissi uyandırır ve zayıflamanızı sağlar. Özellikle diyetlerde de kullanılmaktadır.
Balık yağı boy uzatır mı?
Balık yağı hakkında sorulan sorulardan biri de budur. Boyu uzatmayla alakalı bir bilimsel veri yoktur. Çocukluklar eğer çocukluk çağında iyi beslenirse, protein ve a-b vitamini ile beslenirse boyu uzar. Bunun yanı sıra genetik potasiyelin de üzerine çıkamayacaktır.
Kalp-damar hastalıkları, iltihabi romatizma, iltihaplı barsak ve böbrek hastalıkları gibi sorunları olanların balık hapı almaları uygundur.
Yaşa ve cinsiyete ve eşlik eden hastalığa göre, günlük alınması gereken miktar değişir.
Kan sulandırıcı ilaç kullananlar balık yağı almadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.