Isırgan otunun faydaları, ısırgan otu ılıman kesimlerde sıkça bulunan ve doğal ortamlarda yetişebilen yabani bir bitkidir. Isırgan otu, yol, tarla kenarlarında, duvar diplerinde bulunur ve yaklaşık 1 m. uzunluğundadır. Gövdesi dört köşemsidir ve yakıcı bir sıvı içeren kıl görünümlü borucuklarla kaplıdır.
Latince adı olan Urtica Dioica yakan anlamına gelen urere (bitkinin üzeri dokununca yakan ince tüylerle kaplı olduğundan) ve iki ev anlamına gelen dioica (bitki genellikle ya erkek veya dişi olarak iki çeşit çiçek verir) kelimelerinden türemiştir.
Isırgan Otu Kullanışı
Isırgan otunun özelliklerinden yararlanmak için bitkinin yaprak, kök, çiçek ve tohumları kullanılıyor. Yaprakları çiçek açma zamanında Nisan – Haziran döneminde saplarından sıyrılarak toplanıyor. Gölgede ve havadar ortamda kurutulduktan sonra ince kıyılıyor. Tohumlar Temmuz – Ağustos döneminde toplanıyor ve gölgede kurutuluyor. Kökler ilkbahar veya sonbaharda sökülüyor, yıkanarak temizleniyor ve gölgede kurumaya bırakılıyor. İyice kuruduktan sonra ince kıyılıyor ve kavanozlarda saklanıyor.
Salata: Isırgan otu, özellikle Ege yöresi mutfağında salata olarak yer alıyor. Isırgan otu hafif haşlanıyor, sarımsaklı yoğurt ilave edilip üzerinde zeytinyağı gezdirilerek servis yapılıyor.
Börek: Tıpkı ıspanaklı börek yapar gibi, ısırgan otuyla da börek yapılabiliyor. Böreğin harcına biraz da kıyılmış pırasa katılması öneriliyor.
Isırgan otu ayrıca çay gibi hazırlanıp içiliyor da.
Yaprak Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu yaprağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla demlenir, 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak yeni demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında tatlandırılmadan içilir.
Kök Çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine getirilir, 4-5 dakika kaynadıktan sonra, ateşten indirilip 5-10 dakika demlendirilir ve süzülür.
Tohum Çayı: Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlı kaşığı tohum, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak su ile haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.
Isırgan Otu Faydaları
- Safra kesesi, mide, bağırsak ve pankreas salgılarını uyarır
- Egzama hastalığını tedavi eder
- Isırgan otu, böbrek ve mesanede taş ve kum oluşumunu engeller
- Kan dolaşımını hızlandırır
- Isırgan otu idrar yollarındaki iltihaplanmalar söker
- Kabız olunduğu zaman, içilen bir bardak ısırgan otu çayı kabızlığı söker
- Soğuk algınlığı grip ve nezle gibi hastalıklara karşı, ısırgan otu tedavi edici özellik gösterir
- Vücutta oluşan ödemleri yok eder
- Mide ağrılarına, ülsere ısırgan otu faydalıdır
- Birçok alerji türüne karşı, ısırgan otu vücudunuzu korur
- Romatizma ağrıları ve gut hastalığına karşı ısırgan otundan faydalanabilirsiniz
Isırgan Otu Zararları
Doktorunuzun tavsiye ettiği oranlarda kullanmak genellikle güvenlidir ve herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Ancak mide ağrısı, terleme, ishal, ciltte döküntü (özellikle krem ya da yağ şeklinde cilde direk uygulandığında), alerji gibi yan etkiler sayısı az olmakla birlikte bazı hastalarda gözlemlenmiştir. Isırgan otu yaprakları açık bir yara üstünde kesinlikle kullanılmamalıdır. Adet döngüsünü değiştirebileceğinden hamile kalmak isteyen kadınların kullanması tavsiye edilmez. Emzirme ve hamilelik dönemindeki etkileri bilinmediği için kullanılmamalıdır.