Oral Seks Nedir? Oral seks ya da bir başka deyişle ağızdan ilişki, cinsel organların ağza alınması, öpülmesi veya emilmesiyle yapılan bir cinsel ilişki türüdür. Oral yoldan yapılan herhangi bir cinsel ilişkiyi tanımlamak için kullanılır. Ereksiyon olmuş penisin yada bir vajinanın ağızla birleşmesi şeklinde olur. Tarih boyunca hemen her toplumda heteroseksüel ve eşcinsel insanlar tarafından uygulanmıştır. Oral seksin insanlık kadar eski bir tarihi vardır. Eski duvar kabartmalarında ve resimlerde olmak üzere bir çok tarihi eserde bu teknik resmedilmiştir.
Oral Seks Zararları Nelerdir?
- Hem cinsel organlar hem de ağız mikrop almak için uygun bölgeler olduğu için cinsel organların özel salgılarında cinsel yolla bulaşan hastalıkların mikropları hastalık yapabilir. Özellikle ağızdaki yaralar, iltihaplı diş etleri ve dişler mikropların kana ulaşması için daha uygun ortamlar yaratabilir.
- Oral seks yapılan kadınlar ve erkekler cinsel birleşme sırasında daha geç ve güç orgazm olurlar.
- Özellikle oral seks ile alınan HPV tip 16’nın ağız içi kanserine sebep olduğu ciddi tıbbi çalışmalar ile gösterilmiştir. Oral seks ile sadece HPV değil bir çok virüs ve bakteri de kolaylıkla bulaşarak sistemik enfeksiyonlara sebep olmaktadır.
Oral Seks İle HPV’nin Bulaşma Riski Nedir?
HPV enfeksiyonun kadınlarda, rahim ağzı kanserinin de en önemli nedeni olduğu bilinmektedir. Cinsel açıdan aktif ve birden fazla partneri olan kadınların % 80’inin hayatının herhangi bir döneminde HPV enfeksiyonu geçirdikleri iddia edilmektedir. Yapılan çalışmalar ayrıca virüsün en kolay ve en hızlı oral seksle bulaştığını vurgulayarak, hayatları boyunca 6’dan fazla kişiyle oral seks yapanların HPV enfeksiyonu kapma risklerinin 9 kat daha fazla olduğunu ispat etmektedirler. Ağız mukoza yapısı, genital organ gibi bu virüsün yerleşmesine ve burada genital siğil benzeri kondilom lezyonlarının oluşmasına olanak vermektedir.
HPV ve Ağız İçi – Boğaz Kanseri Arasındaki İlişkiyi Gösteren Tıbbi Çalışmalar Var Mıdır?
Fransa, Lyon’daki Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu’nda çalışan bilim adamları ağız kanserine yakalanmış l670 deneği, l732 sağlıklı denekle karşılaştırdı. Hastalar Avrupa, Kanada, Avustralya, Küba ve Sudan’da yaşıyordu. Servikal kanserlerde görülen HPV-l6 olarak bilinen virüs, ağız kanserlerinde de tespit edildi. HPV-16 virüsü taşıyan ağız kanserli hastaların arasında oral seks yaptığını açıklayanların sayısı, tümörlerinde HPV-16 virüsü bulunmayan hastalara oranla en az 3 misliydi. Virüsün kanserlere nasıl yol açtığı konusunda kadın ve erkekler arasında bir fark saptanmadı.
ABD’deki John Hopkins Üniversitesi bilim adamlarının 300 kişi üzerinde yürüttüğü araştırmada, HPV’nin (Human Papilloma Virus) bademcik, gırtlak ve dili içeren “orofarenjal bölgede” kanser riskini sigara ve alkolden çok daha fazla arttırdığı ileri sürüldü. Bulunan sonuçlar ve oranlar oldukça anlamlı idi.
İngiltere’de yayımlanan “New England Journal of Medicine”de yer alan araştırmada, ağız-boğaz bölgesinde tümör gelişimi gözlenen 100 kişinin tükürük ve kan örneklerini inceleyen uzmanlar, kalıtsal özelliklerin ve alkol ile sigara kullanımı gibi faktörlerin de etkisini hesaba kattıklarında HPV’nin gırtlak kanseri riskini 32 kat artırdığını gözlemlediler.