Saç Neden Dökülür?
İnsanlarda her gün yaklaşık 50-100 telin dökülmesi normal kabul edilmektedir. Bu nedenle aslında herkeste her gün bir miktar saç dökülmektedir. Bu miktarın üzerindeki dökülmeler, saçların aşırı incelmesi ve saçlı derinin açılması normal değildir. Ayrıca yaşımız ilerledikçe saç tellerimiz incelebilir, sayıca azalma olabilir. Kırk yaşın üzerindeki birinin gençliğindeki kadar çok sayıda ve kalınlıkta saçı olmayabilir.
Saç Dökülmesinin Nedenleri
1. Fizyolojik dökülme: Fizyolojik dökülmenin en tipik örneği doğum sonrası dökülmedir. Östrojen hormonundaki azalma saç dökülmesine neden olmaktadır. Bu durum geçicidir ve genellikle aylar içinde normale döner.
2. Hastalık: Ağır ateşli hastalık (örneğin sıtma), ağır enfeksiyonlar, yoğun diyet programı, demir eksikliği, tiroid bezinin aşırı veya az çalışması, çinko eksikliği, önemli ameliyatlar, kronik hastalıklar (karaciğer veya böbrek yetmezliği, lupus, vs), kan kaybı ve ileri dönem kanserler saç dökülmesine neden olabilir.
3. Stres: Aileden birinin kaybı, boşanma ve işten çıkarılma gibi önemli sıkıntı yaratan durumlar sonraki 6 ay içinde saç kaybına neden olabilirler.
4. İlaçlar: Bazı epilepsi ilaçları, doğum kontrol hapları, tiroid ilaçları, kan sulandırıcı ilaçlar, yağ düşürücü ilaçlar ve isotretinoin saç dökülmesine neden olabilir. Aşırı A vitamini kullanmak da saçı dökebilir. Bazı kadınlarda doğum kontrol hapı alırken veya bu ilacı kestikten sonra dökülme olabilir. Bu tip saç dökülmesi olan kadınlarda genellikle erkek tipi dökülme görülür. Kas yapmak için kullanılan anabolik steroidler de saç dökülmesi yapabilir.
5. Kötü beslenme: Vücudumuz yeterince protein alamadığında tasarrufa gider. Bunun bir yolu da saç büyümesini durdurmaktır. Yeteri kadar protein alınmadıktan yaklaşık 2-3 ay sonra saç dökülmesi görülebilir. Proteinden zengin beslendiğinde saç dökülmesi durur. Kırmızı et, balık ve yumurta proteinden zengindir. Vejetaryenler diyetlerine sert kabuklu yemişler, fasulye ilave edebilirler.
6. Yeme bozuklukları: Yeme bozukluğu olan kimselerde saç dökülmesi sık görülür. Anoreksi (yetersiz yemek yeme) veya blumia (yedikten sonra istemli kusma) saç kaybına yol açabilir.
7. Saç stilize edici yöntemler: Saç stiliniz veya saç için kullandığınız ürünler de dökülmeye neden olabilir. Sık sık saç rengini açmak veya perma yaptırmak saçların kırılmasına neden olur. Düzenli saç boyama veya uygun olmayan boyama yöntemleri, saç jölesi veya saç spreyleri de saç tellerini kırar. Bu maddeleri mümkün olduğu kadar az kullanmaya dikkat etmeliyiz. Benzer şekilde saç kurutma makineleri, saç düzleştiriciler de saç telindeki su miktarını azaltarak saçı kırılgan hale getirir. At kuyruğu, saç derisine bitişik saç örgüsü de bu bölgelerde saç dökülmesi yapabilir.
Bunlardan başka saçın çok fazla şampuanlanması, taranması veya fırçalanması da saç tellerinin kırılmasına neden olabilir.
8. Nedeni saptanmamış dökülme: Yaygın saç dökülmesi olan hastaların yaklaşık 1/3’ ünde neden bulunamaz.
Yorumunuz?