Ücretsiz içerik yönetim sistemleri – yazılımları (cms) listesinde kendi web sitenizi oluşturmanıza imkan veren ücretsiz içerik yönetim scriptleri yer almaktadır. İçerik yönetim sistemleri herhangi bir programlama dili ile yazılmış web uygulamalarıdır. İçerik yönetim sistemleri (CMS) dinamik içerik yönetmek, yayınlamak ve düzenlemek için tasarlanmıştır. İçerik yönetim sistemlerinin en iyi yönleri, forum, portal, makale sistemi, veritabanı bağlantıları, üyelikler, yönetici paneli gibi kullanımı kolaylaştıran uygulamalar içermesidir. Tüm içerik yönetim sistemleri makale, görsel, dosya yöneticisi veya blogları yönetme yeteneğine sahiptir.
İçerik Yönetim Sistemleri (İYS) Nedir?
İçerik yönetim sistemi, yerel bir kütüphanede kitapların kayıtlarının tutulması ve depolanması gibi web sitenizdeki içeriğin her bir parçasının kayıtlarını saklayan bir yazılımdır. İçerik basit metin, resimler, müzik, vidyo, belgeler ya da düşündüğünüz herhangi birşey olabilir. İYS kullanmanın en belirgin avantajı yönetim için herhangi bir teknik bilgi ya da deneyim gerektirmemesidir. İYS içeriğinizi yönettiği sürece sizin yapmanız gerekmez.
Tüm (CMS) İçerik Yönetim Sistemleri
1 WordPress
WordPress, Php ve MySQL kullanılarak hazırlanmış açık kaynak kodlu ücretsiz bir yazılımdır. 2003 yılında blog oluşturmak için kullanılan sistem daha sonra birçok web geliştirici tarafından üretilen temalar ve eklentilerle desteklenerek çok amaçlı bir cms haline gelmiştir. Estetik ve kullanılabilirlik odaklı olarak gelişmiş ve günümüzde en çok kullanılan ücretsiz içerik yönetim sistemi olmuştur. Dinamik yapısı ve güçlü altyapısı ile blog, e-ticaret ve haber sitesi gibi aklınıza gelebilecek birçok alanda kullanılabilir. WordPress popüler blog yazılımı genel olarak tüm web sitelerinin % 10’da kullanılmaktadır. Automattic tarafından geliştirilen WordPress up-to-date, geniş özellik seti, esneklik, hızlı ve çok dilli yayıncılık desteği ile mükemmel bir sistemdir.
WordPress geliştiricilerinin geliştirmekte olduğu açık kaynaklı ve ücretsiz bbPress forum yazılımını da wordpress ile oluşturmuş olduğunuz sitenize entegre edebilirsiniz.
2 Joomla
Joomla, Php ve MySQL kullanılarak hazırlanmış açık kaynak kodlu ücretsiz bir sistemdir. İlk sürümü 2005 tarihinde Mambo’da değişiklikler yapılarak yayınlanmıştır. Kaliteli arayüzü ve gelişmiş içerik yönetim mantığı ile dünyada çokça tercih edilir. Sezgisel WYSIWYG editörü, içerik planlaması, dosya yöneticisi ve SEO dostu URL’ler gibi çok güçlü özelliklere sahiptir. Ayrıca maksimum performans için yerleşik sayfa önbelleğe alma ve sayfa sıkıştırma özelliklerine sahiptir. Modüler bir mimari kullanan sistemin binlerce ücretsiz ve ücretli eklenti ve temaları bulunmaktadır. Türkçe desteği sağlıklı olmakla beraber tamamıyla yapılandırılabilir ve çok esnek bir sistem olduğundan birçok ağ sayfası tasarımcısı bu sistemi kullanmaktadır. Joomla, bugüne kadar 1 terabayt ziyaretçi trafiğine dayanabilen ilk bağımsız özgür içerik yönetim sistemidir.
3 Drupal
Drupal, piyasadaki en çok yönlü açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemlerinden biridir. Modüler yapısı sayesinde, web uygulama çatısı, topluluk portalı, forum ya da blog motoru olarak da kullanılabilmektedir. 2000’li yılların ortalarında Drupal esneklik, genişleyebilirlik, yönetim kolaylığı ve etkin bir topluluğun desteği ile popülerlik kazanmıştır. REST, JSON, SOAP ve diğer formatlar yoluyla kolay entegrasyon imkanı bulunuyor. 15.000 den falza eklenti ile e-ticaret ve fotoğraf galerileri gibi birçok işlevsellik katabilirsiniz.
4 SilverStripe
SilverStripe, 2000 yılında oluşturulan ve 2006’da açık kaynak kodlu olarak yayınlanan php programlama ve içerik yönetim sistemidir. Sağladığı sezgisel, web tabanlı yönetim paneli ile herkesin işaretleme veya programlama dili bilgisi olmadan web sitesini sürdürmesine olanak tanır. SilverStripe 2010’da Yeni Zelanda’da Open Source Awards (Açık Kaynak Ödülleri) dalında en iyi açık kaynak projesi ödülünü almıştır. Hükümetler, işletmeler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
5 Concrete5
concrete5, 2003’ten bu yana yaklaşık 620.000 web sitesinde kullanılan PHP ile yazılmış bir sistemidir. Concrete5 basit bir yönetici arayüzüne sahiptir. Yönetici olarak giriş yaptıktan sonra düzenleme araç çubuğunu kullanarak web sayfasını düzenleyebilirsiniz. Sezgisel WYSIWYG editörü, SEO dostu URL’ler, eklenti ve tema desteği bulunan kullanışlı bir sistemdir.
6 Mambo
Mambo, Php ile yazılmış basit web sitelerinden karmaşık kurumsal uygulamalara kadar kullanılabilecek tam özellikli, ödüllü bir içerik yönetim sistemidir. Bir çok devlet portalı, kurumsal intranet ve extranet, e-ticaret siteleri, kar amacı gütmeyen sosyal kuruluşlar, okullar, kilise ve topluluk siteleri için tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktaydı fakat en son 2008 güncellenen sistem şuan kaderine terk edilmiş gözüküyor. Birçok Mambo kullanıcısı Joomla’ya geçiş yapmıştır.
7 Cushy CMS
Cushy CMS, Php ile oluşturulmuş hızlı, basit ve ücretsiz içerik yönetim yazılımıdır. Yaklaşık 100.000 web sitesinde kullanılan sisteminin daha gelişmiş ve ek özelliklere sahip pro sürümü de bulunmaktadır.
8 Frog CMS
Frog CMS, Php ve MySQL ile oluşturulmuş şık bir kullanıcı arayüzüne sahip ücretsiz bir sistemdir. 2007’de Radiant CMS adıyla yayınlanan sistem yeni geliştirmelerle isminide Frog (Kurbağa) olarak değiştirmiştir. Basit kullanıcı yönetimi ve izin sistemi ve dosya yönetimi için gerekli araçları sunarak içerik yönetimini kolaylaştırır.
9 Contao
Contao, 2006’dan bu yana yaklaşık 25.000 web sitesinde kullanılan kullanışlı, çok amaçlı bir web yazılımıdır. Eski adı TYPOlight olan sistem bazı nedenlerden dolayı 2010’da ismini anlamı şekil oluşturma olan Contao olarak değiştirmiştir. Düzenli güncellemeler ve güvenli yapısı ile istikrarlı bir sistemdir.
10 CMS Made Simple
CMS Made Simple (CMSMS) açık kaynak (GPL) lisansıyla yayınlanan bir içerik yönetim sistemidir (CMSMS) web geliştiricileri ve site sahipleri tarafından kullanılmaktadır. Bilişim kitapları alanında dünyanın en saygın yayın evlerinden Packt Publishing tarafından 2010 yılı içerisinde yapılan ankette PHP ile geliştirilmiş en iyi açık kaynak içerik yönetim sistemi seçilmiştir. CMS Made Simple oldukça fazla özelleştirilebilir ve indirebileceğiniz çok sayıda Modüller bulunmaktadır. Belgelendirme eksiksiz olup takip etmesi kolaydır.
11 ImpressCMS
ImpressCMS projesi 2007’de bir gurup tarafından Xoops altyapısı kullanılarak kuruldu. Packt yayıncılık ödülleri en iyi cms ödülü ve Sourceforge platformundan da en iyi yeni cms ödülü almıştır. Sistem ek işlevler için modül mimarisi kullanır. Tema ve çoklu dil desteği bulunmaktadır.
12 Exponent CMS
Exponent projesi 2001’de başlayan php programlama dili ile yazılmış OIC Group tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir iys’dir. Web sitelerinin sayfalarının görüntülendiği şekliyle sayfa üzerinde düzenlenmesini sağlayan sezgisel ve esnek bir içerik düzenleme sistemdir. Tema, eklenti ve çok dil desteği bulunuyor.
13 MiaCMS
MiaCMS, Mambo ve Joomla sistemlerini baz alarak oluşturulmuş GPL lisansı ile dağıtılan bir iys’dir. kullanarak 2009’da Aliro CMS ile birleşen güçlü ve genişletilebilir bir sistemdir. MiaCMS, OpenID’yi desteklemekle birlikte, istikrarlı ve yetkin bir İYS olarak düşünülebilir.
14 Jojo CMS
Jojo CMS LGPL lisansı altında dağıtılan açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir. Php ve MySQL veri tabanı kullanılarak oluşturulmuş ve Smarty, jQuery ve Xinha üzerine inşa edilmiştir. 2007’de yayınlanan sistem 40 ticari web sitesinde kullanıldı. Tema ve eklenti desteği bulunmaktadır.
15 TYPO3
TYPO3 zengin içerikli web siteleri oluşturmak için oluşturulmuş gelişmiş bir yazılımdır. Güçlü ve güvenli yapısıyla sürekli güncellemeler ile desteklenmekte ve gelişmeye devam etmektedir. PHP alt yapısını kullanan TYPO3 çekirdeği, veritabanı yönetimi için de açık kaynak kodlu ve ücretsiz olan MySQL’i kullanmaktadır. TYPO3 diğer içerik yönetim sistemleri arasında öne çıkmaktadır çünkü çekirdek yapısına etkileyici bir dizi işlevsellik eklenmiştir. Bu kapsamlı çekirdek kullanıcıların TYPO3’ün paket yapısından bağımsız sofistik siteler geliştirmelerine olanak sağlar. 51 dil desteği, 1300 eklentisi bulunan sistem yaklaşık 550,000 web sitesinde kullanılmaktadır.
16 Elxis CMS
Elxis 2005 Aralık ayında bir diğer içerik yönetim sistemi olan Mambo CMS temel alınarak Ioannis Sannos tarafından geliştirildi. Yazılımın internet üzerinde kullanıma sunulan ilk sürümü Ekim 2006’da oluşturulan Elxis 2006.3 oldu. Bunu izleyen yıllarda bağımsız kullanıcıların da katılımıyla eklentiler ve kullanıcı arayüzü için temalar zenginleşti. Elxis CMS Arama Motoru Dostu URL, güçlü güvenlik, ayarlanabilir üye listesi ve tam kullanıcı profilleri gibi birçok özelliğe sahiptir. Otomatikleştirilmiş görevleri, modern tasarımı, AJAX teknolojisi ve çok dilli arayüzü daha üretken olmanıza yardımcı olur.
17 GetSimple CMS
GetSimple CMS, php programla dili ile yazılmış ve veri depolama olarak ta XML kullanan farklı bir sistemdir. Sistem MySQL veritabanı yerine XML dosyalarını kullanır. 2009’da kurulan sistem aktif bir topluluk tarafından tema, eklenti ve çoklu dil desteği verilmektedir.
18 Omeka
Omeka, kütüphane, müze, arşiv ve bilimsel koleksiyon yayıncıları için ücretsiz olarak sunulan web yayıncılık platformudur. Akademik ve kültürel web sitelerinde sıkça kullanılan Omeka bir blog sistemi kadar kolay yönetilebilir. Özel teknik bilgi ve yüksek sunucu özellikleri gerektirmeyen sistem kolayca kurulabilir ve kullanılabilir.
19 phpwcms
phpwcms, Php ve MySQL ile çalışan hızlı ve kullanıcı dostu bir sistemdir. 2007’de ilk yayınlandığında 125.000 kez indirilmiştir ve şuanda birçok web sitesinde kullanılmaktadır.
20 PyroCMS
PyroCMS, 2009’dan buyana yaklaşık 45.000 web sitesinde kullanılan güçlü bir web uygulamasıdır. Ücretsiz ve Profesyonel sürümleri bulunmaktadır.
21 WebsiteBaker CMS
WebsiteBaker CMS, güvenli, esnek ve genişletilebilir açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemdir. XHTML, HTML, CSS ve jQuery ile güçlendirilmiştir.