Ücretsiz portal yazılımları – sistemleri (portal cms) listesinde kendi portalınızı oluşturmanıza imkan veren ücretsiz portal yazılımları yer almaktadır. Portal scriptleri e-posta, anlık mesajlaşma, sohbet, tartışma grupları, güncel haberler gibi içeriklerin paylaşılabileceği web yazılımlarıdır. Ücretsiz olarak sunulan bu web portal yazılımları tüm dünya genelinde yüzbinlerce kişi tarafından kullanılmaktadır. Joomla, php-fusion, xoops ve hergeçen gün yenisi geliştirilen yüzlerce portal sistemi mevcuttur. Şirketler ve gönüllü web geliştiricileri tarafından güncellenen bu yazılımları güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.
Portal Nedir?
Portal sözcüğü İngilizce kökenli olup ana kapı anlamına gelir. Pek çok içeriği bir arada bulunduran internet siteleri için kullanılır. İnternet ana kapılarında canlı haberler, söyleşi odaları, elektronik posta, alışveriş, çeşitli rehberler vb. gibi birçok bölüm aynı anda yer alabilmektedir. İnternet portalları diğer standart arama motoru özelliklerinin yanı sıra elektronik posta, haberler, borsa, eğlence gibi hizmetler de sunuyor. Ayrıca portallar, şirketlerin müşterilerine uygun çoklu uygulamalar ve veritabanları sağlamasının da bir yolu. Bunlara Excite, AOL, İGoogle, MSN, Netvibes ve Yahoo! gibi internet portallarını örnek verebiliriz.
En Çok Kullanılan Ücretsiz Portal Sistemleri
1 Joomla
Joomla, Php ve MySQL kullanılarak hazırlanmış açık kaynak kodlu ücretsiz bir portal sistemdir. İlk sürümü 2005 tarihinde Mambo’da değişiklikler yapılarak yayınlanmıştır. Kaliteli arayüzü ve gelişmiş içerik yönetim mantığı ile dünyada çokça tercih edilir. Sezgisel WYSIWYG editörü, içerik planlaması, dosya yöneticisi ve SEO dostu URL’ler gibi çok güçlü özelliklere sahiptir. Ayrıca maksimum performans için yerleşik sayfa önbelleğe alma ve sayfa sıkıştırma özelliklerine sahiptir. Modüler bir mimari kullanan sistemin binlerce ücretsiz ve ücretli eklenti ve temaları bulunmaktadır. Türkçe desteği sağlıklı olmakla beraber tamamıyla yapılandırılabilir ve çok esnek bir sistem olduğundan birçok ağ sayfası tasarımcısı bu sistemi kullanmaktadır. Joomla, bugüne kadar 1 terabayt ziyaretçi trafiğine dayanabilen ilk bağımsız özgür içerik yönetim sistemidir.
2 PHP-Fusion
Php Fusion, Nick Jones tarafından geliştirilen ücretsiz bir içerik yönetim (portal) sistemidir. Digitanium olarak ta bilinen sistem 2006’dan bu yana yaklaşık 35 dile çevirisi yapılmış ve 20 ayrı dilde oluşturulmuş web siteleri üzerinden destek vermektedir. Php fusion haber, makale, foto galeri, forumlar, anketler ve yorum sistemi gibi birçok özellik barındırıyor.
3 PhpNuke
PhpNuke, PHP ve MySQL veritabanı ile hazırlanmış kullanışlı bir portal yazılımıdır. Francisco Burzi tarafından yazılmış olan sistem 7.5 sürümlerinden sonra ücretli hale geldi fakat son sürüm ile yeniden ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. PhpNuke mSQL, PostgreSQL, ODBC, Adabas, Sybase ve Interbase veritabanlarını da desteklemektedir fakat daha hızlı sonuçlar için MySQL tercih edilmektedir. Modül ve tamalarıyla çok amaçlı olarak kullanılabilir. Aynı zamanda dahili olarak phpBB forum modülünü de kullanabilirsiniz.
4 e107
e107, PHP programlama dili ve MySQL veritabanı kullanılarak oluşturulmuş ücretsiz bir içerik yönetim sistemidir. Arayüzü sayesinde web sayfaları, interaktif portallar ve diğer web içeriklerini oluşturmak için gerekli tüm özelliklere sahiptir. Steve Dunstan tarafından bir hobi projesi olarak oluşturuldu, E107 sonra çok olumlu eleştiriler alınca geliştirildi ve açık kaynak kodlu olarak piyasaya sürüldü. CSS3, HTML5, jQuery, FontAwesome destekli sistem kolayca özelleştirilebilir. e107 birçok dalda ödül almasına rağmen şuanda diğer sistemlere göre gelişimini geç yapmakktadır bu yüzden kullanıcıları tarafından oldukça sert bir şekilde eleştirilmektedir.
5 Xoops
Xoops, Php ile yazılmış mimarisi güçlü, dinamik bir içerik yönetim sistemidir. Xoops, bir portal sistemi olarak başlamış olsa da 2003 yılından buyana içerik yönetim sistemi olarak gelişmiş ve birçok web sitesinde kullanılmıştır. Xoops, geniş dinamik topluluk web siteleri, şirket içi portallar, kurumsal portallar ve web günlükleri gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Yaklaşık 600 eklenti ile birçok ek özellik kurulabilir. İndirme portalı olan gezginler.net sitesi de bu sistem ile hazırlanmıştır.
6 mojoPortal
mojoPortal, C# asp.net ile yazılmış genişletilebilir, kullanımı kolay, tam özellikli, mobil aygıt dostu bir içerik yönetim sistemi (cms) ve web uygulaması çerçevesidir. Blog, Forum, Takvim Google/Bing Haritalar, İletişim Formu, Bülten, Anket, Araştırma, e-ticaret ve daha pek çok şey içerir. MS SQL 2005/2008/SqlAzure, SQL CE, MySql, PostgreSql, SQLite ve Firbird Sql desteklidir. mojoPortal web standartlarına ve erişilebilirliğe büyük bir önem verir.
7 Mahara
Mahara CMS, esnek yapıya sahip açık kaynak kodlu bir e-portfolyo ve portal sistemidir. Düşünme anlamına gelen Mahara, kolaylıkla yönetilebilir kullanıcı merkezli bir yazılımdır. Mahara CMS ile ayrıca çevrimiçi topluluklar, web günlüğü, özgeçmiş oluşturucu ve sosyal ağ sistemi kurabilirsiniz. Ödüllü olan sistem 2006’da kuruldu ve birçok üniversite tarafından desteklenmektedir.
8 Mambo
Mambo, Php ile yazılmış basit web sitelerinden karmaşık kurumsal uygulamalara kadar kullanılabilecek tam özellikli, ödüllü bir içerik yönetim sistemidir. Bir çok devlet portalı, kurumsal intranet ve extranet, e-ticaret siteleri, kar amacı gütmeyen sosyal kuruluşlar, okullar, kilise ve topluluk siteleri için tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktaydı fakat en son 2008 güncellenen sistem şuan kaderine terk edilmiş gözüküyor. Birçok Mambo kullanıcısı Joomla’ya geçiş yapmıştır.
9 ocPortal
ocPortal, dinamik web siteleri oluşturmayı sağlayan birçok Web 2.0 ve topluluk özelliklerine sahip bir CMS’dir. ocPortal birçok içerik türünü (galeri, haber/bülten vb) ve bunların içine zengin medya ve reklam eklemeyi destekler. Topluluk özellikleri arasında forumlar, üye blogları, sohbet odaları, WIKI ve içerik yorumlama/derecelendirme bulunur. ocPortal sitenizin nasıl görüneceğine ve davranacağına karar vermenizi sağlar. Özellikleri çoktur, ancak aynı zamanda isteğe bağlıdır. 2004 yılından bu yana ocProducts Ltd tarafından geliştirilmektedir.