Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir?
Gözün drenaj sisteminde oluşan bir bozukluk sonucunda, göz içi basıncının (GİB) yükselmesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Yüksek göz içi basıncı, optik sinirlerde geri dönüşümü olmayan hasarlar yaratabilir ve sürekli görme kaybına yol açabilir. Bununla birlikte erken müdahale ile tedaviye başlanırsa bu yükselme azaltılabilir, hatta tamamen durdurulabilir.
Glokom’un Nedenleri
Gözün ön kısmını (iris ve kornea arasındaki kısım) dolduran humör aköz sıvısı, göz tarafından devamlı üretilir. Bu sıvı, ön kamaradaki drenaj sistemiyle dışarıya atılır. Humör aköz sıvısının üretimi ve daha sonra drenajı arasındaki hassas denge, göz içi basıncını oluşturur. Göz içi basıncının normal düzeyi 10-20 mmHg arasındadır.
Glokomun Çeşitleri
Açık Açılı Glokom
Açık açılı glokom vakalarında iris-kornea açısı normaldir. Ancak trabeküler ağ ve Schlemm kanallarında dejenerasyonlar gelişmiştir. Bunun sonucu olarak kamara sıvısı yeterince emilemez ve göz içinde birikerek göz içi basıncının artışına, glokoma neden olur.
Glokom,optik sinirler ve retinada kalıcı hasara neden olabilir. Basıncın düşürülmesinde genellikle göz damlaları kullanılır. Damla ile kontrol altına alınamaması durumunda bazen cerrahi müdahale gerekebilir.
Dar Açılı Glokom
Glokom hastalarının yüzde 10’luk kısmında görülen glokom tipidir. İris ve kornea arasındaki kısmın normalden daha dar olması nedeniyle gözün ön tarafındaki yapılarda bazı bozulmalar oluşmuştur. Bu da humör aköz sıvısının geçişi için olması gerektiğinden daha dar bir kanal oluşmasına neden olur. Humör aköz sıvısının akışı tamamen durursa göz içi basıncı bir anda yükselir ve ani bir göz içi basıncı artışına neden olur.
Açık açılı glokomun aksine dar açılı glokomda, hasta şiddetli bir baş ağrısı, mide bulantısı, bulanık görüntü, ışıkların yanında hareler ve göz kızarıklığı yaşayabilir. Böyle acil bir durumda hastaya, göz doktoru tarafından derhal müdahale edilmelidir. Müdahale edilmezse ilerleyen günlerde bu ağrı ve görüş kayıpları tekrar edebilir.
Sekonder Glokom
Bu tipteki glokom gözde iltihap, travma, daha önce geçirilen ameliyatlar, diyabet, tümör gibi nedenlerden dolayı oluşur. Sekonder Glokom durumunda hem göz içi basıncına hem de bunu yaratan probleme müdahale etmek gerekir.
Konjenital Glokom
Konjenital Glokom ender görülen bir tip olup, genellikle bebeklerde görülür. Belirtileri; göz yaşarması, ışığa karşı hassasiyet, kornea büyümesi olarak sıralanabilir. Birçok durumda cerrahi müdahale gerektirir.
Belirtiler
Glokom çok az durumda belirti gösterdiği için, sinsice ilerleyen bir hastalık olarak nitelendirilebilir. Hastalığın bulunması ve tedavi edilmesi, rutin göz kontrolüyle sağlanabilir. Fakat Glokom’un dar açılı ya da konjenital gibi bazı tiplerinde şu belirtiler görülebilir:
Teşhis
Glokom birçok durumda açık belirti göstermediğinden dolayı, özellikle 40 yaşın üzerindeki herkes yılda en az bir defa, GİB ölçümünü de içeren bir muayeneden geçmelidir.
Glokom değerlendirilmesinin birkaç aşaması vardır. Göz içi basıncın ölçülmesiyle beraber doktor teşhisten önce optik sinirlerin durumuna bakar (Oftalmoskopi) ve hastanın görüş alanını (görme alanı testi) ve gözün ön kısmındaki yapıların durumlarını kontrol eder (Gonyoskopi).
Tedavi
Birçok Glokom hastasının göz içi basıncı, damlalar ile kontrol altında tutulur. Göz içi basıncı damlalar ile kontrol altında tutulamazsa cerrahi müdahale gerekebilir. Glokom operasyonlarında amaç sıvının gözde verimli bir şekilde drenajının sağlanabilmesidir.
Your comment?