İnsansız Hava Araçlarının Kullanımı Artıyor
İnsansız hava araçlarından sonra şimdi de insansız deniz araçları, teknolojiye birçok katkıda bulunuyor. Bu araçlar bilimsel araştırmalardan polis faaliyetlerine ve Hint Okyanusu’ndaki kayıp yolcu uçağının aranması çalışmalarına kadar birçok alanda uzmanlara yardımcı oluyor.
Sivil insansız hava araçları, bataryalarını şarj etmek için güneş ışığından yararlanıyor.
Wave Glider gibi insansız deniz araçları, enerjilerini hem güneşten hem de sudan alıyor.
Bu araçlar, güneş hücrelerinin yanısıra su altındaki yüzgeçleri sayesinde okyanus yüzeyindeki dalgaların alçalma ve yükselme hareketlerini kullanarak enerji üretiyor.
California’daki Liquid Robotics şirketinin tasarladığı Wave Glider, denizde aylarca kalabiliyor. Araç, hava ve su durumuyla ilgili verileri uydu aracılığıyla merkeze iletiyor. Wave Glider, başka insansız deniz araçlarıyla da veri paylaşımında bulunuyor:
“Araçlar, daha fazla veri işletim güç ve desteğine ihtiyaç duyduklarında iletişime geçiyor. Gelecekte insansız deniz araçlarının sayısı artacak ve bu araçlar, en zor sorunları çözecek.”
Amerika’nın batı kıyısından Avustralya’ya hiç durmadan giden Wave Glider, geçen yıl en uzun süre yolculuk yapan insansız araç rekorunu kırarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.
Bir başka okyanus robotu Saildrone, enerjisini rüzgardan alıyor. Döner kanatları olan araç, uzun mesafe katedebilmek için özel tasarlanmış bir kuyruğa sahip. Saildrone, en kötü hava şartlarında bile batmamayı başarıyor.
San Francisco’dan Hawaii’ye uzanan deneme yolculuğunu başarıyla tamamlayan Saildrone, şimdi de yeni görevlere hazırlanıyor. Richard Jenkins aracı üreten şirketin başkanı:
“İkinci aşamada Saildrone’a yüksek teknoloji ürünü alıcılar takılarak son derece hassas bilimsel veriler toplanacak.”
Sailidrone, gelecekte denizlerde devriye gezerek balıkçılıkla ilgili yasaların uygulanmasını ve nesli tükenmekte olan deniz canlılarının korunmasını denetleyecek.
Your comment?