Melanom Cilt Kanseri, en az görülen fakat en tehlikeli deri kanseri türüdür. Cilde rengini veren melanositlerden kaynaklanan bir cilt tümörüdür. Melanositler, cilde rengini veren melanin pigmentini yaparlar. Güneş ışığına daha fazla maruz kaldıkça daha fazla melanin pigmenti üretilir ve cilt rengi koyulaşır. Melanoma bazal hücreli ve yassı hücreli kanserlerden daha agresif seyreder. Melanoma erken evrelerde tedaviyle şifa bulabilir, ancak erken evrede yakalanmazsa yayılma eğilimindedir. Melanoma diğer cilt kanserlerine göre nadir ama daha ciddi seyirlidir. Melanoma cilt kanserlerinin %5 i oluşturmasına rağmen en fazla ölüme neden olan cilt kanseridir. Melanoma erkeklerde omuz ve kalçalarda veya baş ve boyunda görülürken, kadınlarda kol ve bacaklarda daha sık görülür.
Melanom, hızlı büyüyebilir ve iç organlara yayılabilir. Bunun için hemen müdahele şarttır ve genellikle cerrahi bir çıkarma içerir.
Cilt Kanseri (Melanom) Riskleri ve Nedenleri
Cilt kanseri (Melanom) oluşma riskini arttıran bir temel faktör bulunmaktadır (güneşten gelen UV radyasyonları) – ultraviyole ışınları. Bazı kişiler melanoma yakalanma riski açısından diğerlerine göre daha fazla risk altındadırlar. Bu risk faktörleri şunları içermektedir:
- Hassas cilt tipine sahip olan ve güneş yanıklarına eğilimli insanlar
- Çocukluk döneminde ciddi güneş yanığı geçirenler
- Güneş altında uzun süre vakit geçirenler (iş,hobi amaçlı vb.)
- Periyodik olarak güneşe maruz kalanlar (Yaz tatilleri vb.)
- Uzun süre boyunca güneşlenenler
- 50 adet veya daha fazla beni olanlar
- Ailesinde deri kanseri olanlar
- 50 yaş ve üzeri olanlar
- Organ nakli yapılmış olanlar
Bilinen başka bir grup risk faktörü de vardır. Eğer melanoma sahip yakın bir akrabanız varsa sizin de yakalanma riskiniz daha yüksektir. Melanom ya da başka bir cilt kanseri tipine sahip olmanız riskinizi arttırmaktadır. Zayıflayan bir bağışıklık sistemine sahip olmak da bu kansere yakalanma riskinizi ayrıca arttırmaktadır.
Cilt Kanseri (Melanom) Belirtileri
Bir benin melanom olup olmadığını ve doktora görünmek gerekip gerekmediğini gösteren belli başlı belirtiler vardır. Eğer yeni oluşan bir ben ya da cilt değişikliklerine sahipseniz, ya da aşağıda belirtilmiş olan özelliklere sahip bir ben taşıyorsanız hemen doktorunuza görünmelisiniz:
Kanayan, büyüyen, görünümü değişen lezyonlar ve tam iyileşmeyen yaralar şeklinde belirti gösterebilir. Yüz ve dudak tutulumu oldukça fazladır ve ten renkli bir kabarıklıkla başlar. Sert kabarıklık veya bazen siğil görünümünde olabilir. Bu kabarıklık genişleyerek ilerlemiş evrede krater görünümlü bir kabarıklık haline dönüşebilir. Bu durum ihmal edilirse, kabarıklık kanayan açık bir yara haline geliyor. SHK’nin biraz daha fazla önemsenmesi gerekiyor. Burun, dudak ve kulak gibi kanlanma alanlarına çok sık yerleşebiliyor ve hızlı yayılım yapıyor. Ayrıca bölgesel lenf düğümlerinin de hastalık açısından kontrol edilmesi gerekiyor. Bir de nadiren rastlanan, vejetan denilen karnabahar görünümündeki bir form ayak tabanında görülebiliyor.
Özellikle 3 ya da daha fazla tona sahip kahverengi ya da siyah benlerin melanom olma ihtimali söz konusudur. Melanomlar genellikle erkeklerde sırtta ve kadınlarda bacakta daha yaygın olarak görülmektedir. Ayrıca tırnak altında, bir yaralanmadan kaynaklanmayan ve gittikçe büyüyen karanlık bir alana sahipseniz doktorunuza görünmelisiniz.
Prekanseröz benler genellikle lokal aneztezi ile alınırlar. Erken melanom da bu şekilde tedavi edilebilir. Ancak, bu benleri kendi haline bırakırsanız tedavi edilmesi çok güç hale gelebilir.
Cilt Kanseri (Melanom) Tedavisi
İlk tedavi seçeneği cerrahidir. Lokal anestezi altında lezyon tam olarak çıkarılır. Bunun dışında uygulanabilecek diğer tedavi seçenekleri:
- Ufak lezyonlar için elektrokoterizasyon.
- Kriyoterapi.
- Mohs’ cerrahisi.
- Lenf nodlarının çıkarılması (yayılımından kuşkulanıldığı durumlarda).
Radyoterapi, cerrahi uygulamanın güç olduğu bölgeler ile çok geniş lezyonlar için tercih edilir. Tek başına ya da cerrahiye ek olarak uygulanabilir. Cilt dışında diğer organlara dağılım varsa ağrıyı giderme amaçlı da kullanılabilir.
Kemoterapi sadece vücudun diğer kısımlarına yayılım olduğunda uygulanır.
Skuamöz hücreli karsinomdan korunmak mümkün mü?
- Özellikle saat 10:00 – 14:00 arası gölgede bulunulmalı. Ancak güneşin yüzeylerden yansıyarak gölgede bile bizlere ulaşacağı unutulmamalı. Sadece plajda değil yapılacak her türlü açık hava aktivitesinde güneşe maruz kalınabileceği unutulmamalı.
Kıyafetler, şapka ve gözlükle korunmaya özen gösterilmeli.
- Ayrıca çocukluktan itibaren tıpkı diş fırçalamak gibi, alışkanlık edinilip her gün düzenli olarak en az 15 SPF koruma faktörlü bir güneş koruyucu ürün kullanılmalıdır. Güneş koruyucuların %100 koruma sağlamayacağı, gölgede kalma ve kıyafetlerle korunmaya alternatif olamayacağı, sadece bunlara ek olarak kullanılması gerektiği bilinmeli.