Emzirmenin etkili bir şekilde başlaması ve sürdürülmesi bebek beslenmesi için en ideal ve doğal yoldur. Özellikle doğumdan sonra ilk 6 ayda, bebekler anne sütü haricinde hiç bir ek gıdaya gereksinim duymazlar. Kadınların çoğu bebeklerini nasıl besleyeceklerine gebelikte hatta öncesinde karar vermiş olurlar. Günümüzde emzirmenin yararları ve yapay beslenmenin sakıncaları bilinmektedir. Fakat yine de gebelerin, anne sütünün ve doğal beslenmenin yararları konusunda bilgilendirmeye ihtiyacı olabilir. Her gebe kadının bedeninde ve memelerinde hamilelik süresinde bebeğini emzirebilmesi için gerekli değişimler olmaktadır. Hemen hemen bütün kadınlar emzirebilir, kadınların emzirmemesine yol açan fizyopatolojik nedenler enderdir. Bu yüzden her anne emzirme yeteneğine sahiptir. Önemli olan bu yeteneğini uygun şekilde kullanabilmektir. Bu konuda gebenin endişeleri ve soruları varsa yanıt aramalıdır.
Bunlar süt yapımını etkilemez
- Annenin yaşı
- Cinsel ilişki
- Menstrüasyon
- Akraba ve komşuların eleştirileri
- Çalışmaya başlamak ( Bebek sık emmeyi sürdürüyorsa )
- Bebeğin yaşı
- Sezaryanla doğum
- Preterm doğum
- Çok çocuk sahibi olma
- Basit, sıradan diyet
Göğüslerin küçük olması emzirmeyi olumsuz etkiler mi?
Hayır. Bazı gebeler göğüsleri küçük olduğundan yeterli sütü olmayacağını düşünebilir. Oysa memede sütü yapan kısım tüm göğüslerde aynıdır. Büyük memeler sadece daha fazla yağ içerirler. Gebelerin memelerinin boyutları ile ilgili endişeleri varsa memeleri kontrol edilmelidir.
Düz ve içe çökük meme uçları emzirme açısından sorun yaratır mı?
Hayır. Gebelerin meme başlarının şekillerine ilişkin endişeleri olabilir. Düz ve içe çökük meme uçlarının doğum öncesi tedavi genellikle yararsızdır. Örneğin meme ucunu germek ya da meme kılıfı takmak ise yaramaz. Meme uçlarının çoğu herhangi bir tedavi gerekmeksizin doğum zamanı düzelirler.
Meme hijyeni nasıl olmalı?
Günde bir kere duş alma yeterlidir. Memeleri yıkarken sabun kullanmamalı ve havluyla sertçe ovuşturmaktan kaçınmalıdır. Emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi konusunda sağlık çalışanı; doğum öncesi, doğum sırası ve doğum ertesinde annelerle birliktedir.