Kemik Tümörü (Kemik Kanseri) malign veya benign olabilmekte ve vücudun çeşitli bölümlerinde değişik yaşlarda ortaya çıkabilmektedir. Başlıca kemik tümörü belirtileri, kemik üzerinde şişlik ve kemik ağrısıdır. Tanıda kan tetkikleri, röntgen, tomografi ve manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır. Tümörün tipine ve yerine göre tedavi yöntemleri değişiklik gösterir. Benign tümörler fonksiyonda bozulma yapmadıkça takip edilebilir. Malign tümörleri amputasyona varan sınırlarda cerrahi olarak tedavi edilmekte, cerrahi tedavi sonrası kemoterapi ve radyoterapiye ihtiyaç duyulabilmektedir.
Hücreler anormal ve kontrol edilemez şekilde bölündüklerinde bir doku kitlesi oluşturabilirler. Bu kitleye bir tümör denir. Kemik tümörleri kemiklerde gelişir. Tümör büyüdükçe sağlıklı dokunun yerini anormal dokular alabilir.
Bazı tümörler benigndir, yani kanserli değildir. Benign kemik tümörleri vücudun başka yerlerine yayılmaz ve ölüme neden olmaları pek olası değildir ama halen tehlikeli olabilirler ve tadavi gerektirebilirler. Benign tümörler büyüyüp sağlıklı kemik dokunuzu sıkıştırabilirler.
Başka tümörler ise maligndir, yani kanserlidirler. Malign kemik tümörleri kanserin tüm vücuda yayılmasına yol açabilir.
Bilgi: Kemikte görülen tümörlerin büyük bir kısmı; akciğer, meme, böbrek ve prostat kanserlerinin metastazları olarak ortaya çıkıyor.
Kemik Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Genelde kemik tümörü olan hastalar önceleri aktivite ile başlayan ama zamanla istirahatte de ortaya çıkabilen ağrı ile hekime başvuruyorlar. Özellikle kaval kemiği ya da kaburga gibi cildin hemen altındaki kemiklerde giderek büyüyen bir şişlik, erkenden ortaya çıkabiliyor. Daha nadir olarak kendi kendine oluşan kemik kırığı, ilk ortaya çıkış şekli. Özellikle çocukluk ve gençlik çağında tanı konan iyi huylu kemik tümörleri başka sebeplerle çekilen röntgenlerde tesadüfen tespit edilebiliyorlar.
Kemik Tümörleri Risk Faktörleri
Çoğu kemik tümörlerinin kesin nedeni henüz bilinememektedir. Ancak bazı faktörlerin hastalıkla bağlantılı olduğu bilinmektedir.
Genetik sendromlar kanser riskini arttıran faktörler arasında yer almaktadır.
Yüksek dozda radyasyona maruz kalmak,
Kötü beslenme ve egzersiz eksikliği
Çocuklarda hızlı büyüme, kemiklerin hızlı gelişimi de yine tümör oluşumunda risk faktörü olabilmektedir.
Kemik Tümörleri Tanı Yöntemleri
Öncelikle yapılması gereken ilk tetkik; klasik kemik röntgeni. Daha sonra tümörün çevre dokularla komşuluk ilişkilerini ve yaygınlıklarını incelemek için kemik sintigrafisi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme yöntemlerinden faydalanılıyor. Ancak tüm bu tetkikleri yaptıktan sonra kesin tanıya ulaşmak için hemen her hastada örnekleme, yani biyopsi girişimi gerekiyor.
Kemik Tümörü Tedavi Yöntemleri
Her tümör grubunda tedavi felsefesi farklı. İyi huylu kemik tümörlerinde amaç; hastanın kendi dokusunu koruyarak tümörü tekrar etmesini engelleyecek oranda vücuttan uzaklaştırmak ve oluşan kemik boşluklarını hastanın kendisinden alınan ya da kemik bankasından gelen kemik yamaları ile doldurmak.
Kötü huylu kemik tümörlerinde ise hasta olan organı, mümkün olduğunca fonksiyonlarını koruyarak kurtarmanın yanında, tümör tekrarını engellemek için ışın tedavisi (radyoterapi) ve hastalığın başka organlara yayılımını kontrol etmek için ilaç tedavisi (kemoterapi) kullanılıyor.
Metastazlarda kemik dokuya uygulanan tedavi, hastanın tümörü ile ilgili genel oranları değiştirmiyor. Amaç, hastanın en erken dönemde günlük hayat fonksiyonlarına dönebileceği bir tedavi uygulamak.