QR Code Nedir ? Ne İşe Yarar ? Nerelerde Kullanılır? – QR Kodu adını İngilizce Çabuk Tepki (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod (veya iki boyutlu barkod) türüdür. 1994 yılında geliştiren Japon Denso firmasına patentlidir.
Kod genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşur. Otomotiv sanayiinde kullanılması amacıyla geliştirilen QR Kodu Japonya ve Güney Kore’de oldukça yaygın kullanılmaktadır. Günümüzde dijital kameralı mobil telefonlarının etkisiyle kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır.
Kaydedilen görsel çözümlenerek barkod içeriği kullanıcıyı internet adresine, e-posta adresine, telefon numarasına, iletişim bilgilerine, SMS veya MMS’ye veya coğrafi konum bilgisine yönlendirebilir. Piyasada birçok QR Kodu oluşturucusu ve okuyucusu vardır.
QR Kod Tarihi
Barkodlar popüler oldukça ve sağladığı kolaylıklar benimsendikçe, pazar daha fazla bilgi, daha değişik yazı karakteri ve depolama kapasitesine sahip, fakat aynı zamanda çok daha ufak bir alana sığabilecek barkod türlerine ihtiyaç duymaya başladı.
Barkodlar tarafından depolanan bilginin miktarını artırmak için çeşitli çalışmalar yapılmış olmakla birlikte, bu çalışmalar genellikle barkod alanının büyümesi gibi bir sorun yaratmıştır.
QR Kod, işte tam burada devreye girmiştir ve bu ihtiyaç ve sorunlara yanıt olarak ortaya çıkmıştır.
QR Kod Japonya’da a kadar yaygındır ki, herhangi bir yerde bir QR Kod görmemek neredeyse imkansızdır. Reklam panolarında, dergilerde, cep telefonu ve diğer kampanyalarda, haritalar üzerinde, kısacası her yerde görebilirsiniz. Bu anlamda QR Kod, zamanında SMS’in yapmış olduğu patlamayla kıyaslanabilir.
QR Kod, kullanımı son derece basit bir araçtır. QR Kod vasıtasıyla mobil bir web sitesine bağlanmanın maliyeti bir SMS mesajının da altındadır. Üstelik kodu tarayıp taramamak tamamıyla size ait!
QR Kod, geleneksel barkod türlerine göre birçok avantaja sahiptir:
- QR Kod, Japon Kanji dahil olmak üzere herhangi bir dilde çok daha fazla miktarda harf ve sayı barındıma kapasitesine sahiptir.
- Küçük çıktı boyutu ile geleneksel barkodların 1/10’u kadar küçük olabilir.
- Her yönden tarama özelliği ile daha hızlı okunabilmesini sağlar.
- Üzerinde %30’a kadar herhangi bir kirlenme ya da hasar olması durumunda dahi okunabilir.
QR Kod ile neler yapabilirim?
- Web sitenizin tanıtımını yapabilirsiniz
- Sesli arama yapabilirsiniz
- SMS gönderebilirsiniz
- E-posta gönderebilirsiniz
- Kartvizitinizin üzerine basabilirsiniz
- T-shirt üzerine basabilirsiniz
- Bir indirim kuponunun üzerine basabilirsiniz
- Bir süpermarkette alışveriş sepetinin üzeri QR kod reklam mecrası olarak kullanılabilir
- Facebook sayfanızı tanıtabilirsiniz (içeriği ‘beni ekle’ linki olabilir)