Karın Zarı İltihabı

Karın Zarı İltihabı (Peritonit) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Peritonit (Karın Zarı İltihabı) karın zarında meydana gelen ivegen ya da süreğen bir iltihaplanma oluşumudur. İvegen karın zarı iltihabı, karnın içindeki sindirim sistemi organında ortaya çıkan delinme, apsede ortaya çıkan açılma ya da enfeksiyon lenf yoluyla karın boşluğuna dağılma durumunda ortaya çıkar. Bazı vakalarda mikroba bağlı birincil konumda olabilmektedir. Karın zarı iltihabı, çoğunlukla kadınlarda rastlanılan ve oldukça ciddi bir rahatsızlıktır ve cerrahi müdahale gerektirebilir.

Mide delinmesi yüzünden meydana gelen karın zarı iltihablanması
Mide ülseri nedeniyle delinmenin gerçekleşmesi, asit ve besin atıklarını barındıran mide içeriğinin karın boşluğuna geçmesine neden olur. Karın zarı bu olaya iltihap ve sıvı birikmesi olarak kendini gösterir.

Karın zarı (periton) karın boşluğunun içini örten ve aynı zamanda karnın içindeki bütün organların çevresini saran, ince bir zardır. Dalak, idrar kesesi, pankreas, rahim ve apandisin yanı sıra, mide, karaciğer ve bağırsaklar da karın zarıyla çevrelenir. Karınzarı, son derece ince bir tabaka (ışığı geçirerek kadar incedir) olmasına karşılık, çok güçlüdür.

Ayrıca karnın içinde çeşitli yerlere tutunmuş olması nedeniyle, karın içi organlarının birinden sıvı sızması durumunda, bu sıvının toplanabileceği boşluklar oluşturur.

Karın Zarı Görevi

Normal, sağlıklı bir kişide karınzarının işlevi, karın içindeki değişik oluşumların rahatça hareket etmesine izin vermektir. Sözgelimi yemek yenildiğinde mide ve bağırsaklar hareketlenir kasları kasılır ve böylece besinler karıştırılıp ileri doğru itilir.Bu işlem sırasında mide ve bağırsaklar, karın zarıyla kapalı oldukları ve arada ince bir sıvı tabakası bulunduğu için, birbirleri üstünden kayabilirler.

Karın Zarı İltihabı (Peritonit) Belirtileri

  • Ateş
  • Gaz ve dışkı çıkaramama
  • İdrar miktarında azalma
  • Karın gerginliği ve sertliği
  • Karında hassasiyet
  • Kusma, bulantı
  • Karın ağrısı
  • Karında sıvı birikmesi (asit)
  • Susama (aşırı susama, sık susama)

Karın Zarı İltihabı Tedavisi

Ender olarak görülen birincil karın zarı iltihapları için antibiyotik tedavisine geçilir. Verem kökenli karın zarı iltihabı durumunda ise verem ilaçları vasıtasıyla tedavi yöntemi kullanılır. Ayrıca karın zarı iltihapları tedavisi için serum tedavisi ya da ameliyat metodu uygulanabilir. Karın zarı iltihabı ameliyatı esnasında, karın boşluğu açılır ve irinli olan sıvı çekilir, ardından antibiyotikli sıvılar vasıtasıyla ile karın boşluğu yıkanır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir