Pamukçuk

Pamukçuk Hastalığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pamukçuk Hastalığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Pamukçuk, daha çok bebeklerde görülen, dil, ağız ve boğaz çevresinde ortaya çıkan, pamuğa benzer, iltihaplı bir mantar hastalığıdır.

Pamukçuk daha çok ağızda ve dilin üzerinde Candida Albicans adlı mantar türünün birikmesi sonucu ortaya çıkar. Bu mantar türü normalde az miktarda ağız içinde yaşar, fakat bağışıklık sistemi tarafından kontrol altındadır. Mantar vücudun kontrol edebilme yeteneğini alt ettiğinde ise ağız içinde enfeksiyona neden olur.

Pamukçuk bebeklerde ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda sık sık görülür. Yanağın iç yüzünde ve dilde beyaz lezyonlar ve küçük şişkinlikler pamukçuğun karakteristik özellikleridir.

Pamukçuk Hastalığında Dikkat Edilecekler

Bebeklerde antibiyotik kullanımı, anti-asit mide ilaçları kullanımı ve vücut direncinde problem olması pamukçuk hastalığını kolaylaştıran faktörlerdir. Evde annenin temizlik koşullarına dikkat etmesi bu hastalık için son derece önemlidir. Eğer bebek anne sütü ile besleniyorsa meme temizliğine, biberon ile besleniyorsa biberonların iyi kaynatılması ve temizlenmesine, emzik kullanıyorsa emziklerin hijyenik olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Bir mantar sonucu enfeksiyon bu hastalığa sebep olduğu için kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Ağız içinde oluşan bu küçük beyaz lezyonlar mutlaka doktor tarafından görülmesi gerekir. Ailelerin yapmış olduğu bir yanlışta kendileri bebeğin ağzında oluşan bu membranları kazımaya çalışırlar. Bu durum mukozanın zarar görerek hastalığın daha fazla yayılmasına sebep olur. Ailelerin yapmış olduğu bir diğer yanlışsa evde karbonat kullanılmasıdır. Aile karbonatla ve bezle ilk planda bu beyaz lezyonları temizlediğini sanmaktadır. Ancak doku bütünlüğü bozulduğu ve herhangi bir tedavi edici özelliği olmadığı için bir kaç günde sonra daha ağır bir şekilde tekrar kendini göstermektedir.

Pamukçuk Nasıl Tedavi Edilir?

Pamukçuk, sık antibiyotik kullanan çocuklarda ilaçlara karşılık vermediği için veya hastalığı bebek anneye bulaştırdığı zaman tedavisi oldukça güç olan bir hastalıktır. Tedavi yöntemi olarak mantarı yok eden ilaçlar kullanılmaktadır. Tedaviyi kötü yönde etkileyen hatalar ise, ailelerin bebek ağzında karbonat kullanımı ve lezyonları kazımasıdır. Ayrıca eğer annenin meme ucuna da bu mantarlardan bulaşmışsa annenin meme ucuna da aynı tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir