Uyluk kemiği

Uyluk Kemiği (Femur) Nedir?

Uyluk Kemiği (Femur) kalçadan dize kadar devam eden üst bacak kemiğidir. Uyluk kemiği, kalça ve diz arasında olması vücudumuzun uzun kemiklerinden birisi olduğu için oldukça kuvvetlidir.

İyileşmesi en zor olan kemiklerdendir kırıklığında ağrı ve zorla iyileşir. Uyluk kemiğinin kırılması sonucunda sakatlığa sebep olup tam olarak iyileşmez. Kırıklardan dolayı kişiler topallar veya yürüyüş kabiliyetlerinde azalma görülmektedir.

Kalça kırığı olması durumunda uyluk kemiği ile kalçanın birleştiği noktada ucu kırılganlaşır çeşitli hastalıklara sebep olur. Bunların başında prostat, osteoporoz gibi rahatsızlıklardır.

Uyluk Kemiği (Femur) Yaspısı Nasıldır?

Uyluk kemiğinin alt ve üst iki ucu ve bunlar arasında uzanan ve “Şaft” adını alan bir gövdesi vardır. Üst uçta dört oluşum göze çarpar. Bunlar ‘Uyluk kemiği başı’, ‘Uyluk kemiği boynu’, ‘Büyük trokanter’ ve ‘Küçük trokanter’dir. Uyluk kemiği başı üst uçta kemiğin iç tarafında, bir kürenin yaklaşık 2/3′ü kadar büyüklükte ve üzeri eklem yüzeyi ile kaplı olan bir kemik parçasıdır. Bu parça “Leğen kemiği”nin dış yüzündeki ‘Asetebulum’ adlı oluşumda bulunan “Fasies lunata” adlı eklem yüzeyi ile eklemleşir.Bu eklemleşme bacağı gövdeye bağlar. Uyluk kemiği boynu, başın hemen dibinden başlayıp onu şafta bağlayan bir kemik parçasıdır. Boyunla şaft arasındaki açı yaklaşık olarak 125 derecedir. Uyluk kemiği başı ile kalça kemiği arasında bulunan ve ‘Kalça eklemi’ adını alan eklemin ‘Eklem kapsülü’ uyluk kemiği boynuna tutunur. Büyük trokanter, uyluk kemiği boynunun şafta yapıştığı bölgenin dış ve biraz da arka yanında bulunan bir kemik çıkıntısıdır. Küçük trokanter boynun alt ucunda ve biraz arka taraftadır. Alt ucu arka yüzünden bakıldığında iç ve dış tarafta birer kabarıklık ve bunların ortasında bir çukur görülür. İçteki kabarıklığa “Medial kondu”, dıştakine “Lateral kondu” denir. Her ikisinin üzeri eklem yüzeyi ile kaplıdır. Bu eklem yüzeyleri “Kaval kemiği” ile eklemleşirler. Kondillerin ortasında bulunan çukura da “Kondiller arası çukur” denir. Kondillerin üzerini örten eklem yüzeyleri, alt ucun ön yüzünde birleşirler ve tek bir eklem yüzeyi oluştururlar. Buna “Dizkapağı kemiği yüzü” denir. Bu yüz dizkapağı kemiğinin arka yüzündeki eklem yüzeyi ile eklem yapar. Yaşlı kişilerde uyluk kemiği kırıklarına çok sık rastlanır. Çocuklarda doğuştan kalça eklemi çıkık olabilir. Bu durum erken fark edilmezse ya da tedavisi önemsenmezse topallık gelişir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir