ücretsiz blog sistemleri

Ücretsiz Blog Sistemleri (Free Blogging CMS)

Ücretsiz blog sistemleri (free blogging cms) listesinde kendi web günlüğünüzü oluşturmanıza imkan veren ücretsiz blog yazılımları yer almaktadır. Blogging cms sistemleri genellikle yeniden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı web günlüklerinin tutulduğu sistemlerdir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, web günlüğü kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır.

Blog Nedir?

Blog (web günlüğü) veya Weblog teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri içerikleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir.

Bilgicik: İnternet ile ilgili ciddi bir araştırma kurumu olan Jupiter Research’ün 2005 yılında yaptığı bir araştırmasına göre, blog sitesi sahiplerinin yarısının yıllık geliri 60.000 doların üstünde; okuyanların %60’ı erkek ve blog okuma alışkanlığı olanların %73’ü 5 yıldan uzun süredir internet bağlantısına sahip. okuyucuların %28’i blog okumak için RSS kullanıyor. 2005 sonunda yapılan başka bir araştırmaya göre de internet kullanıcılarının %38’i blog kelimesinin anlamını bildiklerini, %27’si ise blog okuduklarını belirtmiştir. Blogosferin nabzını tutma misyonundaki Technorati’nin istatistiklerine göre, günde 50.000’den fazla yeni blog sitesi yaratılıyor.

En Çok Kullanılan Ücretsiz Blog Yazılımları

 1  WordPress

WordPress, Php ve MySQL kullanılarak hazırlanmış açık kaynak kodlu ücretsiz bir yazılımdır. 2003 yılında blog oluşturmak için kullanılan sistem daha sonra birçok web geliştirici tarafından üretilen temalar ve eklentilerle desteklenerek çok amaçlı bir cms haline gelmiştir. Estetik ve kullanılabilirlik odaklı olarak gelişmiş ve günümüzde en çok kullanılan ücretsiz blog sistemi olmuştur. Dinamik yapısı ve güçlü altyapısı ile blog, e-ticaret ve haber sitesi gibi aklınıza gelebilecek birçok alanda kullanılabilir. WordPress popüler blog yazılımı genel olarak tüm web sitelerinin % 10’da kullanılmaktadır. Automattic tarafından geliştirilen WordPress up-to-date, geniş özellik seti, esneklik, hızlı ve çok dilli yayıncılık desteği ile mükemmel bir sistemdir.

WordPress geliştiricilerinin geliştirmekte olduğu açık kaynaklı ve ücretsiz bbPress forum yazılımını da wordpress ile oluşturmuş olduğunuz sitenize entegre edebilirsiniz.

 2  BlogEngine.NET

BlogEngine.NET daha iyi bir platform oluşturmayı amaçlayan açık kaynak kodlu bir ASP.NET projesidir. Son .NET özelliklerinden yararlanarak basit, kullanım kolaylığı, extendibility ve yenilikçi tasarım üzerinde durulmuş kullanışlı bir sistemidir. BlogEngine.NET sisteminde sosyal imler, OpenSearch desteği, XFN etiketleri, AJAX, FOAF, SIOC, APML, Gravatars, coComments, etiket bulutu, Google sitemap ve diğer Web 2.0 özellikleri bulunmaktadır.

 3  Textpattern

Textpattern, Php ve MySQL veritabanı kullanılarak oluşturulmuş ücretsiz sistemidir. 2003’te yayınlanan sistem basit bir yapıya sahip olmasına rağmen gerekli tüm web standartlarına ve özelliklerine sahiptir. WordPress’e benzeyen sistem eklenti, tema ve 40 dil desteği sunuyor. Genellikle firma web siteleri tercih etmektedir.

 4  Nucleus CMS

Nucleus CMS, Php ile yazılmış basit bir ücretsiz blog yazılımıdır. 2001’de yayınlanan sistem Wouter Demuynck tarafından geliştirilmektedir. Eklenti desteği sayesinden genişletilebilir bir yapıdadır. 2019’te yapılan bir duyuru ile sistemin artık güncellenmeyeceği belirtilmiştir.

 5  b2evolution

b2evolution, B2/Cafelog projesinin devamı olan açık kaynak kodlu blog/sosyal ağ sistemidir. Php ve MySQL ile hazırlanan sistem GNU Genel Kamu Lisansı ile ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Bir blog aracından umduğunuz tüm araçlara ve çok daha fazlasına sahiptir. Fotoğraf albümleri, forum ve  çevrimiçi klavuz olarak kullanılabilir. HTML5, CSS3 ve jQuery ile güçlendirilmiş esnek bir sistemdir. Güçlü antispam ve dahili ziyaretçi analizi içerir.

 6  Dotclear

Dotclear, Php programlama dili ile yazılmış MySQL, PostgreSQL ve SQLite yanı sıra MySQL desteği sunuyor. Dotclear Olivier Meunier tarafından 2003 yılında yayınlanan açık kaynak kodlu sistem web standartlarına uyumludur. Kurulumu ve kullanımı kolay olan sistem yorum sistemi, antispam, eklenti ve tema desteği de sağlıyor.

 7  Geeklog

Geeklog, dinamik web içeriklerini yönetmek için açık kaynak kodlu bir içerik uygulamasıdır. PHP ile yazılmış ve veri tabanı için MySQL, PostgreSQL veya MS SQL destekliyor. Geeklog CMS, yorum desteği, spam koruması ve bir sistemin tüm diğer hayati özelliklerini barındırıyor. Forum, resim galerisi olarakta kullanılabilir.

 8  LifeType

LifeType, PHP ve MySQL kullanılarak oluşturulmuş açık kaynak kodlu bir blog uygulamasıdır. LifeType mümkün olduğunca hafif bir çekirdek yapısıyla oluşturulmuş hızlı ve ölçeklenebilir bir mimariye sahiptir.

 9  PivotX

PivotX, GNU GPL lisansı altında dağıtılan ücretsiz bir blog uygulamasıdır. Php ve MySQL veritabanı ile oluşturulmuş jQuery, Smarty ve TinyMCE editörü ile güçlendirilmiştir. 2001’de yayınlanan sistem Symfony2 üzerine inşa edilmiştir. Tema, eklenti ve çoklu dil desteği bulunuyor.

 10  Serendipity

Serendipity, BSD lisansı altında dağıtılan ücretsiz php destekli web günlüğü (blog) uygulamasıdır. Serendipity profesyonel uygulamalar ile esnek ve genişletilebilir bir yapıya sahiptir. Eklenti ve şablon mimarisi ile yeni özellikler ve görünümler katabilirsiniz.

 11  FlatPress

FlatPress, GNU GPL 2 lisansı ile dağıtılan PHP programlama dili ile yazılımış ücretsiz bir içerik yönetim (blog) sistemidir. Edoardo Vacchi (Nowhereman) tarafından 2006 yılında Hydra (aka SamyWeb) ve Drudo ile yapılan değişiklerle ortaya çıkmıştır. Kasım 2006’dan bu yana yaklaşık 25.000 kez indirilmiştir.

 12  sblog

sBlog.Net, açık kaynak kodlu olarak ASP.NET ile oluşturulmuştur.  WordPress’ten esinlenerek yapılmıştır. Tema, sosyal paylaşım, spam koruma, çoklu katmanlar, çoklu yazar desteği ve yorumlama sistemi gibi sBlog.Net gerekli tüm özellikler yer almaktadır.

 13  Nibbleblog

Nibbleblog, GPL-3 lisansı ile tamamen ücretsiz olarak sunulan açık kaynak kodlu bir sistemidir. Kurulumu ve kullanımı oldukça kolay olan sistem eklenti, şablon ve çoklu dil desteği sunuyor. Hafif bir sistem olduğu için hızlı bir yapısı vardır.

 14  Croogo

Croogo, MIT lisansı altında dağıtılan ücretsiz bir sistemidir. Fahad Ibnay Heylaal ve Rachman Chavik tarafından 2009’da açık kaynak kodlu olarak yayınlanmıştır.

 15  Habari

Habari Project, 2006’da PHP programlama dili MySQL, SQLite ve PostgreSQL veritabanı destekli ödüllü bir sistemdir. Modüler, kolay genişletilebilirlik bir yapıya sahiptir. Serendipity ve WordPress için sitenizden veri ithal edebilirsiniz. Görsel dosyalarınızı Flickr ve Viddler üzerinden direk depolayabilirsiniz.

 16  Pritlog

Pritlog, son derece basit, küçük ve güçlü bir blogging sistemidir. Kullanımı veya MYSQL veritabanı ihtiyaç ve tam SQLite dayalı çalışır vermez. SQLite kendine yeten Sunucusuz, sıfır yapılandırma, işlem SQL veritabanı motoru uygulayan bir yazılım kütüphanesidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir